Brutális mennyiségű betiltott ózonkárosító gázt bocsátanak ki kínai gyárak

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Brutális mennyiségű betiltott ózonkárosító gázt bocsátanak ki kínai gyárak

Több ezer tonnányi ózonkárosító gáz kerül az atmoszférában Kína észak-keleti részén fekvő gyárakból, amivel egy nemzetközi egyezményt is megszegnek, írja a The Guardian.

A Nature című tudományos lapban megjelent friss kutatás szerint 2013 óta évi hétezer tonnával emelkedett a betiltott fluor-triklórmetán-kibocsátás a régióban. 

Sunyoung Park, a Kyungpook National University professzora, a tanulmány társszerzője arról beszélt, kiugró értékeket mértek többször is, amikor az ipari területről származó légtömeg megérkezett egy adott mérési pontra.

A fluor-triklórmetánt (CFC-11) az 1970-es és 1980-as években széles körben használták habszigeteléshez. 1987-ben ugyanakkor a montreali jegyzőkönyvben világszerte betiltották a halogénezett szénhidrogének használatát, mert súlyosan károsították a Föld ózonrétegét, kiváltképp az Antarktisz és Ausztrália felett.

A radarképek

A CFC-11 koncentrációja globálisan csökkent 2012-ig a tiltást követően, de tavaly arra lettek figyelmesek a tudósok, hogy 2013 és 2017 között fele akkora mértékű volt a lassulás, mint azelőtt. Mivel ez a kémiai vegyület a természetben nem fordul elő, ezért a változást csak a gázkibocsátás idézhette elő.

A nyomok Kelet-Ázsiához utaltak, de a CFC-11 forrását nem sikerült pontosan behatárolni. Ezután a szálak tavaly kínai habgyárakhoz vezettek, miután a hatóságok többször is indoklás nélkül bezárattak néhány intézményt.

Tiltott vegyülettel pusztítja az ózonréteget egy ázsiai országA kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák a szennyezés forrását.

A nemzetközi kutatócsapat később japán és tajvani állomásoktól is adatokat kért, és számítógépes szimulációkat végeztek, hogy megállapítsák a CFC-11 molekulák eredetét. így derült ki, hogy tényleg Kína volt a tettes.

Az eredmények azért is riasztóak, mert az atmoszférába kerülő fluor-triklórmetán gátolja, hogy az ózonréteg visszaálljon a normális szintre. Ha a kibocsátás egyszersmind nem szűnik meg, akkor az akár évtizedekkel is kitolhatja az antarktiszi ózonlyuk gyógyulását.

Kiemelt kép: Europress/AFP

folytatás

Legkedveltebb hírek
A hazai bencés gyógynövénykultúra egyidős a pannonhalmi monostorral
2019-06-21 00:20:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az emberek fejében sokszor furcsa kép él a monostorokról és lakóiról: szigorú szabályok szerint élő, a világ felé nem igazán nyitó közösségeket képzelnek el a falak mögé, pedig ennél távolabb semmi sem állhat a valóságtól
2019-06-21 00:13:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Pannonhalmáról a legtöbb magyarnak jó eséllyel csak az iskolában megtanultak jutnak eszébe: az ezeréves apátság, illetve a legfontosabb magyar szórványemlék, az ötvennyolc magyar szót ? így a?fehervaru rea meneh hodu utu rea”, azaz ?Fehérvárra menő hadi útra” mondatrészt is ? magában foglaló tihanyi alapítólevél, amit az épületegyüttes levéltárában őriznek
2019-06-21 00:13:04 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A csapatnak egy bosszantó vietnami háborús veteránra kell támaszkodnia, hogy megtalálja Andrew Back tizedes gyilkosát
2019-06-20 23:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Egy év hallgatás után saját Vlogján nyilatkozott pártpolitikáról és az önkormányzati választásokról az ellenzéki politikus
2019-06-20 22:55:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A fiatal párton kívüli Balázsy Péter nem véletlenül indíthatta el nemrég a közszereplői Facebook-oldalát
2019-06-20 22:47:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez