Amiért Botkát támadják, azt csinálta a Fidesz által támogatott polgármester-jelölt

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Amiért Botkát támadják, azt csinálta a Fidesz által támogatott polgármester-jelölt

A Fidesznek nincs saját polgármester-jelöltje Szegeden, a hétvégén mégis megjelent a város politikai horizontján Botka László MSZP-s polgármester kihívója. Nemesi Pál felvezetését a Szegedi Tudományegyetem rektora, Rovó László vállalta magára. A rektor ? aki korábban arra intette az egyetem oktatóit, tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól ? a helyi kormánypárti lap, a Délmagyar címlapján, egy alibiinterjúban tette meg a bejelentést.

Szegedet szerintem egy a politikától független, de az üzleti életben, a piacon már gazdag tapasztalatot szerzett embernek kellene irányítania. Az én szememben ilyen ember Nemesi Pál.

A 24.hu már május elején megírta, hogy Nemesi, a milliárdos bevételű építési vállalkozás, a Ferroép Fővállalkozó Zrt. tulajdonosa lehet a Fidesz jelöltje. A kormánypárt 2018 eleje óta többször ígéretet tett arra, hogy rövid idő belül megnevezi a várost 2002 óta vezető Botka kihívóját, de a hosszú casting ellenére nem találtak megfelelő támogatottságú politikust, ezért civil jelölt bevetését vették tervbe.

Akkor döntöttek végleg a Schmitt Pál 2002-es független főpolgármester-jelöltségéhez hasonló koreográfia mellett, amikor egy helyi közvélemény-kutatásból kiderült, még a kormánypárti szimpatizáns szegediek jelentős része is (újfent) Botkára szavazna az önkormányzati választáson. Tavasszal telefonon szondázták a lakosságot, kit tartanának megfelelő jelöltnek a szocialista politikus ellenében. Ebben a kutatásban már felbukkant Nemesi neve is információnk szerint.

Nemesi Pál cége számos állami és önkormányzati megrendelést teljesített már Szegeden és környékén. Az utóbbi időben a többi között Rovó rektor egyetemén a klinikaépület, majd a Lezsák Sándor fideszes parlamenti alelnök Lakitelki Népfőiskoláján megvalósuló termálfürdő megépítésére kapott megrendelést. Nemesi cégének voltak azonban sokkal pikánsabb munkái is.

Nemesi Pál, a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója Szentes új fedett uszodájának avatásán 2014 augusztusában. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Szegeden a Fidesz szinte teljes egészében a Szeviép építőipari cég üzleteire és 2009-es csődjére alapozta Botkával szembeni kampányát. A baloldal botrányaként tálalt Szeviép-ügyben a 2018-as országgyűlési választás előtt kétmilliárd forintot meghaladó állami kárpótlásban részesítették a tönkrement cég egykori alvállalkozóit.

Ezért meglepő, hogy most olyan építési vállalkozó mögé állhat be a Fidesz, aki korábban kiváló üzleti kapcsolatot tartott fenn a Szeviéppel.

A 24.hu információja szerint a Nemesi vezette Ferroép milliárdos nagyságrendű építkezésben kooperált a fideszes médiában szitokszóként használt Szeviéppel.

2008-ban, tehát éppen a csődőt megelőző időszakban a Szeviép és a Ferroép konzorciuma építhette az újszegedi gyógy-, wellness- és élményfürdő beruházást, a 6 milliárdos Napfényfürdő Aquapolist. Az akkoriban szokatlanul nagy munkára a város a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt.-vel közösen, Ligetfürdő Kft. néven hozott létre céget. A szükséges pénz felét a Hunguest állta saját erőből, a másik 3 milliárd forintot az állam adta támogatásként.

A Fidesz tizenegy évvel ezelőtt támadta a beruházást és Botkát. Bánki Erik a parlament turisztikai bizottságának elnöke például azt mondta, politikai döntés született, Szeged hárommilliárd forintot kap fürdőfejlesztésre, holott nincsenek hagyományai a gyógyturizmusban. A szegedi Fidesz-elnök pedig úgy vélte, a beruházás újabb támogatás a szocialistákhoz közeli milliárdosoknak.

Tíz évvel később, tavaly nyáron aztán Szeged ? egyben az ország ? legnagyobb gyógy-, wellness- és élményfürdője Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került. A Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. megvásárolta a Ligetfürdő Kft. 100 százalékos üzletrészét, amivel a Napfényfürdő mellett a szegedi Hotel Forrás, valamint két ausztriai és egy montenegrói szálloda is a fennhatósága alá került.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
Az egykor a bankkártyákkal megegyező méretű SIM-kártyák mára a felismerhetetlenségig zsugorodtak, és az életünk részévé váltak: hosszú évekig, évtizedekig elkísérnek a telefonszámunk mellett minden fontos egyedi azonosítót tartalmazó SIM-ek
2020-08-10 07:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
? A nyilvánosság mellőzésével, egymás között szeretnénk megoldani a Gödön kialakult konfliktust ? ezt a tájékoztatást kaptuk a Demokratikus Koalíciótól
2020-08-10 07:20:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Nemzetközi sajtószemle, 2020. augusztus 10. (Külföld)
2020-08-10 07:18:49 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A budapestiek 66 százaléka ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket a járvány kirobbanása óta - derül ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készült közvélemény-kutatásából
2020-08-10 07:00:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Úgy néz ki, hogy színésznek is jó vagyok ? írta Istenes Bence Instagramon legújabb posztja mellé, aminek egyik fotóján Geszti Péterrel szelfizik
2020-08-10 06:54:09 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Soha ennyien nem haltak még meg egyetlen nap alatt Ausztráliában az új koronavírus-fertőzés következtében, írja a BBC
2020-08-10 06:48:39 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez