Német külügyminiszter: A magyar kormány azt hiszi, nincsenek kötelezettségei

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Német külügyminiszter: A magyar kormány azt hiszi, nincsenek kötelezettségei

A magyar kormány úgy véli, hogy az európai uniós tagsághoz csak jogok kapcsolódnak, kötelezettségek pedig nincsenek ? jelentette ki a német külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

Heiko Maas a Westdeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényén elmondott beszédében kiemelte, hogy az Európai Uniót három alapérték, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság tartja össze, és ezen értékek tiszteletétől függ a közösség nemzetközi hitelessége.

Hozzátette:

az EU-ból ?profitáló” tagállamoknak tudniuk kell, hogy nemcsak jogok, hanem kötelezettségek is vannak, ezért helyes, hogy Brüsszel nagyon hangsúlyosan felhívja erre az olyan kormányok figyelmét, mint Orbán Viktoré Magyarországon.

A német diplomácia vezetője a beszéd után tartott pódiumbeszélgetésen arról is szólt: ?nagyon nyilvánvaló”, hogy a magyar kormány azok közé tartozik, amelyek úgy vélik, csak jogaik vannak, és kötelezettségeik nincsenek, ezért

a jövőben talán azt a kérdést is fel kell tennünk, hogy nem kellene-e a jogállamiság EU-s alapértékének betartásához kötni az EU-s támogatási alapok forrásainak szétosztását.

A Német Szociáldemokrata Párt politikusa az európai parlamenti választással kapcsolatban kiemelte: fel kell lépni mindazokkal szemben, akik ?káoszt, megosztottságot, félelmet keltenek és tönkre akarják tenni Európát”.

A nacionalisták és populisták útja elkerülhetetlenül káoszba vezet. Ezekre az erőkre a megalománia, az értékvesztés és a demokrácia megvetése jellemző, amire különösen megdöbbentő példa az osztrák jobboldali populisták önfelszámolása

? utalt Heiko Maas az Osztrák Szabadságpárt volt elnökéről, Heinz-Christian Strache volt alkancellárról a napokban megjelent videofelvételre.

Hangsúlyozta, hogy a németek 80 százaléka Európa-párti gondolkodású, és az EP-választáson nem szabad elkövetniük azt a hibát, mint amelyet sok brit elkövetett, amikor távol maradt a hazájuk EU-tagságának megszüntetéséről népszavazáson.

Frissítünk!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mindössze annyit reagált Heiko Maas kijelentésére, hogy ?ha Magyarország nem teljesítené a kötelezettségeit ? azaz nem védené a határát ?, akkor ma Németországban sok millióval több illegális bevándorló lenne”.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Ronald Wittek)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Rendező: John Herzfeld Szereplők: Paul Walker, Laurence Fishburne, Olivia Wilde, Keith Car
2020-02-28 02:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Lajcsi visszatért! Új műsor, új tartalom, megszokott minőség
2020-02-28 00:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Áron elmondja Kardosnak, hogy Szilvia Brüsszelbe költözött a családjával
2020-02-28 00:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez