Nem mehetett be a szakszervezet a Suzuki-gyárba

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Nem mehetett be a szakszervezet a Suzuki-gyárba

Nem engedték be a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselőit az esztergomi Suzuki-gyárba, noha a Munka törvénykönyve szerint joguk volna bemenni már akkor is, ha csak egyetlen szakszervezeti tag lenne a cégnél ? írja a Mérce.

László Zoltán, az érdekképviselet alelnöke azt mondta, látogatási szándékukat előre jelezték, de ez pusztán udvarias gesztus volt részükről. Az ajtónál viszont a biztonsági szolgálat vezetője állta útjukat, és közölte: nincs tudomása arról, hogy a szakszervezet képviselőit várnák a gyárban, ezért nem engedi be őket. Lászlóék erre közölték: jogi útra terelik az ügyet. A Vasas alelnöke nem emlékszik arra, hogy valaha történt volna vele ilyen.

A Mércének elmondta: a Suzukinál tudnak arról, hogy vannak a munkavállalók közt szakszervezeti tagok, bár kisebbségben vannak, akik ezt nyíltan felvállalják. A többség félti az állását, és inkább egyénileg fizeti be a tagdíjat, hogy ne derüljön ki tagsága. A félelem alapja, hogy a helyi szervezet megalakulása után a Suzuki azonnal kirúgta annak titkárát, és elbocsátással fenyegették a munkavállalókat is, azon túl, hogy a szakszervezettel nem akartak tárgyalni.

A gyárba egyébként azért mentek volna, mert a helyi szervezet tagjai kérték, hogy találkozzanak, és információik szerint további munkavállalók szerettek volna belépni a szakszervezetbe. Az alelnök szerint az is törvény biztosította joguk, hogy találkozzanak a helyi szervezet tagjaival, és ezzel nem állították volna le a termelést.

László úgy véli, a cég továbbra sem akar párbeszédet folytatni az érdekképviselettel, és azt is elmondta: a Suzuki postai úton levelezik velük, ahelyett, hogy elektronikus formában tenné ezt, napokat vagy heteket spórolva. Szerinte ezzel az időt próbálják húzni, mert ha elég hosszú ideig halogatják a tárgyalásokat, a munkavállalók is legyinthetnek, hogy nem történik semmi érdemleges.

A szakszervezet egyébként úgy tudja, jövő héten Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója látogat a gyárba, vele is megpróbálnak kapcsolatot teremteni. (Fotó: MTI / H. Szabó Sándor)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Amerikai animációs vígjáték
2019-06-19 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ha betegek vagyunk, orvoshoz megyünk. Jönnek a kivizsgálások, a laboratóriumi tesztek, majd meg
2019-06-18 23:55:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A 42 éves agárdi kertészt népes családja kísérte el a Ninja Warriorba
2019-06-18 23:48:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Netflix nagyon sok pénzt fizetett azért, hogy továbbra is elérhető legyen a platformon a Jóbarátok, úgyhogy aljas módon rá is próbálnak venni mindenkit, hogy minél többen újra és újranézzék a ku
2019-06-18 22:07:49 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A kórház rendszeres látogatója vagyok, ma is ott voltam kezelésen, és hallottam, hogy a nővérek arról beszélgetnek, hogy szombaton kirabolták az endoszkópiát
2019-06-18 22:03:19 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez