Mit csinál pontosan egy szájöblítő?

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Mit csinál pontosan egy szájöblítő?

Az ókori görögöknél Hippokratész és Pitagorasz például só, timsó és ecet keverékét ajánlotta azoknak, akik friss leheletre vágytak, a híres görög orvos, Dioszkoridész javaslata pedig egy olajfalevélből készített főzet, valamint tej, bor, olaj, gránátalmahéj, anatóliai bokortölgy és ecet keveréke volt.

Ezek a praktikák kevésbé meglepőek, mint az ősi kínai módszer, mely a vizelettel való öblögetést tartotta célravezetőnek. Csakúgy, mint a rómaiak, akik fogfehérítő hatása miatt használták az ammóniában gazdag folyadékot. A reneszánsz módszernek már biztosan több követője lenne. Akkor ugyanis, fertőtlenítő hatása miatt, az alkohollal történő öblögetést választották az emberek.

Hogyan ápolták a régi emberek a száj egészségét?Vajon el tudnánk képzelni az életünket fogkrém, szájvíz, vagy akár egy közönséges rágógumi nélkül? A száj egészségének ápolása ma már olyan evidensnek számít, mint a levegővétel, az erre használható eszközök tárháza pedig végtelen. De vajon mivel oldották meg a fogmosást az ókor és a középkor emberei?

Az alkohol még most is több modern szájvíz része, de a kémia fejlődésének köszönhetően emellett már több olyan anyagot is alkalmaznak, amik nemcsak a rossz szagú leheletet tüntetik el, hanem védelmet is biztosítanak a fogaknak: tanulmányok szerint a szájöblítők használata a fogmosással együtt 25 százalékkal csökkentheti a fogszuvasodás és a fogínygyulladás esélyét.

A mostanában kapható szájöblítőket két csoportra lehet osztani. Vannak a kozmetikai célú szájvizek, amik ideiglenesen megszüntetik a rossz szagú leheletet, és kellemes ízt hagynak a szájban. Illetve léteznek terápiás célú öblögetők, melyekkel már nem csak a kellemetlen szagok ellen küzdhetünk, hanem egyéb egészségügyi hatásuk is van.

Többféle összetételű készítményt, szájöblítőt használhatnak a várt hatás elérésére. Van, amelyik a fogkrémekben is megtalálható fluorid segítségével erősíti a fogakat, ami a fogszuvasodásra az átlagosnál hajlamosabb emberek számára különösen előnyös lehet.

Szájüregi fertőtlenítőként kedvelt hatóanyag az antiszeptikus és antimikróbás hatású klórhexidin, amivel a dentális plakk, a foglepedék és a fogínygyulladás ellen lehet küzdeni. Hasonló hatása van kakukkfűből nyert olajnak, a timolnak vagy az eukaliptuszból származó cineolnak.  Fogfehérítésre pedig a hidrogén-peroxidot szokták alkalmazni a szájöblítőkben.

Ha a cél nem csupán a kellemes lehelet, az ép, fehér fogak, illetve az egészséges fogíny biztosítása, akkor a kozmetikai szájöblítők már biztosan nem nyújtanak megfelelő segítséget. Az olyan komolyabb panaszokra, mint a szájszárazság és a szájnyálkahártya-gyulladás már terápiás célú, például ectoin tartalmú sejtvédő molekulát tartalmazó szájöblítő oldat javasolható. Enyhíti a szájszárazság és szájnyálkahártya-gyulladás tüneteit, csökkenti a fájdalmat és elősegíti a szájnyálkahártya regenerációját. Szájnyálkahártya-gyulladás és szájszárazság esetén a kozmetikai szájvizek viszont egyáltalán nem ajánlottak, mivel mentoltartalmuk, vagy egyéb összetevőik a szájnyálkahártyát kicsíphetik és tovább száríthatják.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy mémoldal alkotott egy bántóan gagyi Photoshop-munkát Ryan Reynoldsról, amint egy amerikai zászló mintájú gatyában fekszik egy bevásárlóüzlet kasszapultján
2020-05-26 19:27:28 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Visszavehetik a polgármesterektől a különleges jogrendet
2020-05-26 19:16:59 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány terjedését Európában sikerült megfékezni, a turisztikai főszezon közeledtével pedig sürgetővé vált a kérdés: mikortól és hogyan nyaralhatunk idén? Az utazási protokollal kapcsolatban a múlt héten az Európai Bizottság tett közzé ajánlásokat az uniós tagállamoknak, amelyek közül azóta több be is jelentette, mikor nyitja meg a határait a külföldiek előtt
2020-05-26 19:16:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egy fiatal minden idejét számítógépes játék előtt tölti
2020-05-26 19:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Komoly útra vállalkozik Emanuel Buchmann, a 2019-es Tour de France negyedik helyezettje: a német bringás 8848 méteres szintkülönbséget tesz meg kerékpáron, amely a Mount Everest magasságával egyezik meg
2020-05-26 19:09:10 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egy speciális hordággyal hoztak le egy bajba jutott nőt Visegrádon, a Mogyoróhegyről
2020-05-26 19:07:08 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez