Ha jót akar magának, ne gyártson naptejet az internetről

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Az internet alapvetően egy jó dolog, rengeteg hasznos tudást szerezhetünk a segítségével. De érdemes forráskritikát is gyakorolni, ha nem szeretnénk kockáztatni az egészségünket – például jó, ha figyelünk arra, hogy mit kenünk a bőrünkre, főleg napvédő gyanánt. A különböző közösségi oldalakon, főleg Pinteresten, egyre több, a valóságtól elrugaszkodott receptet ajánlanak az előre gyártott fényvédők helyett – csak a teljesség igénye nélkül az emberre kenetnék a kókuszolajat, avokádóolajat, méhviaszt és sárgarépamag illóolajat is. Mondanunk sem kell, hogy ezek egyike sem rendelkezik a nap káros sugárzását visszaverő tulajdonságokkal.

Az előre gyártott napvédők ellenzői általában azzal érvelnek, hogy a mesterséges anyagok éppen az ellenkező hatást váltják ki, mint amiért vesszük őket: rákot okoznak, és nem megvédenek attól. Ez azonban egyáltalán nem így van, figyelmeztetnek a szakértők.

Érdemes kiemelni, hogy a természetesnek kikiáltott napvédőket nem kell olyan szigorú előírásoknak és teszteknek alávetni, mint a gyógyszertárakban és drogériákban kaphatókat, ezért jóval nagyobb veszélyeket is hordoznak magukban.

Fotó: Thinkstock

A szakértők nem a semmibe beszélnek: a Health Communication tudományos folyóiratban közölték a tanulmányukat, a hozzá tartozó kutatásban pedig csináld-magad napvédőket teszteltek és vizsgáltak meg Pinterestről. Megállapították, hogy a receptek 95 százaléka állította, hogy jobb alternatívát mutat a hagyományos napvédőknél, de a megvizsgáltak 68 százaléka semmiféle UV-védelmet nem adott.
A pinterestes receptek egyharmada állította, hogy 2-50-es faktornyi védelmet biztosít, de erre nem találtak a kutatók bizonyítékot. Arra viszont igen, hogy milyen sokan osztják meg és mentik el maguknak az ilyen recepteket: az egyiket már 21700 alkalommal pinnelték, ami rengeteg.

Átlagosan 880 alkalommal mentették el ezeket a pineket.

Száz szónak is egy a vége: a kutatók azt ajánlják, senki ne kísérletezzen otthon napvédők kikeverésével, mert többet ártanak ezek a krémek, mint amennyit használnak. Aki biztosra akar menni, az nézzen utána, melyik, boltokban is kapható márka a legtermészetesebb, és használja inkább azt, ezeknek a termékeknek ugyanis szigorú teszteken kell átmenniük ahhoz, hogy forgalomba kerülhessenek.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Ha jót akar magának, ne gyártson naptejet az internetrőlígy verik át az embereket a Trónok harcávalNehéz helyzetbe kerülhetnek a youtuberek
folytatás

Legkedveltebb hírek
Fokozzuk a hangulatot, mert a szórakoztatás nem áll le
2019-08-19 04:15:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: John Cusack, Danny Glover, Woody Harrelson, Thandie Newton, Oliver Pla
2019-08-19 04:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Vécsei Márton Szereplők: Hirtling István, Haumann Máté, Trokán Nóra, Uglár Csaba,
2019-08-19 04:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Tarts Fásy Ádámmal és a legnagyobb hazai sztárokkal szombat este a Zenebutikon!
2019-08-19 02:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Rendező: Fred Olen Ray Szereplők: Daphne Zuniga, Tim Abell, Adam Huss, Gianna DiDonato
2019-08-19 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Álvaro Morata góljával 1?0-ra győzte le az Atlético Madrid a Getafe csapatát a La Liga 2019/20-as idényének nyitófordulójában
2019-08-19 00:36:06 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez