Véget ért Ferenc pápa romániai körútja

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ferenc pápa romániai körútjának utolsó napján, Nagyszebenben hét, a kommunizmus idején vértanúhalált halt görögkatolikus püspököt avatott boldoggá. Ők a román kommunista rendszer áldozatai voltak, akiket az akkori hatalom hitük miatt bebörtönzött és megkínzott. Ferenc pápa ezután meglátogatta a balázsfalvi romák közösségét. A hozzájuk intézett beszédben bocsánatot kért azért, mert a romákat sokszor diszkriminálják, és szerinte ebben a katolikusok sem számítanak kivételnek.

A pápa délelőtt Bukarestből Nagyszebenbe repült, majd autóval Balázsfalvára érkezett, ahol a Szabadság mezőn görögkatolikus liturgiát tartott. Itt avatta boldoggá a hét püspököt, akik a román kommunista rendszer áldozatai voltak és akiket az akkori hatalom hitük miatt bebörtönzött és megkínzott. A megpróbáltatások következtében mindnyájan meghaltak 1950 és 1970 között. Boldoggá avatásukat 1994-ben kezdeményezte a romániai görögkatolikus egyház, amely a kommunizmus idején illegalitásban működött: betiltották, a templomaikat az ortodoxok kapták meg. 


A boldoggá avatáson reszt vett a hajdudorogi metropolita, Kocsis Fülöp is, akit 4 évvel ezelőtt Ferenc pápa nevezett ki a görög katolikus egyház magyarországi érsekévé.

 

A szertartáson 60 ezren vettek részt, további 20 ezer ember pedig a város különböző részein kivetítőn követte az eseményeket.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Két napja dolgozik a robbanás sújtotta Bejrútban egy magyar orvoscsoport
2020-08-09 18:07:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Nagy utat tettek meg a romák az üldöztetéstől és a rabszolgaságtól odáig, hogy elismert szakemberek, értelmiségiek, politikusok, orvosok és írók legyenek, az előítéleteket mégsem sikerült legyőzniük
2020-08-09 18:02:23 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez