Az amerikaiak is rosszul járnának, ha kitiltanák a Huaweit

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Az amerikaiak is rosszul járnának, ha kitiltanák a Huaweit

Mi is írtunk róla, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. A rendelet széleskörű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Felhatalmazza egyúttal a kereskedelmi minisztert, hogy állítson le minden olyan, kommunikációs technológiákat is magában foglaló beszerzést, amely külföldi kormányzatokkal kapcsolatban álló cégekhez köthető.

Az elnöki rendelet konkrét céget vagy technológiát nem nevez meg, de Washingtonban már jelezték, hogy a Huawei mintegy hetven érdekeltségével együtt felkerülhet a ?feketelistára”. A kínai ZTE vállalattal szemben egy korábban hozott hasonló intézkedés kis híján csődbe sodorta a céget.

Másoknak is fájna

A rendeletnek azonban más közvetett következményei is lehetnek. A kínai Huawei Technologies tavalyi 105 milliárd dolláros (721 milliárd jüan) forgalmával a világ legnagyobb mobil távközlési berendezés gyártója. Évente mintegy 70 milliárd dollárt fordít alapanyagok és alkatrészek beszerzésére világszerte, ebből 11 milliárd dollár értékben vásárol amerikai cégektől alkatrészeket – olyan nagy cégektől, mint a Qualcomm, az Intel Corp vagy a Micron Technology Inc -, amelyet a szankciók esetén elveszítenének. Másrészről az amerikai vállalatok maguk is – mint például az Apple – ellenlépésekkel kellene hogy számoljanak legnagyobb piacukon, Kínában.  

A Huawei elleni amerikai intézkedések számos ázsiai és európai beszállító céget is hátrányosan érintenének, ha a kínai vállalat termelése visszafogására kényszerülne – írja az MTI. Az amerikai bejelentésre például a Huawei nagyobb beszállítóinak részvényárfolyama nagyot esett szerte Ázsiában. A Samsung árfolyama két és fél, az SK Hynix árfolyama három és fél százalékkal, a kínai Luxshare Precision Industry árfolyama hat százalékkal esett.

A beszállítók mellett szorult helyzetbe kerülhetnek az 5G-mobilhálózati projektek kivitelezési hajrájában a Huawei berendezéseire építő mobilszolgáltatók is. A szöuli NH Investment & Securities szakértője Doh Hyun-woo a Reuters hírügynökségnek elmondta: az Egyesült Államok szövetségesei Washington haragjától tartva kénytelenek lesznek elállni a Huawei berendezéseinek a beszerzésétől.

Ha a Huawei az amerikai alkatrészek hiányában nem fog tudni például hálózati szervereket gyártani, akkor a másoktól beszerzett alkatrészekre sem lesz szüksége”

– mutatott rá a Reuters hírügynökségnek a Huawei számára integrált áramköröket szállító egyik vállalat szakembere.

?Az okostelefonokkal nem így van, mert azokhoz túlnyomórészt saját maguk gyártják az áramköröket, de a hálózati szerverekkel és berendezésekkel más a helyzet” – mondta.

A magyar Huawei állásfoglalása

Szemlénk megjelenése után a Huawei Technologies elküldte állásfoglalását. Mint írják: ?A Huawei Technologies világszerte az 5G-kutatások és fejlesztések megkérdőjelezhetetlen vezetője. Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk az Egyesült Államok fejlesztéseibe, és hatékony intézkedésekkel garantáljuk termékeink biztonságosságát. A Huawei eltiltása az Egyesült Államokbeli üzleti tevékenységek folytatásától nem teszi biztonságosabbá és erősebbé az országot, éppen ellenkezőleg, gyengébb de költségesebb alternatívákhoz kell majd fordulniuk, így lemaradnak az 5G fejlesztésekben, mely végső soron az amerikai vállalatokat és fogyasztókat károsítja majd. Az ésszerűtlen korlátozások bevezetése továbbá sérti a Huawei jogait és egyéb súlyos jogi problémákat is felvet.?

(Kiemelt kép: AFP)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Sikeresen felszállt az ötszemélyes légitaxiEzt kapcsolja be azonnal a Google-fiókjában, ha még nem tette volna!Felhasználói adatokhoz férhet hozzá a Huawei
folytatás

Legkedveltebb hírek
Néhány órával azt követően, hogy a Raspberry bemutatta Pi számítógépének új, negyedik generációs változatait, meg is jelentek a kütyüről készült első tesztek
2019-06-24 19:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Fegyvernek látszó tárgyról hallva nemigen gondolunk iPhone-ra, holott ? mint az alábbi eset is mutatja ? még egy Apple-okostelefon is megtéveszthet egy gonosztevőt
2019-06-24 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Mount Everesten járó hegymászók még 8000 méteren is szemetet hagynak maguk után
2019-06-24 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Egy nemrég angol fordításban megjelent 17. századi szamuráj írás,  ?A kard tizenkét szabálya? egy ol
2019-06-24 17:40:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A Google új fejlesztése ezúttal a kisebbeket veszi célba: arra igyekszik megtanítani őket egy jópofa játékkal, hogyan ismerjék fel az interneten terjedő valótlanságokat
2019-06-24 17:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az Aigamo névre keresztelt robot egyelőre csak prototípus, és nem valószínű, hogy tömegtermelésre szánt eszköz lesz belőle ? de cukiságban már biztosan felveszi a versenyt az igazi kacsákkal
2019-06-24 17:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez