Závecz: A Fidesz óriásit nyerhet az EP-választáson

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Závecz: A Fidesz óriásit nyerhet az EP-választáson

A közvéleménykutatók szerint a kampányban tovább erősödött a választók aktivitása, márciusban 38, áprilisban 43, májusban 45 százalék volt azok aránya, akik egy mostani választáson magukat biztos részt vevőnek tekintették és rendelkeznek pártpreferenciával is. Nem valószínű, hogy mindannyian ott lesznek az EP-választáson, de az aktivitás és elkötelezettség ezen szintje alapján biztosra vehető,

hogy a részvétel meghaladja a legutóbbi, 29 százalékos arányt.

Továbbra is igaz, hogy a Fidesz illetve a DK tábora a leginkább aktív, bő héttizedük biztosan elmegy szavazni. Május elejéig a társadalom egyes csoportjait eltérő mértékben sikerült magukhoz vonzani és mozgósítania a pártoknak.

Az életkor emelkedésével egyre nagyobb a részvételüket biztosra ígérő és valamely párt mögé felsorakozók aránya: amíg a 30 év alattiaknál bő egyharmad, 35 százalék, addig a 60 év felettiek körében 58 százalék. Jelenleg az alapfokú végzettségűek és a diplomások fele részére jellemző a nagyfokú aktivitás és elkötelezettség. A szakmunkás képzettségűek és az érettségizettek négytizedének erős a politikai kötődése. A fővárosban viszonylag nagy, 56 százalék a biztos résztvevő pártválasztók aránya, vidéken 42 százalék, kis ? és nagy településeken egyaránt.

Az adatok alapján kijelenthető, hogy az EP-választáson a Fidesz jelentős győzelmet arat, legalább 12 mandátumot szerezhet, a falvak, kisvárosok lakosságának nagyvárosokat megközelítő részvétele esetén ennél 1-2-vel többet is.

Kép: Závecz Research

A május elején felvett felmérésben a Fidesz támogatottsága a múlt havival azonos ? a teljes népesség 33 százaléka sorakozik fel a kormánypárt mögé. Az ellenzéki pártpreferenciákban több változás is volt, de ezek mindegyike kicsi, a statisztikai mintahibán belüli.

A Jobbik lassú visszaesése a kampányhajrában megállt, áprilisban 8 százalékon állt, most egy hajszállal többen, 9 százaléknyian támogatják. A Demokratikus Koalíció is erősödött kissé az elmúlt hónapban, 6-ról 7 százalékra. Az MSZP-nek tavaly szeptembertől 7 százalékos volt a tábora, áprilisban 8 százalékon állt, most ismét 7 százalékot ér el. Az LMP-nek fél éven át 3 százalékos volt a támogatottsága, ezúttal 4 százalékos. A Momentumot választók aránya nem módosult, 3 százaléknyian vannak. A Kétfarkú Kutyapárthoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz 2-2 százaléknyi választópolgár sorakozott fel, a Párbeszédhez 1 százalék. A pártnélküliek aránya ismét csökkent, 34-ről 31 százalékra.

A Jobbik, a DK és az MSZP-Párbeszéd esélyes arra, hogy 2, nagy mozgósítással valamelyikük 3 képviselőt is az Európai Parlamentbe juttasson. A mostani felmérés azt jelzi, hogy az LMP-nek és a Momentumnak is lehet európai képviselője május 26-a után.

Ahhoz, hogy biztos legyen, a kampány hajrájában támogatóik részvételi hajlandóságát a többi pártnál tapasztalható szintre kell felhozniuk.

 

Módszertan: A Závecz Research 2019. május 4-14. között 1000 főt kérdezett meg, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.  A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
A lövöldözés éjfél előtt történt, miközben rendőrtisztek próbáltak megfékezni többtucatnyi tüntetőt
2020-05-30 09:01:37 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Már az Európai Bizottság is látja, hogy a környezet és az egészség egyik fő ellensége az iparszerű mezőgazdaság, de a reform előkészítésével együtt annak fúrása is elkezdődött
2020-05-30 09:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Megállapodott áldozataival abban, hogy nem szólnak a rendőröknek, de pár nap múlva megint pénzt akart
2020-05-30 08:59:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének főigazgatója közölte: valószínűleg genetikai tényezők is szerepet játszanak a betegség lefolyásában
2020-05-30 08:55:41 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Szombatra virradóan 3867 főre nőtt beazonosított fertőzöttek száma, és több mint 520 ember halt eddig bele a járványba hazánkban
2020-05-30 08:51:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez