Bekapcsolták Budapest első 5G bázisállomását

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

A Vodafone csütörtökön bekapcsolta Budapest első állandó 5G bázisállomását a szolgáltató IX. kerületi székházának tetején. Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációrt és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerint ezekben a napokban Magyarországon új infokommunikációs és digitális fejlesztési időszak kezdődik.

A budapesti állandó 5G bázisállomást felavató eseményen a technológia részleteiről Ahmed Elsayed, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt:

?A budapesti és zalaegerszegi állandó 5G állomásaink non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásainkra épülnek. A saját 3,5GHz-es frekvenciánkat használó 5G állomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 gigabit per szekundumot is, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.?

De mire lesz ez nekünk jó?

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak első sorban ipari felhasználási módoknál lesz jelentősége, köztük olyanoknál, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek.

Az önvezető autózáshoz is elengedhetetlen a szupergyors kapcsolat. Forrás: Vodafone

A következő generációs mobilnet képességeit az ország első élő,  saját frekvencián létrejött 5G-s videohívással és egy 5G-n távvezérelt autóval mutatták be. A BMW i3 típusú elektromos autó és a távoli vezetőülés közötti kapcsolat a Vodafone élő 5G kapcsolatán valósult meg, lehetővé téve a gépjármű valós idejű, távoli vezérlését.

Az autóban található kamera valós időben, HD minőségben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé irányuló parancsokat is 5G kapcsolat közvetítette.

Elindul a sávok értékesítése is

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója, dr. Börcs Hajnalka szerint a hatóság a mobilágazat jövőjét érintő jelentős döntés előtt áll, amely a gigabit-alapú társadalom első mérföldkövének tekinthető. Ezért a piaci igényeknek megfelelően olyan frekvenciasávokat értékesítenek idén, amelyek révén az előfizetők és a gazdaság ágazati is mihamarabb élvezhetik az 5G előnyeit.

Az MTI információi szerint az értékesítési eljárás a tervek szerint a jövő hónapban indul, a dokumentáció  nyilvános konzultációja a jövő hónap közepére várható. Az eljárást az NMHH nyár végére-őszre eredményesen szeretné lezárni.

Azt szeretnénk, hogy az 5G technológiára alkalmas hálózatok akár már az  idei év végére, de legkésőbb jövő év elejére rendelkezésre álljanak”

– mondta a főigazgató.

?A Vodafone Magyarország azért telepíthette második állandó 5G állomását is, mert a jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül előrelátóan egyedül mi vásároltunk az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban. Nem titkolt célunk, hogy a mobilkommunikációs iparágban vezető szerepet vállaljunk az 5G fejlesztések terén, és az egész társadalom számára mielőbb elérhetővé tegyük a legújabb generációs technológiát.? ? mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke.

Hogy milyen távlatokat nyit a jövőben a szupergyors 5G, arról itt írtunk korábban:

Rubik-kockával mutatták meg, mit tartogat a jövőA budapesti Nokia Bell Labs és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közös fejlesztése megmutatja, hogy miért hatalmas előrelépés a küszöbön álló 5G hálózat bevezetése. Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Bekapcsolták Budapest első 5G bázisállomásátMegújul a Google keresőjeSokan rejtegetik magukat a főnök elől a Facebookon
folytatás

Legkedveltebb hírek
Női űrhajóst küldene fel a Holdra a NASA az Artemis-misszió keretében, megkezdődtek a találgatások az asztronauta kilétét illetően
2019-06-19 11:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hétfő estefelé szaporodtak meg a neten a felhasználói panaszok, melyek szerint a Facebook több magyar fiókot is indoklás nélkül letiltott, és egy eléggé széleskörű jelenségről van szó, már több száz fős olyan magyar csoport is van, amiben a letiltottak cserélnek egymással információkat frissen készített profilokról
2019-06-19 11:01:08 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
26 éve, 1993. június 19-én hunyt el Sir William Golding Nobel-díjas angol író, A legyek ura szerz
2019-06-19 10:56:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
A Huawei-bojkottban kicsúcsosodó, a Kínával szemben hirdetett amerikai kereskedelmi háború az amúgy sem olcsó iPhone-ok árára is hatással lehet
2019-06-19 10:33:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A kilencezer éve létezett első nagy mezőgazdasági közösségek lakói voltak az első emberek, akik megtapasztalták a modern városok problémáit, a túlzsúfoltságot, a fertőző betegségeket, az erőszakot és a környezeti problémákat
2019-06-19 10:07:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
Továbbra sem adott választ a Facebook, mi okból törlődött sok magyar felhasználó Facebook- és Instagram-profilja
2019-06-19 10:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez