Még nem tudni, mi lesz a windowsos Huawei laptopok sorsa

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Még nem tudni, mi lesz a windowsos Huawei laptopok sorsa

Vasárnap este robbant a hír, miszerint a Google felfüggeszti üzleti kapcsolatát a kínai Huawei-jel, aminek eredményeként a jövőbeli Huawei és Honor eszközökön az Android operációs rendszer frissítései és újabb változatai nem lesznek elérhetők, a cég olyan szolgáltatásaival egyetemben, mint a Play Store, a Gmail, a Térkép, vagy a YouTube.

Ennek előzménye, hogy Donald Trump múlt hét szerdán ?országos rendkívüli állapotot? kihirdető rendeletet írt alá, ami széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára – beleértve a Huaweit is.

A Huawei reagált a Google korlátozásairaMindent megtesznek majd, hogy mérsékeljék az amerikaiak döntésének hatásait.

Ennek eredményeként a Huawei-felhasználók körében pánikszerűen futott végig a kérdés, hogy mi lesz mostantól a megvásárolt mobiljukkal, amivel kapcsolatban a Google és a kínai cég is azt reagálta, hogy a már forgalomban és készleten lévő kütyüket nem érinti a korlátozás.

A Huawei azonban az utóbbi időben már laptopokat is kínál, például a MateBook X Prót, aminek kapcsán felmerül a kérdés, hogy az amerikai Microsoft mit fog lépni a kormány nyomására, lévén a kínaiak laptopjai a Windows operációs rendszert használják.

A TechRadar ennek kapcsán elküldte kérdéseit a redmondi óriáscégnek arról érdeklődve, hogy milyen hatással lesz a rendelet a kínaiak Windows 10-et futtató laptopjaira, elérhetőek lesznek-e az eszközökön a jövőben érkező szoftveres frissítések.

A Microsoft finom válasza szerint jelen pillanatban ?nincs mit megosztaniuk? az üggyel kapcsolatban.

Ha a kormány nyomására a Huawei laptopok nem kapnának frissítéseket, az minden oldalról káros lenne, de főleg a felhasználók számára, hiszen eszközeik ezután nem számítanának naprakésznek és biztonságosnak, és ez a Microsoftnak sem célja.

Ahogy a Forbes is rávilágít, ebben a pillanatban még kevés biztosat tudni, a laptopok kérdése pedig ennél összetettebb. A portál szerint a Microsoft hasonlóan járhat el, mint a Google: a már használatban és raktáron lévő eszközökre letölthetők lesznek a frissítések, akinek már van Windows 10 licensze, nem eshet el azon jogától, hogy a jövőben is stabil rendszert kapjon.

A jövőbeli laptopokkal kapcsolatban azt sejti a portál, hogy a kínaiak megfontolhatják a Linux használatát, vagy bevethetik 2012 óta készülő saját operációs rendszerüket, amit univerzális platformnak terveztek, így mobilon és desktopon is működhet, de ezek természetesen csak találgatások.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Még nem tudni, mi lesz a windowsos Huawei laptopok sorsaA Huawei reagált a Google korlátozásairaMég több fontos cég bojkottálja a Huaweit
folytatás

Legkedveltebb hírek
Különösen népszerűek manapság azok az összeesküvés-elméletek, amelyek arról szólnak, hogy sosem jártak űrhajósok a Holdon
2020-07-05 08:24:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A legnagyobb akadály persze az volt, hogy ez lehetetlen
2020-07-05 07:28:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Tudomány
Az Alpok magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás
2020-07-04 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A tajvani gyártó új felsőkategóriás hordozható számítógépe kompakt méretben vonultat fel komoly tudást, ráadásul kijelzőből ? mondhatni, már tradicionálisan ? kettő található benne
2020-07-04 17:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az Egyesült Királyságban lefolytatott vizsgálatok szerint a koronavírus-fertőzésből kigyógyult férfiak vérplazmája hatásosabb lehet a kezelések során
2020-07-04 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Szó sem volt még koronavírus-járványról és a hozzá kapcsolódó kézmosási tanácsokról, amikor már az Apple úgy gondolta, jó volna, ha az okosóráján lenne ilyen funkció
2020-07-04 14:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez