Különleges villámot fotóztak a Tiszánál

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Különleges villámot fotóztak a Tiszánál

A villám valójában egy légköri kisülés, amikor a zivatarfelhőben a feláramlás során a vízcseppek és a jégdarabkák súrlódásával töltésszétválasztódás indul be. A pozitív és negatív töltésű részecskék között elektromos kisülések jönnek létre: a felhők között, a felhőn belül vagy a felhő és a talaj, főként annak kiemelkedő részei között.

íme a gyönyörű példa, olvasónk, Pálfi Péter Tiszafüreden fotózta vasárnap este. A bal oldali képen egyszerre látszik a lecsapó, és a felhő-felhő közti villám:

Fotó: Pálfi Péter Akár 100 ezer amper

A levegőben keletkező, akár több tízezer fokos fénylő csatornát érzékeljük villámnak, és a hirtelen felmelegedő villámcsatorna robbanásszerű tágulása okozza a mennydörgést is. Zivatar idején a földbe csapó egyetlen villám 5-6 coulombnyi töltést szállít, ami potenciális pusztítását nézve semmiség: egy autó akkumulátorában 1-2 millió Cb töltést tárolunk.

Csakhogy ez a kicsiny töltés rendkívül rövid idő alatt áramlik át a felhő és a talaj között, áramerőssége pedig akár 80-100 ezer amper is lehet ? itt írtunk részletesen a villámtevékenységről Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársának segítségével.

Szerencse is kell, hogy elkerüljük a villámcsapástHa valakit a szabadban kap el egy vihar, a villámcsapás elkerüléséhez a fizika törvényei szerint is szüksége van némi szerencsére. Nincs egyedül üdvözítő módszer.

Idén május végétől az Országos Meteorológiai Szolgálat megváltoztatta a heves zivatar riasztás és figyelmeztetés kritériumát. Az új szemléletben már a legegyszerűbb zivatar, azaz dörgés, villámlás esetén is figyelmeztetést, illetve riasztást adnak ki, hiszen már egy darab villám is veszélyt jelenthet az élet- és vagyonbiztonságra, nem csak a hevesebb zivatarokat kísérő viharos szél, valamint jégeső.

Kozmikus sugárzás

Érdekes, hogy a levegő átütési szilárdsága ? vagyis az a pont, ahol a szigetelő anyag a nagy térerősség hatására már vezetővé válik ? annyira magas, hogy nem jöhetnének létre benne villámok.

Csakhogy a kozmikus sugárzással gamma részecskék érkeznek a légkörbe, amelyek elektronokat aktiválnak, és ezek a ?plusz töltések? helyileg csökkentik a levegő átütési szilárdságát.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A címvédő Győri Audi ETO KC az újonc CSZKA Moszkva otthonában, a Ferencváros pedig Érden a szintén orosz Rosztov-Don ellen kezdi meg szereplését a női kézilabda Bajnokok Ligája következő idényének csoportkörében
2020-08-07 22:04:58 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Andrés hazatérve összetalálkozik Fiorellával. Feszült beszélgetés alakul ki közöttük,
2020-08-07 22:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A legtöbb halálos esetet Kaliforniában, Texasban és Floridában regisztrálták, s miközben több tagállamban a járvány enyhülését tapasztalják, 23 tagállamban emelkedik a vírus okozta Covid-19 fertőzésben és szövődményeiben elhunytak aránya
2020-08-07 21:38:40 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az utasok szóltak a vezetőnek, hogy füstszagot éreznek
2020-08-07 21:19:39 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Verekedésről érkezett bejelentés a BRFK Tevékenység-irányítási Központjába 2020
2020-08-07 21:17:03 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A Martin által felírt gyógyszer, amelyet Kim a betegségére szed, súlyos szívproblémákat okoz Lénában
2020-08-07 21:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez