Letiltották a bírókat a Helsinki Bizottság képzéséről

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Letiltották a bírókat a Helsinki Bizottság képzéséről

A Helsinki Bizottság az elmúlt tíz évben több szakmai képzést tartott bíróknak, ügyvédeknek, ügyészeknek, ezeken többször is képviseltette magát az Országos Bírósági Hivatal is. Most azonban levélben tiltottak le bírókat egy, a Helsinki által szervezett képzésről ? tudta meg az Index.

A levelet a Pest megyei bírósági vezetőknek május közepén a Budapest Környéki Törvényszék elnöke, Gerber Tamás küldte körbe, akit most január 15-tel nevezett ki Handó Tünde, az OBH elnöke.

A levélben ez szerepel:

Amennyiben a Magyar Helsinki Bizottságtól képzésre szóló felhívást, meghívást kap, kérem, hogy arról haladéktalanul tájékoztatni szíveskedjen. Tájékoztatom, hogy az OBH a bírák vagy igazságügyi alkalmazottak képzésén való részvételét nem támogatja. A képzés szakmai tartalmáról nem rendelkezünk információval, annak kialakításába a bírósági szervezet nem került bevonásra.

A lap azt írja, januárban ugyan még volt egy konferencia a bírói függetlenségről, amin a hallgatóság soraiba delegált az OBH embert, de az utóbbi időben a Helsinki Bizottság több kérését is visszautasították Handóék.

A Helsinki által meghirdetett mostani projekt többek között arról szól, hogy a jogi bikkfanyelvet hogyan lehet magyarra fordítani, hogyan lehet úgy beszélni, hogy a büntetőeljárás minden szereplője könnyen megértse, hogy pontosan miről szól az eljárás, kinek mik a jogai.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

folytatás

Legkedveltebb hírek
Kemal és Neriman nem akarják Ali gondját viselni amig Carolin távol van
2020-02-26 21:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Kocsis Szandi az utóbbi napokban kissé szomorúan nyilatkozott Gelencsér Timinek a futamok után, ám m
2020-02-26 20:59:04 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az első női párviadal résztvevői Szandi és Viki
2020-02-26 20:55:55 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez