Orbán Viktor levelet írt a bölcseknek

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbán Viktor levelet írt a bölcseknek

Bár egy hónappal ezelőtt még lerázta Orbán Viktor az Európai Néppárt ?bölcseit?, akik az európai parlamenti választások előtt szerettek volna megbeszélést folytatni a magyar kormányfővel, kiderült azóta a miniszterelnök levet írt a háromtagú grémiumnak.

Emlékezetes, a ?bölcsek tanácsát? az Európai Néppárt (EPP) márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. Vezetője a belga Herman van Rompuy, tagjai még Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus. Az Értékelő Bizottságnak nevezett testület feladata a magyar kormánypárt tevékenységének értékelése lenne.

A Népszava birtokába került a miniszterelnök levele, amit Wolfgang Schüssel volt kancellárnak címzett. Orbán Viktor az osztrák politikus kérdésére, hogy miért kampányol a magyar kormány az EU és az EPP ellen, azt válaszolja:

Csak nyílt párbeszédet szeretnék a kritikus témákról.

Arra, hogy mit jelent az illiberális demokrácia, kifejti, ő kereszténydemokrata, hisz a család alapvető fontosságában és hogy magyar kultúra alapja a kereszténység, egyébként migránsellenes. Orbán Viktor arra nem válaszol, hogy milyen más koalíciót tudna elképzelni az EP-ben a néppárton kívül.

A miniszterelnök kiemeli, hogy magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, ezért nem indított eljárást az Európai Bíróság. A magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban ? írja ? de a közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonásáról nem tesz említést. 

Orbán Viktor szerint a szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sincs miért aggódni: bár megemlíti a kormányközeli sajtótermékeit tömörítő KESMA-t, hangsúlyozza, hogy legfontosabb közéleti médiumok ? RTL Klub, Hvg, ATV, Blikk, Népszava ? kormánykritikusak.

Szerinte a korrupció miatt sincs ok szégyenkezni, amit azzal próbál igazolni, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF vizsgálatainak 47 százaléka ügyészségi nyomozást von maga után, az európai átlag pedig csak 42 százalék. Igaz arról már nem ír, hogy ebben a 47 százalékban éppen nem volt benne a vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető közvilágítási botrány, ami miatt 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta az OLAF, és amely esetében az ügyészség nem talált bűncselekményt.

A kormányfő egyebekben közölte, hogy a CEU önként távozott Bécsbe, senki nem vegzálta, különösen a kormány nem.

Továbbá teljes nonszensznek nevezte, hogy a Fidesz ne lenne elég elkötelezett az európai értékek iránt, és emiatt nincsenek uniós zászlók a közintézményekben.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

folytatás

Legkedveltebb hírek
Vagy jobb minőségű egyenruhát kér a VOLÁNBUSZ egyik szakszervezete, vagy nagyobb szabadságot az öltözködésben
2020-07-14 18:15:56 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Elárult pár részletet a külügy a gyermekpornográfiával vádolt perui nagykövet hazahozataláról
2020-07-14 18:07:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tucatnyi per zajlik a temető hovatartozásával kapcsolatban, most eldőlhet, hogy jogszerűen vagy szabálysértően alakítottak ki román parcellát az emlékhelyen
2020-07-14 18:02:58 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Három hete jött egy e-mail a munkaügyi központtól, hogy a honvédség toboroz, mehetnék katonának
2020-07-14 18:01:21 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A külügyminisztérium azt állítja, amint értesültek arról, hogy a perui nagykövet pedofilügybe keveredett, egyből intézkedtek
2020-07-14 18:00:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Maugli kincse
2020-07-14 17:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez