Tavaly 16-an haltak meg AIDS-ben Magyarországon

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Tavaly 16-an haltak meg AIDS-ben Magyarországon

Tavaly 16-an haltak meg AIDS-ben, kétszer annyian mint egy évvel korábban, pedig a korai stádiumban kiszűrt fertőzés hatékonyan kezelhető a hazánkban térítésmentesen biztosított, modern gyógyszeres terápiáknak köszönhetően ? hívják fel a figyelmet infektológus szakemberek az AIDS-betegségben elhunytak világnapja alkalmából.

A szakértők szerint a halálozások egyik fő oka az, hogy nem járunk szűrésre: a HIV-fertőzéssel diagnosztizáltak közül Európában minden második, Magyarországon minden negyedik beteg már csak a betegség késői, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. Pedig a korán elkezdett terápia lehetőséget adna az akár évtizedekkel meghosszabbított teljes értékű életre.

Évek óta stabil a hazai HIV-helyzet: tavaly 229 új HIV-fertőzött beteget szűrtek ki itthon, ami szinte pontosan megegyezik az előző évek adatával. Szakértők szerint azonban aggasztó, hogy továbbra is nagyon magas azok aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában ? az úgynevezett AIDS-stádiumban ? szűrnek ki. 2018-ban 57 beteget jelentettek AIDS-stádiumban, tehát minden 4. fertőzött későn szembesül a betegség tényével. Pedig a HIV-fertőzés ma már jól kezelhető és szinten tartható, a gyógyszeres terápia mellett pedig ki sem alakul a betegség AIDS-stádiuma. Ennek azonban az a feltétele, hogy a betegséget korai szakaszában felismerjék, és időben elkezdődjön a kezelés.

?A becslések szerint 3000-4000 főre tehető a hazai HIV-fertőzöttek száma, közülük kétezren részesülnek kezelésben ? mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa. ? Ez azt is jelenti, hogy a hazai HIV-fertőzötteknek hozzávetőleg az 50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről.?

Pedig rendszeresen szűrésre járni több okból is fontos lenne: a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek: dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak. Másrészt ha a fertőzött személy tisztában van a betegségével ? és kezelést is kap ?, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint Magyarországon tavaly 16 beteg halt bele az AIDS-betegségbe, ez a szám ugyan relatíve továbbra is alacsony, ám a duplája az előző évinek.11

A betegség áldozatairól 1983 óta világszerte gyertyagyújtással emlékeznek meg május harmadik vasárnapján, idén május 19-én. A Global Network of People Living with HIV civil szerveződés célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, a megelőzésre és az elérhető terápiákra. Idén már 1200 civil szervezet vesz részt a megemlékezésen a világ 115 országában.

A ?90-90-90? célkitűzés

Magyarországon államilag finanszírozott, korszerű terápiás kezelésben részesülnek a HIV-fertőzöttek. Dr. Szlávik János főorvos fontos eredménynek tekinti, hogy a hazai terápia a világ élvonalába tartozik.

A UNAIDS és partnerei hirdették meg a ?90-90-90? célkitűzést, amelynek célja, hogy 2020-ig a HIV-pozitív emberek 90 százalékát diagnosztizálják, a diagnosztizáltak 90 százalékánál antiretrovirális terápiát alkalmazzanak, és a kezeltek 90 százalékánál elérjék a vírus kimutathatósági szint alá szorítását.

?Hazánk a célkitűzés három eleméből kettőt már teljesített: az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és ennek a csoportnak mintegy 100 százalékát eredményesen kezelik? tette hozzá az infektológus főorvos. ? A közelmúltban új, még hatékonyabb gyógyszerek jelentek meg, amelyek egyre kevesebb mellékhatást okoznak, miközben a vírusszámot rendkívüli mértékben lecsökkentik. Ezek a gyógyszerek már itthon is elérhetőek és államilag támogatottak.? A modern terápia radikális változást hozott a HIV-pozitív betegek életminőségében. Kijelenthető, hogy aki megfelelően szedi a gyógyszereit, az gyakorlatilag nem fertőz.

Ezt támasztja alá a neves orvosi szaklapban, a Lancetben néhány napja megjelent tanulmány is. A tanulmány szerzői is megerősítették a ?kimutathatatlan = átadhatatlan? elvét: ha a vírusszámot sikerül lényegében nullára redukálni a szervezetben, akkor a fertőzés esélye is gyakorlatilag nullára csökken.

Világszerte 37 millió HIV-fertőzött él, 2017-ben összesen 1,8 millió új fertőzöttet regisztráltak, kétharmadukat az afrikai kontinensen. Becslések szerint a fertőzöttek csupán 75 százaléka tud betegségéről: mintegy 22 millióan már antiretrovirális terápiában részesülnek.

A WHO kiemeli, hogy a kockázati csoportokba elsősorban a meleg férfiak, az intravénás drogot használók, továbbá a szexmunkások és ügyfeleik tartoznak, azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy minden aktív szexuális életet élő férfinak és nőnek érdemes megismernie saját HIV-státuszát.

A sikeres terápia feltétele, hogy időben felismerjék a betegséget

A HIV-vírus megváltoztatja a sejtek belső működését, tönkreteszi az immunrendszert,18 és mivel rejtőzködik az emberi szervezeten belül, nem lehetséges maradéktalanul eltüntetni a szervezetből. A modern antiretrovirális terápiás eljárásokkal azonban a betegség kiválóan kezelhető és kordában tartható: a megfelelő és folyamatos terápia mellett a betegek vírusszámát (a vérben és a testnedvekben) szinte nullára csökkenthetik.

Pár perc alatt megvan az eredmény

Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, a fővárosban több helyszínen is: a szűrőhelyek aktuális listája megtalálható többek között a www.hivszures.hu oldalon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy szükség van a tavaly megnyílt új, budapesti szűrőállomásra is, ahol heti két alkalommal, minden kedden és csütörtökön végzik a szűrést. Az ingyenes, gyorsteszttel végzett HIV- és hepatitis C-szűréshez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges. A szűrőállomás címe VIII. kerület, Déri Miksa utca 3. (bejárat az Auróra utca 22?28. felől), ahol megvárható az eredmény, amely körülbelül 20 perc alatt készül el.

Kiemelt kép: iStock

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kovács Gergely a saját kultúra megőrzésére, de a másság tiszteletben tartására biztatott érseki
2020-02-22 16:05:30 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A közösségi média közmű, akár a vízszolgáltatás: ott van minden háztartásban
2020-02-22 15:53:24 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Európai minimálnyugdíjat és a lakhatási válság megoldását ígérik a szocialisták
2020-02-22 15:25:50 | Hozzászólások: 0 | Népszava
“Soros-hálózat” a gyöngyöspatai iskolaügyben egymás ellen akarja uszítani a magyarokat és a romákat, ezt a célt szolgálja a vasárnap Budapestre tervezett vonulásos tüntetés is ? ezt Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő mondta Budapesten
2020-02-22 15:24:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Babos Tímeának nem sikerült a főtáblára jutnia a 2,9 millió dollár (900 millió forint) összdíjazású dohai keménypályás női tenisztornán, mivel a selejtező szombati második fordulójában alulmaradt a kvalifikáció első kiemeltjével, a cseh Katerina Siniakovával szemben
2020-02-22 15:23:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Franciaországban (Normandiában) született, Svájcban élő, német nyelven író Alex Capus 1997 óta jelentős szépirodalmi életművet tudhat magáénak, 22 kötete látott napvilágot ez idáig: elbeszélések, portrék és regények ? a 2011 februárjában megjelent Léon és Louise utóbbiakból a hetedik volt a sorban, amit a rangos Német Könyvdíjra is jelöltek
2020-02-22 15:06:26 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez