Újabb gyomros a Huawei mobiljainak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Újabb gyomros a Huawei mobiljainak

A mobiltelefok terén vezetőnek számító, brit ARM Holdings chipfejlesztő is felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel, ami különösen fájdalmas lépés a kínaiaknak. A BBC News jutott hozzá azokhoz a belsős levelezésekhez, amelyekben a vezetők arról tájékoztatják az alkalmazottakat, hogy minden aktív szerződést, támogatást és folyamatban lévő ügyletet bontsanak fel a kínai céggel az amerikaiak kereskedelmi tiltása miatt.

Ez azért érdekes fordulat, mert az ARM a japán SoftBank tulajdonában van, egyébként az Egyesült Királyságban székel. Viszont a belsős tájékoztatás szerint chipjeik ?amerikai? eredetű technológiát is tartalmaznak.

Az ARM néhány architektúráját valóban Texasban, Austinban, San Joséban, Kaliforniában fejleszti, így amerikai szabályozás alá eshetnek. A Huawei-nek ezután sokkal nehezebb lesz saját chipeket készítenie, lévén a Kirin processzor is ARM architektúrára épül, ezért licencdíjat is fizetnek.

Licencjogok nélkül azonban nem folytathatják tovább az ARM-alapú saját processzorok gyártását.

Az ARM a The Verge-nek adott válaszában megerősítette, hogy az amerikai rendeletben előírtaknak tesznek eleget. A Huawei is eljuttatta válaszát a portálhoz, miszerint sokra értékelik a partnereikkel való szoros kapcsolatot, de észrevették rajtuk a ?politikai indíttatású döntések által gyakorolt nyomást”.

Azt nem tudni még pontosan, hogy az ARM elővigyázatosságból döntött így, vagy tanácsadói javaslatra válik a Huawei-től. Ha az utóbbi, akkor hamarosan várható, hogy más félvezetőgyártók is hasonlóképp cselekednek a beszállítók közül.

A Bloomberg értesülései szerint a Huawei 3-12 hónapra elegendő amerikai gyártású chipet halmozott fel vésztartalékként, ennyi ideig állnak rendelkezésére kulcsfontosságú komponensek addig, amíg nincs saját alternatívájuk.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Újabb gyomros a Huawei mobiljainakEzt tudni eddig a Huawei szoftveréről, ami leváltaná az AndroidotEltűntek a Huawei laptopok a Microsoft oldaláról
folytatás

Legkedveltebb hírek
Koronavírus. Soha nem fertőződtek meg annyian koronavírussal egy nap alatt, mint szombaton
2020-07-05 20:21:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nagyon furcsa videót töltött fel a netre egy minnesotai nő, Nicole Webinger – írja a Treehugger
2020-07-05 20:17:38 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Súlyos vadászbalesetről értesült a 444.
2020-07-05 20:15:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez