Orbán szerint akkor lesz erős keresztény életforma, ha sok olyan hitvalló közösség lesz, mint a nagykátaiaké

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbán szerint akkor lesz erős keresztény életforma, ha sok olyan hitvalló közösség lesz, mint a nagykátaiaké

A kereszténydemokrata politikai vezetők feladata, hogy védjék és erősítsék azt az életformát, amely a keresztény hitből kinőtt: az emberi méltóságot, a családot, a hazát és az egyházi közösségeket – mondta az MTI szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Pest megyei Nagykátán, a római katolikus Szent György-templom külső felújításáért tartott hálaadó szentmisén.

Orbán szerint e törekvéseket csak akkor koronázhatja siker, ha egyre több olyan hitvalló közösség lesz a Kárpát-medencében, mint a nagykátaiaké. A családok gyarapodása, a jövő nemzedékek boldogulása, az élet biztonsága és a nemzeti összetartozás mind olyan értékek, amelyeket csak együtt és a kereszténység kétezer éves fundamentumán állva lehet megvédeni, kiteljesíteni – mondta Orbán Viktor.

Szerinte a keresztényeknek, különösen a magyaroknak, mindig készen kell állniuk hitük, hazájuk, családjuk megvédésére.

A miniszterelnök felelevenítette, hogy 2003-ban, amikor Nagykátán járt – a Szent György-díjat átvenni -, ?hideg szelek fújtak Magyarországon”, úgy tűnt, azok kerekednek fölül, akiknek semmit sem jelent a nemzeti összetartozás és a magyarok ezeréves keresztény öröksége. A nagykátaiak azonban büszkén vállalták a keresztény tanúságtevők örökségét, megmutatták, hogyan kell nehéz időkben is kitartani – mondta.
Azóta azonban nagyot fordult a világ – folytatta -, 2010-ben

újra győztünk (…), és amit 2003-ban itt elhatároztunk, azt nagyrészt meg is valósítottuk.

Elmondta azt is, hogy ma kétszer annyi gyermek tanul egyházi iskolában, mint tíz évvel ezelőtt, az egyházak pedig sokszor erejükön felül gondoznak idős embereket, és erősítik a közösségeket.

Fontos, hogy a gazdaságunk erősödjön, fontos, hogy a fiataljaink okosak legyenek és helytálljanak a versenyben, de legalább ilyen fontos, hogy tudják, hova tartoznak, hol az otthonuk, és hogy milyen örökséget kaptak a szüleiktől, nagyszüleiktől

– zárta szavait Orbán Viktor.

Varga Lajos váci segédpüspök szentbeszédében úgy fogalmazott, a templom nem más, mint maga Jézus Krisztus, a megújult templom pedig azt is magában hordozza, hogy ?mi is próbáljunk megújulni”, és ?lépjünk rá arra az útra, amely Jézus maga”.

A keresztény közösség hordozza Jézus üzenetét, ezért a templom a keresztény közösség jelképe – mondta. A szentmisén átadták az egyházközség képviselő-testülete által alapított Szent György-oklevelet és Szent György-díjat, utóbbit idén Czerván György, a térség fideszes országgyűlési képviselője kapta, mert munkájával mindig törekszik a keresztény értékek ápolására, megőrzésére, és segítséget nyújt a templomok felújításában. Czerván György megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést, majd beszámolt a térségben az elmúlt években történt beruházásokról, köztük nyolc templom felújításáról.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A gyámhivatal helyett március elsejétől a bíróságokhoz kell fordulni, ha valakinek a volt párja nem engedi el közös gyermeküket a láthatásra
2020-02-19 06:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 19. (Külföld)
2020-02-19 06:25:57 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A háromezer bírónak járt a béremelés, de a kezük alá dolgozó mintegy hatezer bírósági alkalmazottnak nem
2020-02-19 06:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Samsung Galaxy Foldjával tavaly útjára indult a hajlítható kijelzővel felszerelt mobilok trendje, de egyelőre még csak találgatni lehet, hogy mennyire tartósak hosszútávon az olyan készülékek, mint a Motorola Razr, vagy a nemrég megjelent Galaxy Z Flip
2020-02-19 05:40:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Német doku-reality sorozat
2020-02-19 05:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Wöller polgármester új terve, hogy ásványvíz palackozót nyit a kolostor mellett
2020-02-19 04:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez