Sárgának és fehérnek is csúfolták az albínó szépségverseny afrikai győztesét

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Sárgának és fehérnek is csúfolták az albínó szépségverseny afrikai győztesét

Barátai, sőt, néha családja is ?sárgának? vagy ?fehérnek? csúfolta Ayanda Sibandát, aki éppen most nyert albínó szépségversenyt Zimbabwéban. A 18 éves lány kiemelte, hogy szinte senki nem tekinti őt valódi feketének, és sokszor kellett szembenéznie az országban diszkriminációval is. Nincs könnyű dolguk a hozzá hasonló albínó feketéknek, sokuknak kell tartaniuk a kirekesztéstől, sőt, egyes területeken még mindig hisznek a velük kapcsolatos babonákban is.

Az albínók számára második alkalommal megrendezett szépségverseny egyik résztvevője nézi a mobiltelefonját Hararéban 2019. május 25-én. Az ország 16 milliós lakosságából mintegy 70 ezer ember albínó, őket rendszeresen inzultálják, diszkriminálják és megbélyegzik.
MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

?Néhányan úgy gondolják, hogy szerencsét hozunk, vagy gyógyítjuk az AIDS-et? – nyilatkozta a The Japan Times-nak Brenda Mudzimu, a szépségverseny szervezője. Egyre több ilyen albínó szépségversenyt tartanak egyébként Afrikában. Zimbabwe 16 milliós lakosságából mintegy 70 ezer ember albínó.

A szomszédos Malawiban és Tanzániában viszonylag gyakran ölnek albínókat a testrészeikért, amelyeket boszorkányrituálékban használnak fel. Zimbabwéban egyelőre nem tudni ilyesmiről, de itt sincs könnyű dolguk az albínóknak, állandó diszkriminációval kell együtt élniük, sokszor a közvetlen környezetük által is. Az idén másodszorra megrendezett szépségverseny, amelyen kiválasztják Mr. és Miss Albinizmust, ezt a diszkriminációt akarja visszaszorítani.

A n?i gy?ztes Ayanda Sibanda a koronával a fején az albínók számára második alkalommal megrendezett szépségversenyen. MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi

?Szeretném, ha egy albínó lány úgy érhetne el sikereket, hogy az ne legyen az újságok címlapján? – mondta Ayanda. ?Ha a Miss Zimbabwe címet egy fekete lány nyerné el, nem lenne szenzáció, ha viszont egy albínó, akkor igen.?

Ayanda fejére egyébként heteken belül most kerül másodszorra korona: második udvarhölgy lett nemrég a Miss Tini Zimbabwe szépségkirálynő-választáson. Bár ez szép eredmény, azt mondja: több embertől hallotta már, hogy volt, akit csak azért nem előzött le, mert albínó.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei Sárgának és fehérnek is csúfolták az albínó szépségverseny afrikai győztesétMozgó furgonból ugrott ki a nő, mert megijedt egy póktólMegszólalt a pár, akiket életveszélyes Instagram-fotójuk miatt szidott az internet
folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Amerikai animációs vígjáték
2019-06-19 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ha betegek vagyunk, orvoshoz megyünk. Jönnek a kivizsgálások, a laboratóriumi tesztek, majd meg
2019-06-18 23:55:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A 42 éves agárdi kertészt népes családja kísérte el a Ninja Warriorba
2019-06-18 23:48:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Netflix nagyon sok pénzt fizetett azért, hogy továbbra is elérhető legyen a platformon a Jóbarátok, úgyhogy aljas módon rá is próbálnak venni mindenkit, hogy minél többen újra és újranézzék a ku
2019-06-18 22:07:49 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A kórház rendszeres látogatója vagyok, ma is ott voltam kezelésen, és hallottam, hogy a nővérek arról beszélgetnek, hogy szombaton kirabolták az endoszkópiát
2019-06-18 22:03:19 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez