Harari: EU nélkül román?magyar háború is jöhetne

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Harari: EU nélkül román?magyar háború is jöhetne

Yuval Noah Harari szerint nem lehetne kizárni egy háborús konfliktust Románia és Magyarország között, ha az Európai Unió összeomlana. A világhírű történész Dilema Veche hetilapnak adott interjújából a Krónika.ro emelte ki a meghökkentő megállapítást.

A jeruzsálemi Héber Egyetem Történettudományi Intézetének oktatója a kelet-európai demokráciák állapotát firtató kérdésre azt felelte, sokszor szakadék választja el a várakozásokat a valóságtól. Ez különösen igaz olyan forradalmak idején, mint amilyenek Európa e térségében zajlottak a kommunizmus megdöntésekor. Ezeket a várakozásokat rövid idő alatt nem lehet megvalósítani, ami az emberek illúzióvesztéséhez vezet.

A világhírű történész úgy vélte, a boldogság nem feltétlenül a külső feltételektől függ, az annak függvénye, mire vágysz és mi az amid van. Az európaiak ma a történelem legbékésebb időszakát élik, de az emberek csak ritkán gondolnak erre, a békét közhelyes dolognak, nem nehezen megszerzett drága ajándéknak tartják.

Főleg a gazdasági nehézségekre összpontosítanak, mert a békét természetes állapotként fogják fel.

Ha az Európai Unió összeomlana, a háborúk kitörésének lehetősége újra megjelenne. Elképzelhető lenne egy konfliktus Magyarország és Románia között.

A történész a napokban Bukarestben tartott előadást, korábban pedig Budapesti előadásán is hangsúlyos téma volt a nacionalizmus, amelyet szerinte nem szabad ?abszolút gonosznak? tekinteni.

A CEU-n adott elő a világ egyik leghíresebb történészeYuval Noah Harari a nacionalizmusról beszélt.

A sztártörténész korábban lapunknak is adott interjút. Azt mondta, a nacionalizmus akkor lesz rosszá, ha az idegengyűlölet válik fontossá. Evolúciós okokból óvatosabbak vagyunk azokkal, akik nem beszélik a nyelvünket, máshogy viselkednek, de tenni kell azért, hogy legyőzzük ezeket a mélyen gyökerező érzéseket.

A XXI. században együtt kell működni másokkal, ha túl akarunk élni. Nem minden evolúciós örökség jó örökség, sok pusztító érzést örököltünk őseinktől. Nem vagyunk szentek, tennünk kell magunk jobbításáért

Harari: A legkorruptabb politikusok a leghangosabb idegengyűlölőkYuval Noah Harari izraeli sztártörténészért egyszerre rajong Bill Gates, Barack Obama és Orbán Viktor. Interjúnkban szuperoligarchákról, nukleáris háborúról és nacionalizmusról beszélgettünk, de szóba került az is, hogy tényleg meghívta-e Orbán beszélgetni.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Több, mint két héttel azután, hogy először érzékeltek mérgező gázokat a visontai Mátrai Erőműben, az érintettek és a szakértők pénteken végre nyilvánosság elé álltak
2019-11-22 17:29:02 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Kairótól 270 kilométerre délre Minya város mellett olyan minőségű mészkövet bányásznak, ami nem csak Egyiptomban, de az egész világon keresett burkolókő
2019-11-22 17:21:03 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A Momentum javaslatot tesz arra, hogy a jól menő vendéglátóhelyek és szállodáktól vegyék el a lehetőséget, az intézményekkel pedig tárgyalják újra a látogatók parkoltatásáról szóló megállapodást
2019-11-22 17:12:44 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Soros-hálózat ráadásul, mert egyébként nincs is semmi gond
2019-11-22 16:58:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez