Brutális mennyiségű betiltott ózonkárosító gázt bocsátanak ki kínai gyárak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Brutális mennyiségű betiltott ózonkárosító gázt bocsátanak ki kínai gyárak

Több ezer tonnányi ózonkárosító gáz kerül az atmoszférában Kína észak-keleti részén fekvő gyárakból, amivel egy nemzetközi egyezményt is megszegnek, írja a The Guardian.

A Nature című tudományos lapban megjelent friss kutatás szerint 2013 óta évi hétezer tonnával emelkedett a betiltott fluor-triklórmetán-kibocsátás a régióban. 

Sunyoung Park, a Kyungpook National University professzora, a tanulmány társszerzője arról beszélt, kiugró értékeket mértek többször is, amikor az ipari területről származó légtömeg megérkezett egy adott mérési pontra.

A fluor-triklórmetánt (CFC-11) az 1970-es és 1980-as években széles körben használták habszigeteléshez. 1987-ben ugyanakkor a montreali jegyzőkönyvben világszerte betiltották a halogénezett szénhidrogének használatát, mert súlyosan károsították a Föld ózonrétegét, kiváltképp az Antarktisz és Ausztrália felett.

A radarképek

A CFC-11 koncentrációja globálisan csökkent 2012-ig a tiltást követően, de tavaly arra lettek figyelmesek a tudósok, hogy 2013 és 2017 között fele akkora mértékű volt a lassulás, mint azelőtt. Mivel ez a kémiai vegyület a természetben nem fordul elő, ezért a változást csak a gázkibocsátás idézhette elő.

A nyomok Kelet-Ázsiához utaltak, de a CFC-11 forrását nem sikerült pontosan behatárolni. Ezután a szálak tavaly kínai habgyárakhoz vezettek, miután a hatóságok többször is indoklás nélkül bezárattak néhány intézményt.

Tiltott vegyülettel pusztítja az ózonréteget egy ázsiai országA kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák a szennyezés forrását.

A nemzetközi kutatócsapat később japán és tajvani állomásoktól is adatokat kért, és számítógépes szimulációkat végeztek, hogy megállapítsák a CFC-11 molekulák eredetét. így derült ki, hogy tényleg Kína volt a tettes.

Az eredmények azért is riasztóak, mert az atmoszférába kerülő fluor-triklórmetán gátolja, hogy az ózonréteg visszaálljon a normális szintre. Ha a kibocsátás egyszersmind nem szűnik meg, akkor az akár évtizedekkel is kitolhatja az antarktiszi ózonlyuk gyógyulását.

Kiemelt kép: Europress/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
A nemzet sebét a nemzet tapaszaival gyógyították a párt hídemberei
2020-07-13 10:49:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A 250 kilogrammos brit gyártmányú légibomba egy üzemtől alig száz méterre került elő
2020-07-13 10:41:35 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Óceániától Amerikáig az egyes nemzetekről és lobogóikról is izgalmas információkat tudhatunk meg Balogh Lászlótól, aki nem mindennapi gyűjteményében hatezer zászlót tart számon
2020-07-13 10:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A nagy csökkenés már tavaly is látható volt.
2020-07-13 10:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt megelégelte a Lánchíd körüli huzavonát és néhány önkéntessel felújították Budapest jelképét
2020-07-13 10:25:35 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az innovációs és technológiai miniszter szerint a koronavírus-járvány első hullámán megspórolt forrásokból jut majd a másodikra is
2020-07-13 10:24:29 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez