Egy hétig marad a fullasztó meleg

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Egy hétig marad a fullasztó meleg

Amint a múlt héten jeleztük, vasárnap délután elérte hazánkat egy gyenge hidegfront, ami ha fokokban nézzük, tényleg lehűlést hozott. Szombaton 35,8 fokkal megdőlt az országos, 34,7-tel pedig a budapesti melegrekord is, hétfőn viszont még a legmelegebb órákban is alig mutatnak 30 fokot a hőmérők.

A hidegfronttal országos záporok és zivatarok érkeztek, ezek eredményeként a száraz meleget kevésbé forró, ámde párás idő váltotta, az ember közérzete nem lett jobb.

Köztes állapot

A hidegfront hétfőn teljesen feloszlik, mégis marad a dunsztos időjárás.

Nagy áramlások nincsenek most felettünk, egy anticiklon peremén vagyunk, amely időnként nedvesebb levegőt szállít térségünkbe, ebből fakadnak országos szinten a záporok és zivatarok

? mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Mondhatjuk úgy is, hogy ha a zivatarokat nem számítjuk, időjárás szempontjából egyfajta nyugodt, köztes állapotba kerültünk.

Rákapcsol a hőség

Egész héten marad ez a hétfőn tapasztalt 27-30 fokos hőmérséklet a nap legmelegebb óráiban, miközben bárhol és bármikor számíthatunk egy-egy záporra, zivatarra. Ez a hőmérséklet jó 3-4 fokkal meghaladja a június közepén átlagos értéket, a hét második felében pedig helyenként már 30 fok fölötti értékeket is mérhetünk.

Csütörtökön és pénteken már kevesebb csapadékra számíthatunk, majd szombaton ismét megnő a zivatarhajlam, komolyabb változás a hét legvégén, a jövő hét elején valószínű. Utóbbi a szakember szerint annyit tesz:

megint rákapcsol a hőség, a fülledtség megszűnik, de ?cserébe? újabb hőhullámok bontogatják a szárnyukat.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI A részletek

Nézzük a részleteket a Kiderül.hu előrejelzése alapján:

Kedden

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, de hosszú ideig erősen felhős helyek is lehetnek. Többfelé várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is előfordulhat. A szél mérsékelt marad, átmeneti szélerősödés zivatar környékén lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 31 fok között alakul, a tartósan felhős tájakon lesz hűvösebb.

Szerdán

A gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. Hajnalban helyenként ködre is számítani kell. Általában mérsékelt marad a szél, de zivatar környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Csütörtökön

A sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Általában mérsékelt marad a szél, de zivatar környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között valószínű.

Pénteken

Gomolyfelhős napos idő valószínű. Elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között valószínű.

Szombaton

Erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar. Az északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között valószínű.

Vasárnap

Erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 30 fok között valószínű.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Bihari Dániel korábbi cikkei Egy hétig marad a fullasztó melegKülönleges villámot fotóztak a TiszánálTréfaként kapott vizet Árpád vezér
folytatás

Legkedveltebb hírek
Mazsi nem kertelt tovább, megható bejegyzésben öntötte ki a szívét
2020-08-13 08:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Már 748 416 ember halt meg a járvány következtében
2020-08-13 07:00:01 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A legtöbb egyetemvárosban még mindig többe kerül kibérelni egy lakást, mint fizetni egy ingatlanhitel törlesztőjét
2020-08-13 07:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Nemzetközi sajtószemle, 2020. augusztus 13. (Külföld)
2020-08-13 06:51:01 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Nem mindennapi dokumentumszerű valóságshow a favágókról, akik nagyon értik a dolgukat és mindezt be is akarják bizonyítani
2020-08-13 06:42:25 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Nem mindennapi dokumentumszerű valóságshow a favágókról, akik nagyon értik a dolgukat és mindezt be is akarják bizonyítani
2020-08-13 06:42:21 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez