EP-kampány: 233 ezres bírság a Fidesz érdi polgármesterének

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
EP-kampány: 233 ezres bírság a Fidesz érdi polgármesterének

Jelentős pénzbírságot szabott ki a Kúria jogerős döntése T. Mészáros Andrásra, aki Érd polgármestereként kampányolt a Fidesz-KDNP mellett az EP-választás utolsó napjaiban. A politikus ezzel valószínűleg a legsúlyosabb büntetést kapta a múlt vasárnapi uniós választás teljes kampányában.

T. Mészáros 2709 érdi elsőválasztónak küldött ki olyan levelet, amelyben a kormánypártok támogatására szólította fel a fiatalokat. A levél szövegét ?Érd Megyei Jogú Város Polgármestere? fejléces papírra nyomtatták, a lap alján T. Mészáros polgármesteri aláírása szerepelt, a borítékon pedig Érdet tüntették fel feladóként.

Mindezek ellenére T. Mészáros utólag azzal próbálta kimagyarázni a helyzetet, hogy a Fidesz elkötelezett politikusaként küldte ki a leveleket, és nem közhatalmat gyakorló polgármester. Érvelést nem támasztotta alá konkrétumokkal, a Fidesz-túlsúlyos Pest megyei Területi Választási Bizottság első körben mégis helyt adott neki. A Nemzeti Választási Bizottság azonban ? mint arról beszámoltunk ? múlt vasárnap, a választás napján elmeszelte a polgármestert. T. Mészáros ezután  fordult jogorvoslatért a Kúriához.

A Kúria álláspontja szerint azonban a levél megjelenése, és az abban foglalt tartalom alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy polgármesteri minőségében szólította meg az elsőválasztókat.

Hangsúlyos a polgármesteri tisztség feltüntetése, illetve Érd városa szimbólumainak megjelenése a levélen. Ha csupán pártpolitikai célból kívánta a kérelmező megszólítani a választókat, nem lett volna szükséges a városban betöltött tisztsége és városi jelképek feltüntetésére, használatára, hanem a pártban betöltött szerepére kellett volna mindössze utalnia. Azzal, hogy ezek feltüntetésre kerültek a levélben, a hangsúly egyértelműen áthelyeződött a polgármesteri minőségére.

A Kúria helyben hagyta az NVB döntését, amely kimondta: T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket, mert a közvetlen levélkampányában azt a látszatot keltette, hogy a helyi önkormányzat nevében eljárva buzdít a FIDESZ és a KDNP támogatására.

A Kúria ezért 233 ezer forint bírság és 5 ezer forint eljárási illeték megfizetésére kötelezte az érdi városvezetőt.

A fellebbviteli eljárás során derült ki, hogy a közel félmilliós postaköltséget nem saját zsebből fizette ki, mint ahogy azt korábban a sajtónak állította, hanem a Fidesz nevére számlázta. A Kúria határozata szerint T. Mészáros a bemutatott Fidesz-számlával akarta cáfolni, hogy azt a korábbi megállapítást, hogy közpénzből finanszírozta a magánkampányát.

Arra a kérdésre végül a Kúrián sem derült fény, hogy a polgármester honnan szerezte meg a 2700 választó adatait. Arról már korábban beszámoltunk, hogy az egyik helyi MSZP-s politikus rendőrségi feljelentést is tett személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés gyanújával, miután T. Mészáros egyszerű Fidesz-tagként nem juthatott hozzá a választói névjegyzékhez, hiszen annak továbbadását a törvény szigorúan tiltja.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Egyik napról a másikra felszívódott az egyik legnagyobb magyar őssejtbank
2019-07-18 09:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Sammy és Nathan házassága fordulóponthoz érkezik, amikor is elmondják a szülőknek, hogy pontosan miért is költöztek vissza a családi házba
2019-07-18 09:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A vádirat szerint Tát Margit a 31 milliós bűnmegelőzési projekt forrásait fordította ismeretlen célra
2019-07-18 09:37:31 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A túlsúly növeli a betegség relapszáló-remittáló típusának kialakulási esélyét és rontja a kezelés hatékonyságát
2019-07-18 09:34:53 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Joshi, a legjobb barát című vadonatúj beszélgetős műsorban a műsorvezető baráti őszinteséggel beszélget sztárvendégeivel
2019-07-18 09:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye emlékeztet, az eset tavaly júliusban történt
2019-07-18 09:15:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez