A meglévő Huawei-felhasználóknak nem kell tartaniuk a Google korlátozásaitól

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A meglévő Huawei-felhasználóknak nem kell tartaniuk a Google korlátozásaitól

Tegnap este írtuk meg a Reutersre hivatkozva, hogy a Google több fontos üzleti kapcsolatot is felfüggeszt a kínai Huawei-jel, miután Donald Trump múlt héten elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ezáltal feketelistára került a Huawei, ami nagyjából azt jelenti, hogy a vállalatnak nem adhatnak el szolgáltatásokat és hardvereket az amerikai cégek, és ez vonatkozik a Google-t birtokló Alphabet anyacégre is, ami a feketelista hatására döntött úgy, hogy a Huawei által gyártott mobileszközök a jövőben nem kaphatják meg az Android operációs rendszert.

A Reutersnek nyilatkozó forrás szerint ez konkrétan azt jelenti, hogy a Huawei ezzel a lépéssel elvesztette a jogot az Android operációs rendszer minden jövőben kiadott verziójának használatára, és a jövőben érkező frissítések sem lesznek elérhetők a gyártó eszközein. Ezáltal pedig az olyan alapnak tekinthető, a rendszer szívét-lelkét jelentő olyan Google-szolgáltatások sem lesznek telepíthetők, mint a YouTube, a Gmail, a Play Áruház, vagy a Térkép.

For Huawei users' questions regarding our steps to comply w/ the recent US government actions: We assure you while we are complying with all US gov't requirements, services like Google Play & security from Google Play Protect will keep functioning on your existing Huawei device.

— Android (@Android) May 20, 2019

Hétfőn a Google is reagált a hírre az Android hivatalos Twitter-oldalán az egyik felmerülő fontos kérdéssel kapcsolatban, miszerint a Google Play és a Google Play Protect a már meglévő eszközökön továbbra is elérhető, a már meglévő felhasználókat nem érinti hátrányosan semmilyen szinten az intézkedés.

Azzal kapcsolatban még nem tudni semmit, hogy mely jövőbeli Huawei-mobiloknak kell elsőként nélkülözniük a már jól bevált mobilszoftvert.

Csupasz Android, vagy saját rendszer?

A lépés arra kényszeríti a gyártót, hogy a jövőben kiadni tervezett mobilok esetében alapjaiból gondolja át szoftveres stratégiáját. A Reuters arról is ír továbbá, hogy a kínai cég ugyanakkor egy ideje fel lehetett készülve erre az eshetőségre, már 2012 óta dolgozhatnak egy saját operációs rendszeren ? a mostani események fényében tehát nem kizárt, hogy a kínai cég termékei a jövőben saját fejlesztésű szoftverrel kerülnek majd a boltokba.

Az is lehetséges forgatókönyv, hogy a Huawei a későbbiekben az úgynevezett Android Open Source Project (AOSP) alatt bárki számára elérhető, nyílt forráskódú Androidot használhatja, ami a Google mobilszolgáltatásokat viszont nem tartalmazza, és egy meglehetős csupasz változata a rendszernek. A másik nagy nehézség mégis az lesz, hogy meggyőzzék a mobilfejlesztőket arról, hogy a Huawei saját appboltjában is tegyék elérhetővé szoftvereiket.

Az amerikaiak is rosszul járnának, ha kitiltanák a HuaweitFelboríthatja a globális beszállítói láncot a Huawei elleni amerikai lépés. Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei A meglévő Huawei-felhasználóknak nem kell tartaniuk a Google korlátozásaitólPisivel kínálta meg gyűlölködőjét a kókuszitalos cégA Google azt is naplózza, hogy mit vásároltunk
folytatás

Legkedveltebb hírek
Augusztus 21-től veszik ki a csatornát a neten nézhető Digi Online-on elérhető csatornák közül
2019-07-22 20:16:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A The Washington Post szerint a Huawei Észak-Koreának is dolgozott, a cég közleményben cáfol
2019-07-22 19:36:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nagyobb a szklerózis multiplex betegség kialakulásának a kockázata az elhízott gyermekeknél, akik ráadásul rosszul reagálnak a betegség kezelésére német kutatók szerint
2019-07-22 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Több dokumentum alapján azt állítja a The Washington Post, hogy a Huawei Észak-Koreával közösen hozhatta létre a Koryolink nevű mobilhálózatot a koreai rezsimben
2019-07-22 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A konzervativizmusáról híres viktoriánus kori Nagy-Britanniában szinte mitikus státust élveztek a 19
2019-07-22 17:39:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Pár hete írtunk róla, hogy Donald Trump amerikai elnök eltörölte a kínai cégek ellen hozott kereskedelmi korlátozások egy részét, ami többek közt a Huaweit is érinti
2019-07-22 17:18:37 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez