Ezért olyan kellemes a frissen nyírt fű illata

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ezért olyan kellemes a frissen nyírt fű illata

A gyeptelepítés sokszor fejfájást okozhat a kertes házban élőknek. A fű igényli az öntözést és előfordul, hogy csak kemikáliák segítségével lehet csak kiirtani a gyomot belőle.

Ha azt akarjuk, hogy szép legyen, a gyepet az időjárástól függően viszonylag gyakran kell nyírni, ami aligha tartozik a hobbikertészek kedvenc feladatai közé. Van viszont egy jó oldala: kiváló illatot áraszt a frissen vágott fű, de azt kevesen tudják, hogy mitől van ez. Az illat üzenete ugyanis valójában egy vészjelzés, írja a Treehugger.

Azt már régen tudjuk, hogy a növények beszélnek egymással. Nem szavakkal, mint mi, emberek, hanem a kémiai kommunikáció nyelvét használják. A fák egy föld alatti hálózaton keresztül érdeklődnek a másik felől, a tudósok pedig bizonyítékot találtak arra is, hogy a növények vészjelzést is le tudnak adni illóolajok kibocsátásával.

Egy sérült növény figyelmezteti a szomszédait a veszélyre. Nem kiabál vagy ír neki, de eljuttatja az üzenete a környékre. Teszik mindezt úgy, hogy kémiai anyagokat bocsátanak ki a levegőbe, főként a leveleikből

– nyilatkozott Harsh Bais, a University of Delaware botanikusa, a kutatás társszerzője.

A fűszálak tehát magyarul kétségbeesetten ?kapálóznak?, amikor a fűnyíró közeledik feléjük, ezért lehet olyan jó illat az egész kertben, amikor végeztünk a munkával.

3 hónap alatt felépítették álmaik otthonátA kert a picinyke terület fontos része.

Kiemelt kép: iStock

folytatás

Legkedveltebb hírek
A mindenkori minimálbérhez kötnék a hozzátartozójukat otthon ápolók bérét
2019-07-19 12:15:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Egyelőre. A férfi Szerbiában és Spanyolországban is ölhetett.
2019-07-19 12:04:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Juventus péntek délelőtt hivatalos sajtótájékoztató keretében mutatta be a média képviselőinek Matthijs de Ligtet
2019-07-19 11:55:19 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendre összefogásról beszélnek az ellenzéki politikusok, a háttérben azonban továbbra is egymást támadják
2019-07-19 11:41:24 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez