Büntetőjogi következménye is lehet a Strache-ügynek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Büntetőjogi következménye is lehet a Strache-ügynek

Heinz-Christian Strache Ibizán tett kijelentései ártottak Ausztriának és akár büntetőjogi következményekhez is vezethetnek ? mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár a volt alkancellárról a Földközi-tengeri szigeten titokban készített videofelvételről egy hétfői német lapinterjúban.

Sebastian Kurz a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a videofelvétel ?a hatalommal való visszaélésről?, valamint ?nyílt korrupciós ajánlatokról? és ?a szabad sajtó elleni támadásokról? szól.

Arra a felvetésre, hogy az Egyesült Államokban ezért akár 25 év börtönbüntetés is járhat, azt mondta, hogy Ausztriában is lehet ?büntetőjogilag releváns? mindaz, ami a felvételen elhangzott. Ezt majd az ügyben indított vizsgálatok során kell megállapítani.

Heinz-Christian Strache már a 2017-es választási kampányban is tett ?kétes kijelentéseket?, de ?amit ebben a videóban elmond, az egy nagy botrány, politikai tevékenysége végét jelenti, és vélhetően büntetőjogi következményekhez is vezet? ? fejtette ki Sebastian Kurz.

Belebukott az osztrák alkancellár a rejtett kamerás felvételbeHeinz-Christian Strache lemondott az alkancellári posztról és a pártelnökségről is, miután kiderült: Orbánéhoz hasonló médiakörnyezetet kért állítólagos orosz befektetőktől, és erről videó készült.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hozzátette: maga a felvétel is ?kétes módszerek? alkalmazásával készült, de ?a nagy botrány a tartalom, az ötletelés a hatalommal való visszaélésről?.

A Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnökének kijelentései ?ártottak a politika tekintélyének és az ország tekintélyének?, és ezekkel a kijelentésekkel ?az FPÖ tönkretette saját magát? ? mondta Kurz.

A rejtett kamerákkal készített videofelvételen Strache a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónnappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

A felvételről pénteken számolt be a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című német lap. Másnap Heinz-Christian Strache lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről, Sebastian Kurz pedig felmondta a koalíciót az FPÖ-vel és kezdeményezte előrehozott választások kiírását.

Kiemelt kép: Heinz-Christian Strache (b) és Sebastian Kurz (j), Europress/GEORG HOCHMUTH/APA/AFP 

folytatás

Legkedveltebb hírek
A nők elleni erőszakkal is foglalkozó Patent jogásza szerint még mindig gyakran előfordul, hogy nem hallják meg a segítségkérést
2019-08-24 22:05:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 34. héten megtartott ötös lottó és Joker szá
2019-08-24 21:47:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A szervezők a felvonulók és a közönség testi épségének védelmében fújták le a felénél az eseményt
2019-08-24 21:35:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A II. kerületi nyomozók elfogták azt a párost, akik egy autót törtek fel az Ördögárok úto
2019-08-24 21:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez