Orbánnak semmi köze a népakarathoz

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbánnak semmi köze a népakarathoz

Budapestre hívta a belga professzort a CEU rektora, Michael Ignatieff. A Klubrádiónak Chantal Mouffe előadása után azt is  elmagyarázta, miért gondolja, hogy reményforrás a populizmus, amelynek számtalan árnyalat lehet, de szerinte Orbán Viktor nem populista.

Az ő értelezésemben a populizmus önmagában nem negatív, a populista politikus mindenképpen választ ad egy a tömegnek, amely ki lett zárva az érvényesülésből. A professzor az orbáni politika kategorizálása kapcsán jelezte, ő abban sem biztos abban, hogy Orbán jobboldali populista.

A kormányzása autokrata, nacionalista és konzervatív, de nem látja populista elemét.

Az ő meghatározása szerint jobboldali populista mozgalom az, amit a nép ki nem elégített követelése hívott életre. Márpedig Orbán nem a népakarat alapján építette ki rendszerét. A lengyel Kaczynski inkább jobboldali populista, meghatározott társadalmi szektorok igényére adott választ és nagy is a különbség kettejük politikája között ? tette hozzá Chantal Mouffe.

?Orbán nagyon különleges vezető, de nem lesz mindig kormányfő?Fernando Vallespinnel beszélgettünk, aki a populizmus és az érzelmekre ható politizálás nemzetközi hírű kutatója. Szerinte a liberális demokráciák komoly kihívásokkal néznek szembe, de végül győzni fognak. Kína és a technológiai fejlődés viszont jobban aggasztja, mint egyes populista vezetők.

Orbán politikáját semmilyen populizmusként sem értelmezné, mert a politikájának semmi köze a népakarathoz. Ma mindent, ami negatív, azt összekötnek a populizmussal. Számára az igazi populista Marine Le Pen, aki valóban a dolgozói akaratot akarja képviselni, de Bolsonaro brazil elnök sem populista, egyszerűen fasiszta.

A professzor azt mondta, nem ismeri kellően a magyar politikai rendszert, de azt gondolja, az ellenzék akkor tudna érdemben harcolni a kormány ellen, ha föltenné magának azt a kérdést, hogy mi tette népszerűvé Orbánt, mi áll a népszerűsége mögött.

Závecz: A Fidesz óriásit nyerhet az EP-választásonAkár 14 mandátumot is megszerezhetnek. Erődösik a részvételi szándék.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
A főpolgármesteri előválasztáson induló ellenzéki jelöltek javítanának Budapest tömegközlekedésén, a hajléktalanok és a romák helyzetén, növelnék a zöldfelületeket és csökkentenék a szén-dioxid kibocsátást, valamint megoldanák a lakhatási válságot - hangzott el a jelöltek második vitáján szerdán Budapesten
2019-06-20 08:00:34 | Hozzászólások: 0 | hirextra
A montreali járőrök szombaton egy autóra lettek figyelmesek, ami elakadt az egyik út szélén
2019-06-20 07:54:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Iráni Forradalmi Gárda azt állítja, hogy amerikai kémdrónt lőtt le a déli Hormozgán tartományban, amikor az belépett az iráni légtérbe ? idézi a tájékoztatást a Reuters hírügynökség
2019-06-20 07:26:57 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Magyar Államkincstár megkezdi július 1-jén a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának megállapításával kapcsolatos kérelmek elbírálását ? írja a Világgazdaság
2019-06-20 07:10:22 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Több mint három óra várakoztatás után törölte a Wizz Air szerdán este a Brüsszelből Budapestre tartó járatát, és segítségnyújtás nélkül hagyták az utasokat a reptéren ? számolt be Facebook-oldalán Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője
2019-06-20 07:01:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez