Különleges villámot fotóztak a Tiszánál

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Különleges villámot fotóztak a Tiszánál

A villám valójában egy légköri kisülés, amikor a zivatarfelhőben a feláramlás során a vízcseppek és a jégdarabkák súrlódásával töltésszétválasztódás indul be. A pozitív és negatív töltésű részecskék között elektromos kisülések jönnek létre: a felhők között, a felhőn belül vagy a felhő és a talaj, főként annak kiemelkedő részei között.

íme a gyönyörű példa, olvasónk, Pálfi Péter Tiszafüreden fotózta vasárnap este. A bal oldali képen egyszerre látszik a lecsapó, és a felhő-felhő közti villám:

Fotó: Pálfi Péter Akár 100 ezer amper

A levegőben keletkező, akár több tízezer fokos fénylő csatornát érzékeljük villámnak, és a hirtelen felmelegedő villámcsatorna robbanásszerű tágulása okozza a mennydörgést is. Zivatar idején a földbe csapó egyetlen villám 5-6 coulombnyi töltést szállít, ami potenciális pusztítását nézve semmiség: egy autó akkumulátorában 1-2 millió Cb töltést tárolunk.

Csakhogy ez a kicsiny töltés rendkívül rövid idő alatt áramlik át a felhő és a talaj között, áramerőssége pedig akár 80-100 ezer amper is lehet ? itt írtunk részletesen a villámtevékenységről Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársának segítségével.

Szerencse is kell, hogy elkerüljük a villámcsapástHa valakit a szabadban kap el egy vihar, a villámcsapás elkerüléséhez a fizika törvényei szerint is szüksége van némi szerencsére. Nincs egyedül üdvözítő módszer.

Idén május végétől az Országos Meteorológiai Szolgálat megváltoztatta a heves zivatar riasztás és figyelmeztetés kritériumát. Az új szemléletben már a legegyszerűbb zivatar, azaz dörgés, villámlás esetén is figyelmeztetést, illetve riasztást adnak ki, hiszen már egy darab villám is veszélyt jelenthet az élet- és vagyonbiztonságra, nem csak a hevesebb zivatarokat kísérő viharos szél, valamint jégeső.

Kozmikus sugárzás

Érdekes, hogy a levegő átütési szilárdsága ? vagyis az a pont, ahol a szigetelő anyag a nagy térerősség hatására már vezetővé válik ? annyira magas, hogy nem jöhetnének létre benne villámok.

Csakhogy a kozmikus sugárzással gamma részecskék érkeznek a légkörbe, amelyek elektronokat aktiválnak, és ezek a ?plusz töltések? helyileg csökkentik a levegő átütési szilárdságát.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Azt követően fényképeztek le egy csókolózó szerelmespárt, hogy agyonlőttek egy oroszlánt egy szafaritúrán Dél-Afrikában, írja az Independent
2019-07-16 19:07:23 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A négyből három magyarnak – Rédli Andrásnak, Siklósi Gergelynek és Nagy Dávidnak – sikerült férfi párbajtőrben kiharcolnia a szereplést a 64-es táblán a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, írja az MTI
2019-07-16 18:49:20 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Brian Velez amerikai youtuber nem először hallgat már magyar zenét, legutóbb például a Wellhellot Bruno Marshoz hasonlította
2019-07-16 18:44:50 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az északkelet-indiai Asszám államban a legsúlyosabb helyzet, a monszun 4,3 millió embert érint – beleértve azokat, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek, otthonukban rekedtek vagy károk keletkeztek termőföldjeiken
2019-07-16 18:41:32 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tizenöt diák hiába érettségizett sikeresen a Szinyei Merse Pál Gimnázium esti tagozatán, váratlanul megsemmisítették az eredményeiket a bizonyítványosztáson
2019-07-16 18:40:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Rendező: Renny Harlin Szereplők: Sylvester Stallone, John Lithgow, Michael Rooker, Janine
2019-07-16 18:25:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez