7-es cikkely: szintet léphet az eljárás

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
7-es cikkely: szintet léphet az eljárás

Az Euronews szerint az EU soros elnökségét júliusban átvevő Finnország továbblépne a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárásban. Egy diplomáciai forrás közölte: hivatalos meghallgatást tartanak az Európai Tanácsban a magyarországi jogállamiság és demokrácia helyzetéről.

Az Európai Parlament szeptemberben szavazta meg, hogy az Európai Tanács kezdjen eljárást Magyarország ellen a jogállamiság és a demokrácia helyzete miatt, de az eddigi soros elnök, Románia nem tett érdemi lépéseket az ügyben.

Finnország azonban kiemelt ügyként tekint az emberi jogok és a jogállamiság megerősítésére Európában. A finn kormány programjában is vállalta, hogy elnöksége alatt próbálja megerősíteni a jogállamiság alapjait az unióban.

Az uniós forrásokat össze kell kötni a jogállamisági normák betartásával. A civil szervezetek és független bíróságok jogállását garantáljuk.

Az ügyben illetékes diplomata azt mondta,

Magyarország érdeke is az, hogy tájékoztassa a tagállamokat a legújabb fejleményekről.

A román uniós elnökséget korábban sok bírált érte, amiért nem foglalkozott érdemben a 7-es cikkely szerinti eljárással, amelynek egyik fő eleme az érintett ország kormányának meghallgatása. A tagállamok csak ezután kérhetnek változtatásokat, illetve javasolhatnak szankciókat.

Franciaország és Németország a magyar kormány meghallgatását kezdeményeziKérdéseik vannak az uniós alapértékek és a jogállam tiszteletben tartásáról.

Az Euronews megkereste Judith Sargentinit, az Európai Parlament leköszönő jelentéstevőjét, aki azt mondta, számít a finn elnökség aktivitására. Miután az osztrákok és a románok semmit nem tettek, szerinte ez lehet az első valódi lépés a folyamatban.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Véres merényletek sorozatával próbálják megakadályozni a tálibok az elnökválasztást, két nap alatt közel ötven embert öltek meg
2019-09-19 09:10:07 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A bírósági pereket igyekszenek kiváltani a kamarák mellett működő egyeztető testületek
2019-09-19 09:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A házelnök a Reformátusok szárszói konferenciáján azt is felvázolta, hogy a legrosszabb kereszténydemokrata politika is jobb, mint a legjobb nem keresztény politika
2019-09-19 08:58:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Az önkormányzati választásokra augusztus 24-én kezdődött el az aláírásgyűjtés
2019-09-19 08:20:47 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez