Szibériába száműzték az anarchista nemest

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szibériába száműzték az anarchista nemest

Ahogy a nagy forradalmárok többsége, Mihail Alekszandrovics Bakunyin sem szegény vagy elnyomott családban nevelkedett. A 200 éve született fiú nemesi családba érkezett, és 14 éves korától a híres pétervári tüzérségi akadémián tanult. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy Bakunyin fényes pályát fusson be a cári Oroszországban, de a fiatalember fejét már korán ?megmérgezték? a politikai filozófia veszélyes gondolatai.

Állomáshelyét is elhagyva Moszkvába ment, hogy az átlagos katonatisztek napjait kitöltő könnyelmű szórakozások helyett a filozófiát tanulmányozza ? alig kerülte el a dezertőröknek járó büntetést. Később Berlinbe, majd Drezdába költözött, hogy továbbtanulhasson, és megismerte a kor vezető gondolkodóinak téziseit, de egyikőjük eszméihez sem tudott teljes szívvel csatlakozni.

Mihail Alekszandrovics Bakunyin. Forrás: Wikipedia Forradalmi szervezkedés

Drezdában, egy radikális lapban jelentette meg első forradalmi hitvallását, amely talán leghíresebb szavaival végződik: ?a pusztítás szenvedélye teremtő szenvedély?. Tevékenységének híre hazájába is eljutott ? megfosztották nemességétől, útlevelétől, és szibériai száműzetésre ítélték.

Mindenesetre Bakunyin ekkor még messze állt attól, hogy kiforrott nézeteket hirdessen, párizsi évei alatt például előbb Pierre-Joseph Proudhon köréhez csapódott, majd megismerkedett Karl Marxszal is. A forradalom ügyét egyre inkább a szláv népek felszabadításának igényével kapcsolta össze, 1848-ban a párizsi harcok után keletre indult, hogy ott is belevesse magát a forradalmi szervezkedésekbe. Drezdában, 1849-ben fogták el a poroszok, hogy aztán 1851-ben kiadják Oroszországnak.

Felhívta a figyelmet

A cári börtönben rákényszerítették a magyarul Gyónás címmel megjelent vallomásának papírra vetésére, de együttműködésével megmenekült a halálbüntetéstől, ehelyett Szibériába került. Innen sikerült megszöknie, Amerikába, majd Angliába ment, utolsó éveit pedig Olaszországban töltötte, ahol végre lejegyezhette saját, anarchista hitvallását. Súlyos betegen, elszegényedve halt meg Svájcban, 1876-ban.

Bár Bakunyin igazából soha nem alakított ki igazán koherens filozófiai rendszert, gondolatai nagy hatással voltak a XX. századi anarchista mozgalmakra. Marxszal folytatott vitái során pedig ? ellenfelének forradalmi elkötelezettségét elismerve ? meglepő előrelátással felhívta a figyelmet arra, hogy a marxizmus csak a kapitalista elnyomást cserélné az államszocializmuséra.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egy arrajáró készített egy wollongongi garázsról egy fotót
2020-07-13 10:17:30 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az általa irányított szervezet számára a halasztásnál egyszerűbb megoldás lett volna törölni a 2020-as, tokiói olimpiát, írta az MTI
2020-07-13 10:15:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Southamptoni Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy mennyi szén-dioxid volt a levegőben a pliocén időszakban, nagyjából 3,3 millió évvel ezelőtt – írja az IFL Science
2020-07-13 10:14:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a  letartóztatásban lévő férfival szemben, aki évekig kényszerítette szexuális cselekményre nevelt gyermekét és két lányát
2020-07-13 10:08:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
David és Victoria Beckham legidősebb gyereke, a 21 éves Brooklyn Beckham megkérte a barátnője, Nicola Anne Peltz kezét, akivel mindössze hét hónapja ismerik egymást
2020-07-13 10:03:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Hozzátette: Szerbia le fogja győzni a koronavírust, ehhez viszont fegyelem kell
2020-07-13 10:00:04 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez