Egy igekötőt direkt lehagyott az ügyészség Czeglédy Csaba ügyében

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Egy igekötőt direkt lehagyott az ügyészség Czeglédy Csaba ügyében

Az ügyészség hiába próbálkozott, a Szegedi Törvényszék végzése szerint a büntetőeljárási törvény nem ad lehetőséget arra, hogy folytassák Czeglédy Csaba ellen az évek óta tartó büntetőügyét, annak ellenére sem, hogy a szombathelyi politikus mentelmi joga megszűnt ? számoltunk be róla a hvg.hu nyomán.

Czeglédy felkerült a Demokratikus Koalíció EP-listájának utolsó helyére, így bár nyilvánvaló volt, hogy nem szerez mandátumot, jelöltként ő is mentelmi jogot szerzett a kampány időszakára. A bíróság májusban kérte a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy függessze fel a politikus mentelmi jogát, ezt azonban az ellenzéki delegáltak leszavazták, így a bíróságnak meg kellett szüntetnie az eljárást.

Június 13-án a Csongrád Megyei Főügyészség indítványban emlékeztette a törvényszéket, hogy ideje felvenni a fonalat Czeglédy ügyében. Szanka Ferenc ügyész levele így kezdődik:

Indítványozom, hogy a Szegedi Törvényszék Czeglédy Csaba tekintetében a Be. (büntetőeljárási törvény) 719 paragrafus 5-ös bekezdése alapján a megszüntetett büntetőeljárás folytatását rendelje el.

Vagyis az ügyészség ott akarta volna folytatni az ügyet, ahol tavasszal abbamaradt, és az indítvány bevezetőjéből úgy tűnhet, mintha erre a törvény is megadná a lehetőséget.

Csakhogy az ügyész úgy hagyott el egy igekötőt a törvényszövegből, hogy azzal indítványát jobban alá tudja támasztani. Az ügyész által emlegetett bekezdésben valójában az áll, hogy az eljárás megszüntetése nem akadálya annak, hogy a mentelmi jog megszűnését követően a büntetőeljárást lefolytassák, nem pedig az, hogy folytassák. Tény, hogy az ügyészi indítvány a későbbiekben több helyen pontosan idézi a törvényt, de a bevezető jelentősen módosította annak értelmét.

A Szegedi Törvényszék azonban nem ?dőlt be?, elutasította az indítványt azzal, hogy legfeljebb újrakezdeni lehet az eljárást.

Czeglédy Csaba, aki 2017 nyarától másfél éven át volt előzetes letartóztatásban, a 24.hu-nak azt mondta, lelkileg felkészült rá, és a családját is felkészítette arra az eshetőségre, hogy ha ismét az elejéről indul az eljárás, akkor az ügyészség nem idézést küld majd, hanem ismét őrizetbe veszik.

Attól nem tartok, hogy újabb előzetes letartóztatást rendelnének el, hiszen sokak bánatára nem szöktem el, de kétszer már őrizetbe vettek, egy harmadik nem lenne meglepetés.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

folytatás

Legkedveltebb hírek
PASSAT DÖGÖSEN
2019-07-21 15:19:47 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az Exatlon Hungary Bajnoka mesés képeket közölt a vakációról Instagram-oldalán
2019-07-21 15:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Szerdán mi is írtunk róla, hogy a netet ellepték a felhasználók öregített fotói az ismét felkapott FaceApp nevű mobilalkalmazásnak köszönhetően, ami frissen készített szelfik vagy a telefonon tárolt fotók alapján alakít át arcokat
2019-07-21 14:50:11 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A kiadatási törvény végleges visszavonásán kívül egy független bizottság felállítását is követelik, amely kivizsgálná a demonstrálókkal szembeni rendőrségi intézkedések jogosságát
2019-07-21 14:40:28 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A vizes világbajnokságon a nyíltvízi úszók Rasovszky Kristóf történelmi aranyérmével alapozták meg a hangulatot ahhoz, hogy vasárnaptól a medencében is legyen magyar főszereplő
2019-07-21 14:31:26 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Han Solo vagyok, az Ezeréves Sólyom kapitánya, és az egyetlen színész, akinek lesz karrierje ezután a film után ? hangzik el a Family Guy rajzfilmsorozat hatodik évadának legelső epizódjában, amiben a Csillagok háborúját parodizált
2019-07-21 14:29:08 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez