Már iPhone-nal is fizethetünk, elindult itthon az Apple Pay

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Már iPhone-nal is fizethetünk, elindult itthon az Apple Pay

Kevesebb, mint két hete írtunk arról, hogy az Apple Pay fizetési megoldás hamarosan Magyarországon is elérhetővé válhat, ami most már hivatalos. Hazánkban elsőként az OTP Bank jelentette be, hogy elindítják az NFC-s fizetési szolgáltatást, amit május 21-től kezdve már használhatnak azon ügyfeleik, akik OTP Mastercard és Maestro bankkártyák birtokában vannak.

A portfolio.hu szerint a reggeli indulás első néhány órája alatt már 10 ezernél is többen regisztráltak a rendszerbe.

A fizetési módszer lényege, hogy a felhasználó úgy fizethet a boltokban (vagy akár az interneten is), hogy a terminálhoz a bankkártyája helyett a kütyüjét érinti oda (ez lehet iPhone, Apple Watch, iPad vagy Mac készülék is). A hagyományostól eltérően viszont nem PIN-kódot kell beütnünk, hanem előbb az eszközt kell feloldani, ami iPhone esetében lehet a FaceID arcfelismerés, vagy a TouchID ujjlenyomatolvasó.

Boltokban és online is használható

Apple Pay-jel bárhol fizethetünk, ahol elérhető az érintéses fizetési szolgáltatás, vagy fel van tüntetve az Apple Pay logó, így különféle üzletekben, éttermekben, taxikban, vagy bármely érintéses fizetésre alkalmas POS terminálnál is használható.

Ráadásul nemcsak a kasszáknál, hanem online, az Apple Pay-t elfogadó applikációk, vagy a Safari böngészőben megnyitott webshopok felületén is fizethetünk vele. A szolgáltatás leegyszerűsíti az online vásárlás folyamatát, nincs szükség a kártyaadatok manuális kitöltésére, és lehetőséget ad a szállítási és számlázási információk egyszerűbb megadására is. Minden tranzakció egyszerűen, a Touch ID, a Face ID, vagy a jelkód segítségével végezhető el.

A kávénkat is kifizethetjük a telefonnal – Fotó:Nicolas ASFOURI / AFP

Előfeltétele viszont, hogy előtte regisztráljunk a rendszerbe, és hozzá rendeljük az eszközhöz a kártyánkat. Ez mindössze pár lépést igényel: iPhone-on a Wallet alkalmazáson belül kell megadnunk az iTunes-fiókunkhoz rendelt bankkártya adatait, vagy a ?Másik kártya hozzáadása? pont választása utána a telefon kamerájával is beolvastathatjuk a kártyainformációkat. Részletes segítséget az OTP weboldalán talál ehhez, ahogy ahhoz is, hogy mi a helyzet akkor, ha Apple Watch eszközhöz rendelné a kártyát. A Wallet appon belül még a vásárlási előzményeket is láthatjuk, így könnyebben nyomon követhetők a korábbi tranzakciók.

Amit még fontos tudni: iPhone 6-os, vagy annál újabb készülékekkel lehet fizetni, és az Apple Wallet mellett lehetőség van az OTP saját Simple alkalmazásán keresztül is regisztrálni, ez ingyen, bármilyen többletköltség nélkül megtehető. A vásárlás limitje a kártyánkhoz is beállított napi limit.

Forrás: OTP

Az OTP közleményében kitér arra is, hogy a megoldás biztonságos, mivel fizetéskor a kártyaadatokat sem a mobileszköz, sem az Apple szervere nem tárolja. Ehelyett egy egyedi azonosítót (Device Account Number) rendel hozzá a szoftver a tranzakcióhoz, és titkosítva ezt tárolja a készülék biztonsági moduljában (Secure Element). Minden tranzakcióhoz egyedi, alkalmanként változó biztonsági kód tartozik.

A módszer az Egyesült Államokban már több mint öt éve elérhető, így csak későn jutott el hozzánk, de ahogy Tim Cook is elárulta a cég idei fejlesztői konferenciáján, az év végéig további 40 országgal bővül a sor.

Felkészül az Erste és a CIB is

Az Erste Banktól az alábbi tájékoztatást kaptuk azzal kapcsolatban, hogy az ő ügyfeleik mikor használhatják a mobilfizetési megoldást:

Az Apple Pay alkalmazás bevezetése az Ersténél is a küszöbön áll. Jelenleg a tesztelés zajlik, heteken belül az Ersténél is elérhető lesz a szolgáltatás. Az indulás pontos időpontjáról minden országban az Apple dönt ? amint ezt meghatározzák, tájékoztatjuk ügyfeleinket. Az Erste már bevezette az androidos telefonnal rendelkező ügyfelek számára az érintéses mobilfizetést MasterCard és Maestro kártyákra, és júniustól – elsőként a magyar bankok között – az alkalmazás már Visa kártyákkal is használható lesz.  Az Erste számára fontos, hogy ügyfelei teljes választékot kapjanak, vagyis mindkét nagy társaság kártyáját használni tudják mobilfizetésre erre alkalmas okos eszközről.

A CIB Bank állásfoglalás szerint pedig ?a CIB Bank kiemelt célja a digitális átállás megvalósítása, ennek részeként minél több innovatív szolgáltatást igyekszünk elérhetővé tenni ügyfeleink számára. Mindent megteszünk, hogy még az idén az Apple Pay is elérhetővé váljon a CIB Bankos bankkártyával rendelkező ügyfeleknek.?

(Kiemelt kép: Jaap Arriens/NurPhoto)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Már iPhone-nal is fizethetünk, elindult itthon az Apple PayMost akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?Még nem tudni, mi lesz a windowsos Huawei laptopok sorsa
folytatás

Legkedveltebb hírek
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, olvasható a kormányzati honlapon
2020-07-05 08:40:56 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az énekesnő legújabb blogbejegyzésében arról ír, hogy lánya születése óta sokkal jobban elfogadja magát, mint azelőtt
2020-07-05 08:40:01 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A csapat tagjai: Ty Pennington, Paul DiMeo, Eduardo Xol, Paige Hemmis, Michael Moloney 
2020-07-05 08:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A celeb két közeli fotót posztolt két hónapos lányáról, Nináról, amin mindenki rácsodálkozott, hogy a babának vörös haja és kék szeme van
2020-07-05 08:11:54 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szombaton bejelentette, hogy befejezte a malária ellen használatos, hidroklorokin nevű gyógyszer tesztelését a koronavírus ellen, írja az MTI
2020-07-05 08:10:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A gyönyörű Adri egy isteni vajas keksszel nyűgözte le követőit
2020-07-05 08:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez