Új kifejezést alkottak a drónokra a majmok

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Új kifejezést alkottak a drónokra a majmok

Potenciális veszélyként észleli és újfajta figyelmeztető jelzést hallat drónokat látva a sárgahasú szavannacerkóf (Chlorocebus sabaeus) – írja az MTI. Ez a kiáltás különbözik a többitől, melyeket más támadók közeledtére adnak ki, de hasonlít arra, melyet egy rokon faj, a vervet vagy zöld majom (Chlorocebus pygerythrus) egyedei adnak ki, amikor sast pillantanak meg – közölték az emberszabásúakat kutató német központ (Deutsches Primatenzentrum, DPZ) munkatársai a Nature Ecology & Evolution című szaklapban.

Bár a két faj mintegy 3 millió éve egymástól elválva fejlődik, továbbra is vannak hasonlóságok a hangjaikban. Ebből arra következtetnek, hogy az emberszabásúak kommunikációjának és hangstruktúrájának alapjai már az evolúció korai időszakaiban megteremtődtek.

Az Afrika számos területén megtalálható cerkófmajomfélék különleges hangokat hallatnak és különböző stratégiákkal reagálnak, ha veszély fenyegeti őket. A vervet majmok a leopárdra figyelmeztető hang hallatán felmásznak egy fára, a sasra figyelmeztetőnél elbújnak, a kígyóra figyelmeztetőnél megmerevednek.

Fotó: Didier Couvert, Muriel Moreau / AFP

A sárgahasú szavannacerkófok leopárdot és kígyót látva szintén adnak ki figyelmeztető jelzést, a sasok azonban nem váltanak ki náluk ilyen reakciót – sem a valódi sas, sem a kísérletek során bevetett papírmasé sas.

Julia Fischer, a DPZ munkatársa szerint egyelőre nem tudni, miért van ez, feltételezhetően a sasok nem jelentenek számukra veszélyt. A kutatók legalábbis soha nem figyeltek meg még sastámadást. Hogy még többet megtudjanak a cerkófmajmok kommunikációjáról és evolúciójáról, Fischer és munkatársai 60 méter magasságban reptettek drónt a majmok fölé.

A Szenegálban végzett vizsgálat szerint az állatok hamar a veszélyes kategóriába sorolták a drónokat. Rájuk eddig nem jellemző hangot adtak ki, majd elrejtőztek.

?Az állatok gyorsan megtanulták, mit jelent a korábban ismeretlen zaj, és megjegyezték ezt az információt” – mondta Fischer. Ez az emberszabásúak auditív tanulásra való képességét mutatja.

(Kiemelt kép: AFP)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei Bírósághoz fordult a Huawei a szankciók miattÚj kifejezést alkottak a drónokra a majmokKárosíthatják a szívet az e-cigik
folytatás

Legkedveltebb hírek
Az OpenAI mesterséges intelligenciája egyre okosabb, és most már akkor sem esik pánikba, ha magának kell rájönnie a megoldásra
2019-10-16 19:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A League of Legends, vagy röviden LoL éppen 10 éve kezdett hódításba
2019-10-16 18:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
2019-10-16 17:09:00 | Hozzászólások: 0 | Múlt-Kor
November helyett még ebben a hónapban megtudhatja a világ (egy kis része), hogyan képzelte el a legnagyobb kínai gyártó az összehajtható telefont
2019-10-16 17:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nem mindenki járt jól az iOS 13.1.2 frissítéssel. Több fórumon is különféle, eddig nem ta
2019-10-16 16:03:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Ugyan a hivatalos bejelentést csak csütörtökön ejti meg a Vodafone Magyarország, de Budapest egy részén már elérhető a szolgáltató ötödik generációs mobilinternetes szolgáltatása ? írja a HWSW
2019-10-16 15:30:05 | Hozzászólások: 0 | FN -tech
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez