Lengyelországban ezentúl minden pedofilt letöltendő börtönre ítélnek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Heves vita után megszavazta a lengyel alsóház csütörtök este a kiskorúak elleni szexuális visszaélések büntethetőségének szigorítását, két nappal azt követően, hogy az erről szóló törvénytervezetet elfogadta a varsói kormány.

A 460 fős szejmben a módosítást a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 223 jelen lévő képviselője támogatta, igennel szavazott az ellenzéki jobboldali Kukiz´15 és a keresztény értékekre hivatkozó Lengyel Parasztpárt is.

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Platform-Polgári Koalíció (PO-KO) túlnyomó része (143 honatya) valamint a 15 fős balliberális Modern (Nowoczesna) nem szavazott.

A törvénymódosítás értelmében pedofil bűntettekért csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki, az ilyen bűncselekmény nem évülhet el, és a jövőben 5-től 30 évig terjedő, rendkívüli esetekben akár életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtható. A pedofil tettek elkövetése miatt jogerősen elítéltek listájára, amelyet egy 2016-os törvény alapján tettek elérhetővé, felkerül a tettes foglalkozására vonatkozó bejegyzés is.

A lengyel kormányszóvivő szerint a lengyel igazságügyi tárca már több hónapja dolgozott az új büntetőjogi előírásokon, amelyek egyéb erőszakos cselekmények büntetését is megszigorítják, például 30 évre emelik a felnőttek megerőszakolásáért kiszabható szabadságvesztést is.

Az előkészítő munkálatok azonban felgyorsultak, miután szombaton bemutatták a Csak el ne mondd senkinek című, nyolc lengyel pap pedofil bűntetteit feltáró dokumentumfilmet, amely megdöbbenést keltett Lengyelországban.

Tudtam, hogy az atya molesztálni fog, de belementem, hogy védjem az öcsémetCsak összeszorult gyomorral lehet végignézni a pedofil papokról szóló lengyel botrányfilmet, amelyet pár nap alatt 15 millióan láttak.

A parlamenti vita során a PO kifogásolta, hogy az új előírások nem eredményezik majd a kiskorúak hatékonyabb védelmét, és nem küszöbölik ki az egyházban történt visszaéléseket.

A PiS képviselői viszont azzal vádolták az ellenzéket, hogy a fájdalmas társadalmi problémát politikai célokra próbálja felhasználni, és a pedofília jelenségét szándékosan csak az egyházi körökre szűkíti. Egyúttal a PO az előző kormány idején öt évvel megrövidítette a pedofil tettek elévülési idejét, majd ellenezte a pedofil-lista nyilvánossá tételét ? idézte fel Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter.

A KAI lengyel katolikus hírügynökség szerint a Csak el ne mondd senkinek című, Tomasz és Marek Sekielski testvérek által készített dokumentumfilmben szereplő nyolc pap közül jelenleg egyik sem teljesít lelkipásztori szolgálatot, hárman közülük együttműködtek a rendszerváltás előtti kommunista titkosszolgálattal.

A lengyel katolikus egyház által márciusban nyilvánosságra hozott statisztika szerint Lengyelországban 1990 óta 382 egyházi személy követett el fiatalkorúakkal szembeni szexuális visszaélést, áldozataik 198 esetben 15 évnél fiatalabbak voltak. Az egyházi intézményekhez panaszt benyújtó személyek azonban nem mindig egyeztek bele hatósági panasztételbe. Kommentátorok nem zárják ki, hogy az új szabályozás nyomán újabb áldozatok jelentkeznek.

Lengyel rendőrségi statisztikák szerint a pedofil tettek elkövetői a leggyakrabban a gyerekek családtagjai, az esetek többségében alacsony képzettségű személyek. Patryk Jaki lengyel igazságügyi miniszterhelyettes által szerdán közzétett adatok szerint a jelenleg a pedofília miatt börtönbüntetést töltő 877 személy között két pap és egy szerzetes van.

(MTI)

Kiemelt kép: tüntetés Henryk Jankowski katolikus pap szobránál, akit azzal vádolnak, hogy a 70-es években több gyereket megrontott, Europress/Michal Fludra/NurPhoto

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: Mike Barker Szereplők: William Hurt, Ethan Hawke, Charlie Cox, Eddie Marsan, Gill
2019-09-23 09:20:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy pláza előtt verekedett össze másokkal
2019-09-23 08:43:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Október elején jelenik meg a HVG 2020-as középiskolai kiadványa a legjobb magyarországi gimnáziumok rangsorával
2019-09-23 08:42:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Wales elleni selejtezőt nézők nélkül játszatják le, a szlovákok fellebbeztek a központi döntés ellen
2019-09-23 08:41:36 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez