Két magyar bringás is nagyot ment a Tour de Hongrie királyetapján

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Két magyar bringás is nagyot ment a Tour de Hongrie királyetapján

A sárga trikós lett Krists Neilands nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny negyedik szakaszát, a Kékestetőn záruló királyetapot, Dina Márton második, Valter Attila pedig harmadik lett.

A 40. magyar körverseny szombati szakaszán három év után tért vissza a mezőny Magyarország legmagasabb hegyére, az 1014 méteres Kékestetőre. A Karcagról elrajtolt kerekesekre három gyorsasági részhajrá várt a 138 kilométeres táv során, valamint 1453 méter szintkülönbség teljesítése, két hegyi hajrával: a záró emelkedőn Mátraházán (718 m) és Kékestetőn (984 m) gyűjthettek pontokat utoljára a piros trikóért vetélkedők.

Az összetett utolsó, 111. helyén álló Vas Balázs a rajt előtt elmondta, a magyar válogatottnál szeretnék, hogy valaki benne legyen a szökésben, a sprinterek a vasárnapi záró szakaszra tartalékolnak, míg ő maga túl szeretné élni a hegyet.

Eddig minden nap hatalmas csalódás volt számomra, nem tudom, mi van velem, gyengélkedem az emelkedőkön. Jó lenne végre egy jól sikerült nap

– fogalmazott Vas, aki a pénteki második félszakaszon 12 kilométert töltött szökésben.

Dina, a Kometa versenyzője kiemelte: szökni nem fog, az első számú versenyzőjük, a spanyol Juan Perez López szakaszgyőzelméért dolgozik majd. Hozzátette, lát esélyt a legjobb magyart illető fehér trikó visszaszerzésére is, melyet a vele azonos idővel álló Fetter Erik (Pannon Cycling Team) viselt a királyetapon.

A karcagi rajt után folyamatosan próbálkoztak szökéssel a mezőny tagjai, ám ez sokáig nem járt eredménnyel. A tiszafüredi sprintet törölni kellett, mert a száz méterrel mögötte lévő vasúti átjárón vonat haladt keresztül.

Az újraindítás után háromfős boly tekert el a mezőnytől – benne Móricz Dániellel (Pannon Cycling Team) -, és három és fél perces előnyt alakított ki.

Míg az AmaTour Kékes kereteiben több százan tekertek fel Kékestetőre, hogy aztán szurkolhassanak a hegyi befutónál, addig a mezőny lassan faragott hátrányából, és 11 kilométerrel a cél előtt befogták a három szökevényt, akik lepacsiztak egymással, tudomásul véve: véget ért a közel 90 kilométeres szökés.

Mintegy harmincfős boly maradt az utolsó hét kilométerre, ekkor a Neri Sottoli csapat állt az élre, amely Giovanni Viscontiért tekert, aki 2013-ban két szakaszt is nyert a Giro d’Italián, két évvel később pedig elsőként zárta a hegyi pontversenyt. Öt kilométer volt hátra, mikor a cseh Jan Barta, az összetett negyedik helyezettje megindult, őt két kilométer múlva fogták be.

Ekkor a címvédő Manuel Belletti csapattársa, az Andronit képviselő kolumbiai Daniel Munoz indított, a kometás López pedig utána ment, és ott is hagyta. Fetter leszakadt a fő bolytól, Neilandsszal pedig csak Dina és Valter bírta a tempót.

A végén a Miskolcon is első lett bajnok nagy hajrát kezdett, és megnyerte a szakaszt, valamint – amennyiben célba ér vasárnap – az összetettet is.

A végén Dina sprintelt, a második hely az övé, míg a harmadik a szintén intenzíven hajrázó Valteré lett a nagyszerű hangulatú hegyi befutón. Dina ezzel visszavette a legjobb magyart illető fehér trikót, valamint az összetett második helyét, míg Valter a harmadik pozícióba lépett előre.

Neilands elmondta, rettentő nehéz volt az etap, ám csapata kiváló munkát végzett.

Az elsődleges célunk nem a szakasz megnyerése, hanem a sárga trikó megőrzése volt, de tökéletesen alakult minden, így végül a kemény emelkedővel záruló királyetapot is megnyertem

? fogalmazott a 24 éves lett bajnok, aki az összetett mellett a legjobb hegyimenőnek járó piros trikót is begyűjtötte – itt Dina második lett -, és a sprinterek pontversenyében is élen áll.

Dina a rajt előttinél érezhetően felszabadultabban értékelt, mint mondta, száz százalékban csapatmunka eredménye lett a dobogó.

?A srácok leforogták az egész napot a CCC-vel, Lópeznek és nekem csak annyi volt a dolgunk, hogy gyorsan jöjjünk fel a Kékesre. Ő három kilométernél indított, én csak a támadásokra tettem a kereket, ezzel rengeteg energiát tudtam spórolni?.

Felidézte, López utolérésekor is csak reagált Neilands támadására, és bár a végén majdnem felért a lettre, ez végül nem sikerült. ?Tökéletes volt ez a nap, de még áll előttünk egy hosszú szakasz, arra kell koncentrálni? – mondta.

Valter kapcsán kifejtette: fantasztikus érzés volt vele dobogóra állni.

Ő a barátom, egyszer ő nyer, egyszer én. Bár többnyire ő, de most adott egy esélyt

– mondta mosolyogva Dina, aki hétfőn csatlakozott új társaihoz Alberto Contador csapatában.

Valter az MTI-nek úgy értékelt, jól dolgozott a csapata, és neki sok ereje maradt a végén támadásokra.

?Marci és Neilands is rendkívül erős volt, nekem kicsit többet kellett dolgoznom, mert Neilandsnak előnye volt, Marcinak meg csapattársa elöl. De nem bántam, így is kell tudni versenyezni? – mondta.

Azt is megemlítette, csütörtökön Bükkszentkereszten nem érezte magát jó erőben, ezúttal viszont jók voltak a lábai, elégedett a harmadik hellyel.

?Még pár méter és ezzel a sebességgel utolértem volna őket, de így is jó. Nagyon örülök, hogy Marcival egy ilyen erős mezőnyben ennyire elöl tudtunk lenni, ez egyértelműen azt mutatja, milyen erős a sportágunk?.

Eredmények, 4. szakasz, Karcag-Kékestető, 138 km, hegyi befutó:

1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 3:20.40 óra
2. Dina Márton (Kometa Cycling Team) azonos idővel
3. Valter Attila (CCC Development Team) a. i.

A Tour de Hongrie vasárnap a Kecskemét és Székesfehérvár közötti 169 kilométeres szakasszal zárul.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

folytatás

Legkedveltebb hírek
Simon Cowell sajtósa megerősítette a People-nek hogy a brit tévéproducer épp Malibun nyaralt, amikor egy elektromos kerékpárral akkorát zakózott, hogy kórházba kellett s
2020-08-09 12:11:35 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Serena Williams tenisztudása helyett a nagylelkűségével került be a hírekbe, miután több szervezettel összefogva négymillió maszkot bocsátott olyan iskolák rendelkezésére, akiknek ezt az amerikai állam nem biztosította
2020-08-09 11:48:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Joe Jonasékhoz új kutya érkezett, mint az kiderült felesége, Priyanka Chopra Instagram-fotóiból
2020-08-09 11:35:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Nézd meg a Több mint TestŐr Best Of legújabb részét!
2020-08-09 11:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A genetikusok legnagyobb ellensége, úgy tűnik, a Microsoft Excel: a kutatás során ugyanis gyakran futnak bele abba a problémába a tudósok, hogy egyes gének neveit a program dátumként ismeri fel, ami szabotálja a különböző számításokat, összevonásokat, sőt, valójában az egész munkát az Excelben – írja a Futurism
2020-08-09 11:26:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Vasárnap sokfelé erős, néhol nagyon erős lesz az UV-sugárzás
2020-08-09 11:09:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez