Kiderültek a nagyszülői gyed részletei

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Kiderültek a nagyszülői gyed részletei

Kedd este benyújtotta a kormány a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot, írja a napi.hu. A javaslat szerint a nagyszülők akkor kaphatnak gyedet, ha a gyermek születése előtti két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak.

Feltétel ezen kívül az is, hogy a gyerek mindkét szülője, egyedülálló szülő esetében pedig a gondozó szülő végezzen keresőtevékenységet.

A gyereknevelés a szülők feladata marad, a nagyszülő csak napközben felügyeli a gyereket, ezen kívül a szülő nyilatkozni köteles arról, hogy egyetért a nagyszülői gyed igénybe vételével.

A nagyszülői gyed január 1-től kérhető, a folyósítás legfeljebb kettő, ikrek esetében három évig tarthat. Több unoka esetén is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel, ha több várandóságból származó gyerekre is figyelnek, akkor a gyed megállapítása gyerekenként történik.

Azoknak, akik keresőtevékenységet folytatnak, nem járhat a nagyszülői gyed, kivételt képez, ha otthon végzik ezt a tevékenységet. Az ellátás akkor sem jár, ha a gyereket bölcsődébe vagy óvodába íratják be. 

Ezen kívül az sem kaphat nagyszülői gyedet, aki például öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, táncművészeti életjáradékot, átmeneti bányászjáradékot, megváltozott munkaképességű személyek ellátását, özvegyi nyugdíjat vagy ápolási díjat kap.

Kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi/Róka László 

folytatás

Legkedveltebb hírek
Megszólalt a nő, aki kővel ütött agyon egy teknőst Szombathelyen még a fideszes
2019-06-16 19:35:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Meghan hercegné és Priyanka Chopra egy televíziós gálán ismerkedtek még 2016 környékén, majd szép lassan a legjobb barátnőkké váltak ? legalábbis a külföldi sajtó szerint
2019-06-16 18:55:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Harminc évvel ezelőtt temették újra Budapesten Nagy Imrét és négy társát, a kerek évforduló alkalmából ingyenes Szabadságkoncertet tartanak a Hősök terén
2019-06-16 18:52:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A lett Krists Neilands győzelmével ért véget a Tour de Hongrie kerékpáros körverseny, a másik két dobogós helyen pedig hazai versenyzők végeztek, Dina Márton és Valter Attila
2019-06-16 18:46:36 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez