A Microsoft máris komoly konkurenciát állított a Google még el sem indított új szolgáltatásának

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A Microsoft máris komoly konkurenciát állított a Google még el sem indított új szolgáltatásának

Június 11-én, azaz kedden veszi kezdetét a világ legnagyobb videojátékos rendezvénye, az E3, aminek keretében minden fontosabb iparági szereplő megvillantja az újdonságait. A Google ennek előszeleként mutatta be részletesebben a Stadiát, ami végül nem egy Netflix-szerű előfizetéses szolgáltatás lett videojátékokkal, hanem egy olyan lehetőség, aminek keretében a felhasználók egy virtuális erőgépet bérelhetnek maguknak, amin aztán távolról, (elméletileg) rengeteg eszközre (mobil, tablet, PC, okostévé) streamelhetők lesznek a Stadián belül külön megvásárolt játékok – az egész rendszerről, az árakról és az egyéb részletekről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

Novemberben indul a Google Stadia, de itthon nem lesz elérhetőA keresőóriás videojáték streamelős szolgáltatása leghamarabb 2020-ban érkezhet meg Magyarországra.

A Google persze nem találta fel a spanyolviaszt, az őszre tervezett szolgáltatásra volt már példa korábban is (OnLive, GeForce Now stb.), és a PlayStation konzolokat gyártó Sonynak már jelenleg is létezik egy hasonló megoldása PlayStation Now néven. A videojátékok streamelésének lehetősége manapság egyébként egyre felkapottabb téma, és a buliból az Xbox gépeket gyártó Microsoft sem akar kimaradni, így az E3-as konferenciájukon újabb részleteket árultak a saját megoldásukról, az xCloudról.

A szolgáltatás már kipróbálható Los Angelesben az E3 közönsége számára, októberben pedig szélesebb rétegeknek is elérhető lesz. A Microsoft ígérete szerint az xClouddal minden Xbox One konzol saját ingyenes szerverré válhat, aminek hála lehetővé válik, hogy a felhasználók az összes korábban megvásárolt játékukat (és ebbe beletartoznak az Xbox Game Pass előfizetés programjai is) streameljék más eszközökre: például mobilra, táblagépre és egyéb eszközökre. Ami tehát korábban csak az Xbox One-on volt játszható, az elérhető lesz más kütyükön is, méghozzá a Microsoft felhőszolgáltatása segítségével, bárhol, bármikor – csak megfelelő netkapcsolat kell majd hozzá.

Ennél többet most sem árult el a technológiáról a Microsoft (inkább a jövőre érkező új konzoljukra koncentráltak), az viszont már ennyi alapján is elég jól látszik, hogy ezzel máris komoly konkurenciát állítottak a Google-féle Stadiának. Ugyan ott is lesz ingyenes verzió (de csak 2020-ban), a fizetős változat mellé pedig járnak majd ajándék játékok, de a Microsoft a jelek szerint minden Xbox One tulajdonosnak

ingyen fogja kínálni az xCloud nyújtotta lehetőségeket.

Ezzel az összes korábban megvásárolt játék streamelhető lesz más eszközökre, ráadásul a mindössze havi 10 dollárba kerülő Xbox Game Pass előfizetéssel programok tucatjaival bővíthető a kínálat. Ez fontos, mert a Google ugyanennyiért mindössze azt biztosítja, hogy elérhető legyen a streamelős technológiája (4K felbontással, 60 fps mellett, HDR és 5.1-es hang támogatással), a játékokért viszont külön kell fizetni.

Bár tény, hogy a Microsoft szolgáltatásának eléréséhez kell egy olcsónak nem nevezhető konzol (a sima Xbox One ára még mindig 70-80 000 Ft környékén mozog), de a redmondiaknak megvan az a hatalmas előnye, hogy a Google-lel ellentétben már egy meglévő, több tízmilliós felhasználóbázisnak kínálják majd ugyanazt, mint a Stadia, így a keresőóriás új szolgáltatása aligha fogja az Xbox tulajdonosokat meggyőzni arról, hogy maguk mögött hagyják a megszokott platformot egy másik megoldás kedvéért.

És mindez még csak a kezdet, hiszen a Microsoft hosszú távú célja, hogy a jövőben azokat is megszólítsa, akik egyáltalán nem rendelkeznek Xbox konzollal, és nem is tervezik a beszerzését. Éppen ezért kísérleteznek már most azzal, hogy a jövőben ne legyen szükség a gépre a játékok streameléshez, mindez elérhető legyen mindössze egy speciális kontroller megvásárlásával.

Birkás Péter korábbi cikkei A Microsoft máris komoly konkurenciát állított a Google még el sem indított új szolgáltatásánakMegint Keanu Reevesért őrül meg az internetXiaomi Mi Play: használható okostelefon, kevesebb, mint 35 000 forintért
folytatás

Legkedveltebb hírek
A látványos sorozatban Marley az utóbbi évek legőrültebb videóit elemzi és mutatja be újra
2020-08-10 06:19:50 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A látványos sorozatban Marley az utóbbi évek legőrültebb videóit elemzi és mutatja be újra
2020-08-10 06:19:33 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Tarts Vámos Erikával és Maloveczky Miklóssal vasárnap délelőtt a TV2-n!
2020-08-10 06:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Dan Aykroyd, Steve Buscemi, Ving R
2020-08-10 06:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Jake aggódik, amikor Alex a drognak köszönhetően átbulizza az éjszakákat, pláne, amikor mindez az alkalmi munkái kárára megy
2020-08-10 04:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A precíziós onkológia az emberek azon az álmán dolgozik, hogy a daganatokat a betegséget okozó génhibák alapján kezelhessük, így mindenkinek személyre szabottan, a számára legmegfelelőbb gyógyszert és kezelést tudjuk elérni, ezáltal megszüntetve azt az okot, ami miatt a daganata kialakult és növekszik
2020-08-10 02:47:42 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez