Burgenland, a fesztiválok hazája

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Burgenland, a fesztiválok hazája

Burgenlandban a fesztiválszezon szokatlanul hosszú: már tavasszal elkezdődik, és egészen télig tart. Fertőmeggyesen (Mörbich am See) a tóparti szabadtéri színpadon tartanak ünnepi játékokat, a lékai (Lockenhaus) és a kaboldi (Kobersdorf) várban nyáron szerveznek várjátékokat. A tartományban jelentős szőlőkultúra, emiatt több helyen bor-, illetve az azokat kéz a kézben kísérő gasztronómiai fesztiválokat rendeznek meg ? és nem csak a szüreti időszak alatt.

Ebben a faluban több száz éves pincékből árulják a borokatAz ausztriai Szentkút pincesora akár skanzen is lehetne.

Novemberben a Márton-nap, decemberben pedig a karácsonyi vásárok miatt érdemes körülnézni a helyi kisvárosokban és falvakban.

Mi a locsmándi (Lutzmannsburg) borfesztiválra látogattunk el, a standok a város fölött elterülő szőlőföldeken állították fel.

Látogatásunk alatt az időjárás tökéletes volt: az enyhe szélben és napsütésben órákig el lehet sétálgatni a látóhatárig kígyózó szőlősorok és a boros bodegák között.

Fotó: A szerző felvétele Tipp!

Ha az ember a késő tavaszi, nyári időszakban, különösen a locsmándi borfesztivál alatt látogat Burgenlandba, a városnak a kötelező kitérők között a helye. A település fákkal borított, kellemes lankák között helyezkedik el, területén egykor jelentős római település feküdt. A 12. században a város fölött található templomdombon egy vár állt, ennek maradványai, a sánc egy része még ma is látható a temetőnél. Az évek során a környéken több római kori leletet is feltártak.

A dombon fekvő Szent Vid-templom a 13. században épülhetett, alapjai római eredetűek. Az építményt három alkalommal alakították át. A 15. században gótikus, majd a 17. században barokk stílusban építették át, mai formája a 18. századra alakult ki. A település főterén ma is látható a középkori pellengér. Locsmánd és a magyarországi Zsira között, az osztrák oldalon található egy meleg vizes fürdő, a Napfürdő, azaz Sonnentherme.

Fotó: A szerző felvétele

A locsmándi borfesztivál hangulatának kulcsa az, hogy a rendezvényt a falutól távolabb, a szőlődombon szervezik meg. Sok stand nincs, de az ember így is hosszan elidőzhet a tőkék között. A területen ráadásul egy kisebb mesterséges magaslat is található, innen remek kilátás nyílik a környező dombokra.

Fotó: A szerző felvétele

A standoknál egyenesen a helyi termelőktől vásárolhatunk bort. Amikor azt mondjuk, családias hangulat, a fesztivál esetében szó szerint kell venni: egyik kedvenc bodegánk az volt, ahol apa, anya és gyermekük közösen várták a vendégeket boraikkal. Anya a poharak megtöltésével, apa a kasszával volt elfoglalva, míg a fiú figyelmét leginkább a bornyitó kötötte le.

 

Burgenlandi bringakaland – tekerj velünk Burgenlandon át!

A ?drótszamáron? közlekedőket 2500 km-nyi kerékpár-úthálózat várja a kedélyes családi túrától egészen az erőtpróbáló hegyikerékpár-pályákig. GYERE, JÓ LESZ! A cikk a burgenland.info támogatásával készült.

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Az Alpesi klinika szombat és vasárnap délutánonként az Izaura TV-n! 
2020-01-28 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Család csak egy van szombat és vasárnap reggelenként az Izaura TV-n! 
2020-01-28 00:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Peter Falk, Marshall R
2020-01-28 00:05:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az intralogisztika (így hívják ugyanis a raktárakon belüli árumozgatást) is felveszi a versenyt az autózással
2020-01-28 00:00:33 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A klinika 15. születésnapja alkalmából Péter összehívja a klinika dolgozóit, de kicsit várniuk
2020-01-28 00:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Drágám, add az életed! című, hétköznap esténként jelentkező show adásaiban egy héten keresztül jól ismert párok férfi tagjai versengenek úgy, hogy szívük hölgye dönt sorsukról! A humoros ügyességi, vagy éppen embert próbáló feladatokat az a pasi
2020-01-27 23:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez