Nem mehetett be a szakszervezet a Suzuki-gyárba

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nem mehetett be a szakszervezet a Suzuki-gyárba

Nem engedték be a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselőit az esztergomi Suzuki-gyárba, noha a Munka törvénykönyve szerint joguk volna bemenni már akkor is, ha csak egyetlen szakszervezeti tag lenne a cégnél ? írja a Mérce.

László Zoltán, az érdekképviselet alelnöke azt mondta, látogatási szándékukat előre jelezték, de ez pusztán udvarias gesztus volt részükről. Az ajtónál viszont a biztonsági szolgálat vezetője állta útjukat, és közölte: nincs tudomása arról, hogy a szakszervezet képviselőit várnák a gyárban, ezért nem engedi be őket. Lászlóék erre közölték: jogi útra terelik az ügyet. A Vasas alelnöke nem emlékszik arra, hogy valaha történt volna vele ilyen.

A Mércének elmondta: a Suzukinál tudnak arról, hogy vannak a munkavállalók közt szakszervezeti tagok, bár kisebbségben vannak, akik ezt nyíltan felvállalják. A többség félti az állását, és inkább egyénileg fizeti be a tagdíjat, hogy ne derüljön ki tagsága. A félelem alapja, hogy a helyi szervezet megalakulása után a Suzuki azonnal kirúgta annak titkárát, és elbocsátással fenyegették a munkavállalókat is, azon túl, hogy a szakszervezettel nem akartak tárgyalni.

A gyárba egyébként azért mentek volna, mert a helyi szervezet tagjai kérték, hogy találkozzanak, és információik szerint további munkavállalók szerettek volna belépni a szakszervezetbe. Az alelnök szerint az is törvény biztosította joguk, hogy találkozzanak a helyi szervezet tagjaival, és ezzel nem állították volna le a termelést.

László úgy véli, a cég továbbra sem akar párbeszédet folytatni az érdekképviselettel, és azt is elmondta: a Suzuki postai úton levelezik velük, ahelyett, hogy elektronikus formában tenné ezt, napokat vagy heteket spórolva. Szerinte ezzel az időt próbálják húzni, mert ha elég hosszú ideig halogatják a tárgyalásokat, a munkavállalók is legyinthetnek, hogy nem történik semmi érdemleges.

A szakszervezet egyébként úgy tudja, jövő héten Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója látogat a gyárba, vele is megpróbálnak kapcsolatot teremteni. (Fotó: MTI / H. Szabó Sándor)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Két koronavírusos beteget találtak a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában, tudta meg a hvg
2020-07-08 06:54:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Sokan úgy képzelik, hogy a Naprendszer középpontja éppen a Nap közepében található, holott a valóságban nem teljesen ott fekszik
2020-07-08 06:50:10 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Blikk szerint csak a csodának köszönhető, hogy a kétéves puli, Szakáll túlélte a támadást
2020-07-08 06:40:15 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nem mindennapi dokumentumszerű valóságshow a favágókról, akik nagyon értik a dolgukat és mindezt be is akarják bizonyítani
2020-07-08 06:32:44 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Szakértők régóta próbáltak rájönni, hogy a méhek agresszivitását a genetika, vagy a körülmények határozzák meg
2020-07-08 06:30:49 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Ma északon, északkeleten erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, másutt túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű – olvasható a Kiderül
2020-07-08 06:28:09 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez