Szibériába száműzték az anarchista nemest

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szibériába száműzték az anarchista nemest

Ahogy a nagy forradalmárok többsége, Mihail Alekszandrovics Bakunyin sem szegény vagy elnyomott családban nevelkedett. A 200 éve született fiú nemesi családba érkezett, és 14 éves korától a híres pétervári tüzérségi akadémián tanult. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy Bakunyin fényes pályát fusson be a cári Oroszországban, de a fiatalember fejét már korán ?megmérgezték? a politikai filozófia veszélyes gondolatai.

Állomáshelyét is elhagyva Moszkvába ment, hogy az átlagos katonatisztek napjait kitöltő könnyelmű szórakozások helyett a filozófiát tanulmányozza ? alig kerülte el a dezertőröknek járó büntetést. Később Berlinbe, majd Drezdába költözött, hogy továbbtanulhasson, és megismerte a kor vezető gondolkodóinak téziseit, de egyikőjük eszméihez sem tudott teljes szívvel csatlakozni.

Mihail Alekszandrovics Bakunyin. Forrás: Wikipedia Forradalmi szervezkedés

Drezdában, egy radikális lapban jelentette meg első forradalmi hitvallását, amely talán leghíresebb szavaival végződik: ?a pusztítás szenvedélye teremtő szenvedély?. Tevékenységének híre hazájába is eljutott ? megfosztották nemességétől, útlevelétől, és szibériai száműzetésre ítélték.

Mindenesetre Bakunyin ekkor még messze állt attól, hogy kiforrott nézeteket hirdessen, párizsi évei alatt például előbb Pierre-Joseph Proudhon köréhez csapódott, majd megismerkedett Karl Marxszal is. A forradalom ügyét egyre inkább a szláv népek felszabadításának igényével kapcsolta össze, 1848-ban a párizsi harcok után keletre indult, hogy ott is belevesse magát a forradalmi szervezkedésekbe. Drezdában, 1849-ben fogták el a poroszok, hogy aztán 1851-ben kiadják Oroszországnak.

Felhívta a figyelmet

A cári börtönben rákényszerítették a magyarul Gyónás címmel megjelent vallomásának papírra vetésére, de együttműködésével megmenekült a halálbüntetéstől, ehelyett Szibériába került. Innen sikerült megszöknie, Amerikába, majd Angliába ment, utolsó éveit pedig Olaszországban töltötte, ahol végre lejegyezhette saját, anarchista hitvallását. Súlyos betegen, elszegényedve halt meg Svájcban, 1876-ban.

Bár Bakunyin igazából soha nem alakított ki igazán koherens filozófiai rendszert, gondolatai nagy hatással voltak a XX. századi anarchista mozgalmakra. Marxszal folytatott vitái során pedig ? ellenfelének forradalmi elkötelezettségét elismerve ? meglepő előrelátással felhívta a figyelmet arra, hogy a marxizmus csak a kapitalista elnyomást cserélné az államszocializmuséra.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A hazai bencés gyógynövénykultúra egyidős a pannonhalmi monostorral
2019-06-21 00:20:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az emberek fejében sokszor furcsa kép él a monostorokról és lakóiról: szigorú szabályok szerint élő, a világ felé nem igazán nyitó közösségeket képzelnek el a falak mögé, pedig ennél távolabb semmi sem állhat a valóságtól
2019-06-21 00:13:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Pannonhalmáról a legtöbb magyarnak jó eséllyel csak az iskolában megtanultak jutnak eszébe: az ezeréves apátság, illetve a legfontosabb magyar szórványemlék, az ötvennyolc magyar szót ? így a?fehervaru rea meneh hodu utu rea”, azaz ?Fehérvárra menő hadi útra” mondatrészt is ? magában foglaló tihanyi alapítólevél, amit az épületegyüttes levéltárában őriznek
2019-06-21 00:13:04 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A csapatnak egy bosszantó vietnami háborús veteránra kell támaszkodnia, hogy megtalálja Andrew Back tizedes gyilkosát
2019-06-20 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy év hallgatás után saját Vlogján nyilatkozott pártpolitikáról és az önkormányzati választásokról az ellenzéki politikus
2019-06-20 22:55:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A fiatal párton kívüli Balázsy Péter nem véletlenül indíthatta el nemrég a közszereplői Facebook-oldalát
2019-06-20 22:47:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez