Tajani: marad a csúcsjelölti rendszer

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Tajani: marad a csúcsjelölti rendszer

Megerősítette a csúcsjelölti rendszer támogatását az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete – közölte Antonio Tajani, a képviselőtestület elnöke. A frakciók többsége egyetértett azzal, hogy az Európai Bizottság elnökének megválasztásakor a csúcsjelölti rendszerből, abból kell kiindulni, kik voltak a legtöbb szavazatot elérő pártok listavezetői.

Az elfogadott közös nyilatkozat szerint mindenképpen olyannak kell vezetnie a brüsszeli testületet, aki valamelyik pártcsalád színeiben Európa-szerte kampányolt, megismertette magát és programját. Tajani derűlátónak mutatkozott ez ügyben, mint mondta, vannak különböző álláspontok, de ez a rendszer a demokrácia erősítését és az állampolgárok javát szolgálja.

Az Európai Parlament eltökélt abban, hogy kulcsfontosságú szerepet játsszon a kiválasztásban.

Manfred Weber, az előző heti EP-választást megnyerő Európai Néppárt csúcsjelöltje közölte, a demokratikus eljáráshoz jelöltekre, programokra van szükség. Pártja kész a kellő kompromisszumokra, hogy széles körű egyetértés legyen a jövőről. Mint mondta, tudják, hogy nem arattak nagy győzelmet, vesztettek is mandátumaikból, de ennek ellenére ők adják a legnagyobb frakciót.

Szijjártó: Webert nem tudjuk támogatniEgyetlen csúcsjelöltet sem találnak megfelelőnek.

A szociáldemokraták frakcióvezetője kijelentette, küzdeni fognak csúcsjelöltjükért, Frans Timmermansért és készek tárgyalni minden EU-párti és demokratikus erővel. Udo Bullmann szerint napról-napra nagyobb esélye van, hogy jelöltjük váltsa majd Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság élén. Óva intette az EU-tagállamok vezetőit, akik este ülnek össze informális egyeztetésre, hogy próbálják megkerülni a csúcsjelölti rendszert.

Az EP tavaly elfogadott egy határozatot, amely kimondja, hogy készek elutasítani azon jelölteket az Európai Bizottság elnöki posztjára, akik egyik pártcsaládnak sem voltak csúcsjelöltjei. Ennek ellenére a jelöltállítás joga az uniós alapszerződés szerint az állam- illetve kormányfőket illeti meg.

Az elbukott szlovák elnökjelöltet tennék a V4-ek az Európai Bizottság éléreDe azzal is kibékülnek, ha külügyi és biztonságpolitikai főképviselő lesz Sefcovicból.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

folytatás

Legkedveltebb hírek
Hihetetlenül nagy összeggel, egészen pontosan 8 millió forinttal távozott a pénteki adásból az Áll az alku játékosa, Molnár-Láng Szilvia
2019-07-22 09:53:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Carrie össze akarja hozni Kelly-t az egyik munkatársával, amit Doug Deacon-re való tekintettel nem néz jó szemmel
2019-07-22 09:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Meghökkentő módszerrel fiatalítja bőrét Nicole Kidman, ami nem más, mint a csirkezsír használata
2019-07-22 09:40:30 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ennek az epizódnak a legidősebb Rafter lány, vagyis Rachel a főszereplője
2019-07-22 09:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Keményen odaszólt a Real Madrid trénerének a walesi játékosügynöke, Jonathan Barnett
2019-07-22 09:31:15 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Joshi, a legjobb barát című vadonatúj beszélgetős műsorban a műsorvezető baráti őszinteséggel beszélget sztárvendégeivel
2019-07-22 09:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez