Műanyaggal lehetnek tele a hazai folyók

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Műanyaggal lehetnek tele a hazai folyók

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói úgy vélik, sok mikroműanyag lehet a hazai folyók üledékében, ez pedig jelentős környezeti kockázattal járhat – írja az MTI. Az intézmény közleménye szerint a magyarországi folyók árhulláma nemcsak iszapot és uszadékfát, hanem rengeteg műanyagszemetet is szállít.

Ezek idővel szétöredeznek, és öt milliméternél kisebb részecskékké, úgynevezett mikroműanyagokká alakulnak.

Az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének kutatói a Maros üledékeit Lippától Makóig elemezték. Adataik alapján a mederből származó egy kilogrammnyi mintában esetenként akár 40 ezer mikroműanyag-szemcse is lehet. Összehasonlításként: egy korábbi vizsgálatban az angliai Manchester melletti vízfolyások üledékeiben kilogrammonként legfeljebb 12-25 ezer ilyen szemcsét azonosítottak.

Fotó: iStock

A folyókba került mikroműanyag lerakódhat a mederben és az ártereken, és veszélyeztetheti az élővilágot. Bekerül a talajlakó és a folyók fenekén táplálkozó állatok szervezetébe, majd a tápláléklánc révén akár az emberhez is eljuthat.

A kutatók a Tisza és a Duna, illetve mellékfolyóik mentén is fel akarják mérni a szennyezést.

Kiemelt fotó: iStock

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az MSZP elnökét megviselték a történtek.
2020-02-24 21:53:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
?Volt olyan ismerősöm, aki két nappal ezelőtt, amikor az első hírek felröppentek az olasz koronavírus-fertőzöttekről beült az autóba és a családdal rögtön átment Svájcba" - mesélte lapunknak Miskolczi Szilvia aki divatmodellként vett részt a milánói divathéten
2020-02-24 20:47:48 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez