Ne essen pánikba, de baktériumok egész univerzuma él a szájában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ne essen pánikba, de baktériumok egész univerzuma él a szájában

A baktériumok rögtön a születésünk után megtelepednek a szájban, aztán minden alkalommal több milliónyi érkezik belőlük, ha megiszunk egy pohár vizet, eszünk, a szánkba veszünk valamit, vagy megcsókolunk valakit. Ezek közül az organizmusok közül a legtöbb csak átutazó, hosszú távra kevesebben rendezkednek be.

A száj élőflórjának elsődleges feladata a védelem. Különböző anyagokat, például savat, hidrogén-peroxidot, vagy antibiotikumot termel, és ezekkel védi meg a szervezetet a káros mikroorganizmusok behatolása ellen.

Az egyensúlyi állapot felborulásával, a káros törzsek elszaporodása jön létre, mely rossz lehelethez, fogszuvasodáshoz, de akár komolyabb gyulladásos folyamathoz is vezethet. A baktériumok az ínybetegségek során bejuthatnak a hajszálerekbe, majd a véráramon keresztül az egész szervezetbe. Bár az immunrendszer ezeknek a jelentős részével elbánik, ha ez nem történik meg, akár szepszishez is vezethet a folyamat. A száj baktériumai olyan betegségek kialakulásával is összefüggésbe hozhatók, mint a diabétesz, az Alzheimer-kór, különböző szívbetegségek stb. A fogszuvasodás is a káros baktériumok túlsúlyba kerülésével magyarázható, olyan fajok szaporodnak el, melyek a cukrokat jól tudják hasznosítani a szaporodásukhoz. Ezért vezet az édességek fogyasztása fogszuvasodáshoz.

Csak egy kis afta? íme, a leggyakoribb szájfertőzések, amelyekre érdemes odafigyelniA száj az emberi test legtöbbet használt, egyúttal az egyik legsebezhetőbb testnyílása. A szájüregben ezért speciális védelem is működik, hogy az esetleges kívülről érkező veszélyeket semlegesítse. Legyen az pollen vagy baktérium, velük szemben az első védvonal a nyálkahártya, amely ? már ha egészséges ? legtöbbször gond nélkül ?elintézi? a mindennapi szennyeződéseket.

A tudósok még nem tudják pontosan, hogy miért és hogyan történik a száj baktériumflórájának evolúciója, de az biztos, hogy a folyamatot rengeteg tényező befolyásolja, például az is, hogy mikor nőnek ki a tej-, majd aztán a végleges fogaink. Jelenleg úgy tűnik, a legfontosabb tényező az anya szájhigiéniája. Például, ha ínygyulladása volt, vagy dohányzott a terhessége alatt, akkor a gyermeke szájában az átlagosnál jó eséllyel több káros, patogén baktérium lesz.

Amit azonban pontosan tudunk, hogy a száj egészségéért sokat tehetünk. Nemcsak a rendszeres fogmosás fontos, hanem a szájszárazság és a különböző gyulladásos folyamatok megállítása, kezelése is, hogy megtartsuk, illetve helyreállítsuk a mikrobaflóra egyensúlyát.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Azeri kenőpénzek ügyében érintett belga politikus cégétől rendelt tanulmányokat a Miniszterelnökség, valamint a Fidesz pártalapítványa ? írja az Átlátszó
2019-05-22 19:04:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Miniszterelnökség és a fideszes pártalapítvány összesen több mint 400 ezer eurót, vagyis cirka 130 millió forintot adott egy belga lobbista magáncégének a magyar adófizetők pénzéből
2019-05-22 19:03:50 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Egyik olvasónk küldött fotót arról, hogy Rogán Cecília a budai Áldás Utcai Általános Iskola előtt parkolt le szerda reggel fél nyolc körül, méghozzá szabálytalanul, ugyanis a forgalommal szemben állt meg a járdára felhajtva egy Audi S3 Sportback-kel
2019-05-22 19:01:46 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az elmúlt napokban futótűzként terjedt a hír: a magyar kormány mégsem szeretné, hogy az Óbudai-sziget, azaz a Hajógyári-sziget a Világörökség része legyen,így kiveszi azt az alig néhány hét múlva, az azerbajdzsáni Bakuban rendezendő UNESCO-ülésen a tagok elé terjesztendő pályázatból
2019-05-22 18:47:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Mikor úgy döntünk, hogy egy teknőst fogunk tartani, akkor számos kérdés felvetődhet bennünk
2019-05-22 18:41:44 | Hozzászólások: 0 | hirextra
A reality celeb az ötödik házassági évfordulóján dobja piacra legújabb ? esküvője által inspirált ? sminkkollekcióját
2019-05-22 18:41:20 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez