Már a Jobbikot is közelebb érezzük az EU-hoz, mint a Fideszt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Már a Jobbikot is közelebb érezzük az EU-hoz, mint a Fideszt

A magyar pártok közül a Fidesznek a legrosszabb az Európai Unióhoz való viszonya ? olvasható ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Závecz Research készített a 24.hu megbízásából az EP-választás előtt. (A kutatás eredményeit részleteiben közöltük, az összes cikk itt olvasható.) A válaszadók ezúttal az iskolai osztályzatoknak megfelelő érdemjegyekkel értékelték a pártokat: az 1-es azt jelenti, hogy az adott párt nagyon EU-ellenes, az 5-ös pedig, hogy teljes mértékben EU-párti.

A Fidesz kapcsolatát 2,8 pontra értékelték, ez a legkisebb érték, még a korábban határozottan unióellenes Jobbik is 2,9 pontot kapott. A legmagasabb osztályzatot átlagban az MSZP kapta, a szocialistáknak 46 százaléknyian adtak négyes vagy ötös osztályzatot, átlageredményük 3,5 pont, míg a Demokratikus Koalícióé 3,4, a Momentumé 3,2, az LMP-é pedig 3,1.

A megkérdezettek néhány magyar európai parlamenti képviselő munkáját is értékelték, szintén egy 1-től 5-ig terjedő skálán. A felsoroltak közül a fideszes Deutsch Tamást ismerték a legtöbben, és párttársát, Járóka Líviát a legkevesebben, míg az átlagosztályzatokat tekintve Tőkés László munkáját értékelték a legtöbbre (3,3), ugyanakkor az eltérés nem jelentősek. A legrosszabb osztályzatot a volt jobbikos Kovács Béla kapta, átlagosan mindössze 2,4 pontot, ezzel egyedül ő lóg ki ? lefelé ? a mezőnyből. A többiek eredménye 2,8 és 3,3 pont között van, vagyis szinte mindenkinél közepes átlag jött ki.

Miközben természetesen a két politikai oldal szimpatizánsai jobbára a saját politikusuk teljesítményét látták jobbnak, és az ellenoldalit rosszabbnak, a volt jobbikos Morvai Krisztina a Fidesz-szavazóktól magas, 3,4-es osztályzatot kapott, még ha ezzel le is maradt a náluk első helyezett Szájer József mögött (3,8). Az ellenzéki szavazók a saját táborukból Jávor Benedek és Ujhelyi István munkáját tartják a legtöbbre (3,8), a pártnélküliek között a párbeszédes Jávor lett a győztes (3,3 pont).

Módszertan

Az adatfelvétel április 18. és 24. között készült, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A közvélemény-kutatás során kapott adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
A keményvonalas Brexit-tábor frontembere szerint ettől függetlenül erre is fel kell készülni
2019-06-19 07:37:53 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Mintha most fogyott volna el a türelem: elégedetlenek a traumatológusok, tiltakoznak a fogászok, átverve érzik magukat a szakdolgozók, akcióba lendül a kamara
2019-06-19 07:35:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel
2019-06-19 07:34:57 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A hőmérséklet kora délután 26 és 32, késő este 19 és 24 fok között alakul
2019-06-19 07:31:14 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Az elnök orlandói beszédében újra Hillary Clintont, a demokratákat és a sajtót szapulta
2019-06-19 07:23:37 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Budapest változatlanul kedvelt a dél-koreai, illetve ázsiai turisták körében, a szállodák tapasztalata alapján a tragikus dunai hajóbalesetet követő kezdeti megtorpanás után folyamatosan érkeznek a koreai vendégek, bár a hajós városnéző túrákra szóló foglalásaikat nagy számban törlik ? mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke
2019-06-19 07:03:51 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez