Évente negyed kiló műanyagot nyelünk le

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Évente negyed kiló műanyagot nyelünk le

Manapság egy ember átlagosan hetente 5 gramm műanyagot nyel le, amely egy bankkártya tömegével egyezik meg ? állítja a Természetvédelmi Világalap (WWF) új tanulmánya, amit a G7 szemlézett. Az évente 250 grammra, azaz negyed kilóra rúgó mennyiség körülbelül 100 ezer, 1 milliméternél kisebb darabkából jön össze. Ezek 90 százalékát ivóvízzel ? palackozottal és csapból jövővel egyaránt ? fogyasztjuk el, míg a maradékot leginkább sörrel, sóval és kagylóval.

Az adatokat az ausztráliai Newcastle-i Egyetem kutatói állították össze, akik több mint 50 témába vágó kutatást tekintettek át. Azt találták, hogy a világ átlagában egy ember hetente akár 1769 műanyag darabkát fogyaszt el a vízzel, 182-t kagylóval, 11-et sóval és 10-et sörrel. Európában a csapvíz 72 százaléka tartalmaz műanyagot, fél literenként majdnem két darab mikroszkopikus szálat ? írja a kutatás eredményeit ismertető Telegraph.

A műanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatásáról még nem sokat tudni, de vannak olyan kutatási eredmények, amelyek arra utalnak, hogy bizonyos szint felett a mikroszkopikus méretű műanyag szálak légúti gyulladást okoznak. Bizonyos típusú műanyagok olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek befolyásolják a termékenységet, valamint genetikai mutációkat és rákot okozhatnak.

Az ötvenes évek óta a műanyaggyártás a kétszázszorosára nőtt a világban, 2000 óta az éves növekedési ütem négy százalék. A műanyagok harmada a természetben végzi, ezen belül nyolc millió tonna a tengerekben.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor 2050-re az óceánokban nagyobb tömegben lesz műanyag, mint hal.

Ezek a hulladékok sokféle módon keserítik meg az állatok életét, évről-évre egyre több tengeri és part menti állat pusztul el a lenyelt vagy a testük köré tekeredett műanyagok miatt.

A témában a WWF is közleményt adott ki, amelyben a magyarországi helyzetre is kitér. Eszerint az eddig vizsgált hazai folyók közül a Dunában találták a legtöbb mikroműanyagot. A Dunában két mérést végeztek, és egy köbméterben 50 műanyagrészecskét találtak ? az eddigi magyarországi mérések közül ez a legnagyobb érték, ráadásul a Budapest alatti szakaszon a koncentráció emelkedett. A Dunában a legnagyobb mennyiségben a fogyasztási cikkekhez, csomagolóanyagokhoz felhasznált polietilént, polipropilént és polisztirolt mutatták ki.

Kiemelt kép: (MTI/EPA/Christian Thompson)

folytatás

Legkedveltebb hírek
Minden tárcánál létre kellene hozni egy főosztályt vagy egy államtitkár-helyettesi szintű apparátust, amely kapcsolatot tartana a tudományos világgal - mondta Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
2020-07-13 07:20:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben
2020-07-13 07:19:53 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A döntés egyelőre Banglades, Pakisztán, Kazahsztán és Kirgizisztán állampolgáraira vonatkozik, de további 11, romló járványügyi helyzetet produkáló ország adatait kísérik szoros figyelemmel, és az intézkedést hamarosan rájuk is kiterjeszthetik
2020-07-13 07:18:17 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Nemzetközi sajtószemle, 2020. július 13. (Külföld)
2020-07-13 07:10:51 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A férfi amiatt akart bosszút állni, hogy egy városfejlesztési projekt keretében a helyi kormányzat lerombolta az otthonát
2020-07-13 07:08:42 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Donald Trump elgondolkozott Puerto Rico eladásán, miután a Maria hurrikán elképesztő mértékű pusztítást végzett a szigeten, mondta a volt belbiztonságért felelős miniszter a New York Timesnak adott interjújában
2020-07-13 06:51:12 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez