Szemészorvos vizsgálja az ukrán hajóskapitány alkalmasságát

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Szemészorvos vizsgálja az ukrán hajóskapitány alkalmasságát

Nem hivatalos információink szerint a nemzetközi nyomozóhatóságok is bekapcsolódnak a május 29-én történt Dunai hajóbaleset vizsgálatába. Magyar György, a tömegszerencsétlenségben elhunyt matróz családjának jogi képviselője azt mondta, hogy a külföldi szervek a nagy nemzetközi nyomás hatására csatlakoznak a BRFK-által zajló nyomozáshoz.

A külföldi diplomáciai testületek, média és a hatóságok elsősorban arra kíváncsiak, hogy engedhették el a tragédia után a szállodahajót és azt nem foglalták le. Miként lehetséges az, hogy egy ilyen sok ember halálával járó baleset után még most is szabadon közlekedik

? vetette fel az ügyvéd, aki kérdésünkre elmondta, hogy a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának közlése szerint milyen igazságügyi szakértőket rendeltek ki a magyar hatóságok az ügyben.

A Közlekedésrendészeti Főosztály kérésünkre megküldte a kirendeléseket: informatikus, nautikai, hidrológiai és műszaki szakértő is vizsgálja az eset körülményeit. De orvosszakértőt, közlekedés pszichológust, szemészorvost, fotó- és videótechnikust is kirendeltek az ügyben. Az előzetes szakértői vélemények közül az informatikus van kész. Szerettük volna megtudni, hogy mi van benne, de még tanácskoznak arról, hogy megkaphatjuk-e. Jelen információink szerint a hatóság mereven ragaszkodik a törvényben nyitva álló 15 napos felvilágosítás adási határidőhöz

? tette hozzá az ügyvéd.

Mint mondta, valamennyi kirendelt igazságügyi szakértőnek az a feladata, hogy saját kompetenciájába tartozó szakkérdésben véleményezze a baleset bekövetkezésében közre játszó körülményeket. Az informatikus szakértő vélhetően az érintett hajók navigációs és közlekedési adatait, illetőleg rádióforgalmazását véleményezi, a nautikai szakértő a hajózási szabályokat és a hajózási gyakorlatot, a hidrológiai és műszaki szakértő pedig a folyó áramlásának és áradásának hatásait fogja vizsgálni.

?A szemészorvos a gyanúsított fizikai alkalmasságát, az egyéb orvosok pedig az áldozatok és sértettek balesettel összefüggésben keletkezett sérüléseit fogják véleményezni. A fotó- és videótechnikus a különféle térfigyelő kamerák által rögzített és egyéb, a médiában is közreadott felvételeket fogja kiértékelni?

Magyar György szerint nehezíti a helyzetüket az, hogy amíg a gyanúsított és a védője minden iratot megkap, ami megalapozza a gyanúsítást, addig a sértett jogi képviselőjének korlátozottabbak a lehetőségei a büntetőeljárási törvény szerint. Erről így beszélt az ügyvéd:

A szakértői vélemény megismerése tekintetében a sértett joga sem korlátozható, nyomozás érdekeire hivatkozással sem. Nem hiszem, hogy az sérti a nyomozás érdekeit, ha kikérjük az előzetes szakvéleményt, az viszont sérti, ha elmegy és azóta is közlekedik a rengeteg nyomot magán hordozó, valószínűsíthetően a tömegkatasztrófát okozó Viking nevű hajó. Tegye fel a kezét az, aki elengedte a szállodahajót, majd álljon fel és adja át a helyét másnak!

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Mindössze hét utast sikerült kimenteni. Három áldozatot még mindig keresnek.

A Viking ukrán kapitánya a 15 millió forintos óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, miután a másodfokú ítélet helyben hagyta a döntést. A kapitánynak nyomkövetőt kell viselnie, illetve nem hagyhatja el Budapestet, a nyomozóhatóságnál pedig hetente kétszer személyesen kell jelentkeznie.

Megkerestük a BRFK-t, hogy megtudjuk milyen külföldi szervek segítik a BRFK által folytatott nyomozást, és hogy hol tart jelenleg az ügy, amint válaszolnak frissítjük a cikket.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A hódmezővásárhelyi polgármester szerint sok rászoruló település csak akkor kaphat támogatást, ha a vezetés együttműködik a Fidesszel
2020-08-13 21:49:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Gulyás Imre kedvtelésből hat struccot tartott esztergomi udvarában, kedden este azonban két bárány tévedt az udvarba egy közeli tanyáról, ami hatalmas felfordulást okozott: három strucc azonnal elpusztult az ijedtségtől, egy madár fedezékbe húzódott, kettő pedig megszökött
2020-08-13 21:27:20 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített
2020-08-13 21:22:18 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Az érintett területeken a következő órákban kárt okozó széllel, villámlással, jégesővel kísért heves zivatarok várhatók
2020-08-13 21:16:44 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez