így leplezheti le a kukkoló rejtett kamerákat

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
így leplezheti le a kukkoló rejtett kamerákat

Még áprilisban írtunk róla, hogy a SkyNews nyilvánosságra hozott egy ijesztő történetet egy új-zélandi családról, akik felfedezték, hogy az írországi Airbnb-hosztjuk nemcsak, hogy felvette őket kamerával, de élőben közvetítette is a felvételt. A corki lakásban rejtett kamerával készítettek felvételt a családról, akik a füstjelzőben találták meg az eszközt, és a férj számítástechnikai hozzáértéséhez köszönhetően az élő videózást is sikerült leleplezni.

Rejtett kamerákat találtak több Airbnb otthonbanEgyre több a visszaélés, a platform kezelői egyelőre nem túl hatékonyak.

Az ilyen felderítő eszközök áldozatai leggyakrabban üzletemberek, politikusok, aktivisták és újságírók, írja közleményében a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég. A kutatók az utazók biztonságának érdekében megosztottak pár tanácsot arról, hogyan óvhatjuk meg elektronikus eszközeinket és információinkat egyszerű technikák és eszközök segítségével.

A kutatók javaslata alapján egyszerűen észrevehetjük a rejtett kamerákat és mikrofonokat például egy olyan online felületen is beszerezhető eszköz segítségével, amelyben beépített rádiófrekvencia szkenner, illetve fénykibocsátó diódák és vörös üveg van. Ez az eszköz kimutat minden olyan forrást, ami elektromágneses hullámokat bocsát ki (ilyen a legtöbb vezeték nélküli poloska és kamera), majd ezek alapján megkereshetők a rejtett kamerák. Egyéb más felületekhez képest a kamera lencséje sokkal erősebben veri vissza a fényt, így azt a kamerának látszó tárgy felé irányítva, majd a vörös üvegen keresztül nézve egy fényes vörös pont lesz látható.

Forrás: iStock

De akár a telefont is használhatjuk olyan kamerák kiszúrására, amelyek infravörös megvilágítást használnak, ugyanis a mobil kamerái felismerik az infravörös sugárzást. Fontos azonban, hogy néhány eszközben ? ilyen például az iPhone – túl erős az infravörös filter, így ezekkel nem működik a trükk.

Zavaró háttérzaj keltésével pedig egyszerűen elkerülhető, hogy rejtett mikrofonnal hallgassanak le minket. A Noisli nevű program segítségével olyan hangokat lehet lejátszani, mint a csapból folyó víz, ezek a hangok pedig szinte minden felvételt megzavarnak.

Néhány további tipp a kutatók listájáról:

Soha ne hagyja személyes dolgait, beleértve elektronikai eszközeit felügyelet nélkül ? vigyen magával mindent, ha elhagyja hotelszobáját. Minden eszköze legyen jelszóval védett, a rajta tárolt információk pedig titkosítottak. Az Android és iOS legújabb eszközei alapértelmezés szerint már jelszóval védettek és titkosítottak. Ide kattintva megnézheti, hogyan kapcsolható be a teljes titkosítás a BitLocker segítségével a Windowson, ide kattintva pedig ugyanez FileVault segítségével, ha macOS-t használ. A nem biztonságos Wi-Fi hálózatok kockázatait pedig vezetékes egér és beépített billentyűzet segítségével kerülheti el. Érdemes megtanulni, hogyan ismerhető fel a kétirányú tükör. Ezek valóban ritkák a hétköznapi életben, de léteznek. Tegye az ujját a tükör felületére: ha rést lát az ujja és a tükörkép között, akkor az egy normális tükör. Ha nincsen rés, akkor valószínű, hogy kétirányú tükörrel találkozott.

(Kiemelt kép: iStock)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei így leplezheti le a kukkoló rejtett kamerákatÚgy tűnik, a Panasonic mégsem szakít a HuaweijelBekapcsolták Budapest első 5G bázisállomását
folytatás

Legkedveltebb hírek
A 27 éves sofőr helyi lakos, a rendőrök őrizetbe vették
2020-07-04 19:56:44 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A kötvény tehát ? bármelyik változatáról is legyen szó ? nem az ördögtől való
2020-07-04 19:45:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Két ember meghalt, és rengetegen, 73-an megsérültek, amikor robbanássorozat volt egy törökországi tűzijátékgyárban
2020-07-04 19:17:41 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Parkoló autók tetején ugrál egy gólya Békéscsabán. A helyiek már megszokták a vándormadarakat és nag
2020-07-04 19:16:41 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Hétfőn nyit újra a párizsi Louvre, amely március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt
2020-07-04 19:16:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Maraton- és akadályhajtás is szerepel a programban az idei év első hazai fogathajtó versenyen Mezőhegyesen
2020-07-04 19:15:35 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez