Orbánnak semmi köze a népakarathoz

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbánnak semmi köze a népakarathoz

Budapestre hívta a belga professzort a CEU rektora, Michael Ignatieff. A Klubrádiónak Chantal Mouffe előadása után azt is  elmagyarázta, miért gondolja, hogy reményforrás a populizmus, amelynek számtalan árnyalat lehet, de szerinte Orbán Viktor nem populista.

Az ő értelezésemben a populizmus önmagában nem negatív, a populista politikus mindenképpen választ ad egy a tömegnek, amely ki lett zárva az érvényesülésből. A professzor az orbáni politika kategorizálása kapcsán jelezte, ő abban sem biztos abban, hogy Orbán jobboldali populista.

A kormányzása autokrata, nacionalista és konzervatív, de nem látja populista elemét.

Az ő meghatározása szerint jobboldali populista mozgalom az, amit a nép ki nem elégített követelése hívott életre. Márpedig Orbán nem a népakarat alapján építette ki rendszerét. A lengyel Kaczynski inkább jobboldali populista, meghatározott társadalmi szektorok igényére adott választ és nagy is a különbség kettejük politikája között ? tette hozzá Chantal Mouffe.

?Orbán nagyon különleges vezető, de nem lesz mindig kormányfő?Fernando Vallespinnel beszélgettünk, aki a populizmus és az érzelmekre ható politizálás nemzetközi hírű kutatója. Szerinte a liberális demokráciák komoly kihívásokkal néznek szembe, de végül győzni fognak. Kína és a technológiai fejlődés viszont jobban aggasztja, mint egyes populista vezetők.

Orbán politikáját semmilyen populizmusként sem értelmezné, mert a politikájának semmi köze a népakarathoz. Ma mindent, ami negatív, azt összekötnek a populizmussal. Számára az igazi populista Marine Le Pen, aki valóban a dolgozói akaratot akarja képviselni, de Bolsonaro brazil elnök sem populista, egyszerűen fasiszta.

A professzor azt mondta, nem ismeri kellően a magyar politikai rendszert, de azt gondolja, az ellenzék akkor tudna érdemben harcolni a kormány ellen, ha föltenné magának azt a kérdést, hogy mi tette népszerűvé Orbánt, mi áll a népszerűsége mögött.

Závecz: A Fidesz óriásit nyerhet az EP-választásonAkár 14 mandátumot is megszerezhetnek. Erődösik a részvételi szándék.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Stáhl Ferenc, aki a Központi Mentőállomás mentősofőrjeként dolgozott, a 7-es úton szenvedett halálos balesetet
2020-07-02 08:25:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Hét nap alatt hét letartóztatás a déli parton. Két férfi zsarolással, veréssel akart elszedni százez
2020-07-02 08:11:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben
2020-07-02 08:02:58 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Már a fővárosi kormányhivatal is bevetette magát, hogy maradjon minden a régiben az átláthatatlan, sokmilliárdos üzletben
2020-07-02 08:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez