Gyógynövények, amik átvészelték a századok összes viharát

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Gyógynövények, amik átvészelték a századok összes viharát

A hazai bencés gyógynövénykultúra egyidős a pannonhalmi monostorral. A középkori kolostorkertekben a szerzetesek a veteményesek mellett gyógynövénykerteket is fenntartottak, hiszen akkoriban a szerzetesrendek egyik legfontosabb feladatának ?  főleg a kezdetleges egészségügyi viszonyok miatt ? a gyógyítás számított. A szerzetesek manufakturális körülmények között, a középkori eredetű kolostorkertekben termesztettek, elsősorban a kiszámíthatóság miatt gyógynövényeket: zsályát, rutát, izsópot, a 17. századtól pedig levendulát is. A régi korok szerzetesei nagy gonddal gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket, hiszen a gyógyítás kezdettől fogva a monostorok fontos szolgálatai között szerepelt. Pannonhalmán például már 1201-ből van erre vonatkozó oklevél a levéltárban.

1830-ra már mintegy 80 fa- és cserjefaj volt megtalálható a gyógynövénykertnek is helyet adó apátsági arborétumban.

Mióta világ a világ, a bencés szerzetesek életében  nagy szerepet játszik a kertművelés, ami nem mellesleg hozzájárult egy olyan szintű tudásimport létrejöttéhez, ami a középkori viszonyok között egészen páratlan volt. A kolostorok hálózata a kertészeti ismeretek folyamatos cseréjét is megvalósította, új növényfajok jutottak el egyik országból a másikba, és a rend egymástól távol élő tagjai a növények mellett a sikeres termesztéshez szükséges feldolgozási technológiákat is átadtak egymásnak.

A Szent Márton-hegy keleti lejtőin található gyógynövénykert különlegessége, hogy már a középkorban is megművelt terület volt és jól átvészelte az évszázadok viharait. A szerzetesek híres és nagy gonddal ápolt gyógynövénykertjeinek kincsét szélesebb körben azonban csak az 1920-as évektől ismerhették meg hazánkban, amikor Bittera Gyula, a kor neves gyógynövényszakértője több ültetvényt is kialakított egyházi földterületeken.

Napjainkban a szerzetesek az elődök lejegyzett ismereteire alapozva, de már a kornak megfelelő tudományos és technológiai színvonalon folytatják a gyógynövények felhasználását. Az ismert receptúrák alapján az apátság munkatársai külső partnereikkel karöltve számos gyógynövény alapú terméket kezdtek el gyártani az elmúlt években, többek között olajat, szappant és teát ? többek között levendulából.

De mégis mire jó a levendula?

Amellett, hogy rendkívül kellemes és jellegzetes illata van, a levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Közismert nyugtató, lazító és fertőtlenítő hatása, így a fejfájás mellett ugyanúgy hasznos a stressz, a levertség és a hirtelen hangulatváltozások kezelésében is. A levendulaolaj tisztaságot és frissességet ad használójának, így a depresszió ellen is hatékony fegyver lehet. Aromaterápiás hatása miatt elsősorban illóolaj formájában használják,  de ma már széles körben elterjedtek a levendula aromájú tisztálkodó szerek, sőt az üdítők és a likőrök is.

A belső mellett pedig külsőnkre is igen jótékony hatással lehet. A levendula tartalmú szappanok és krémek megnyugtatják a bőrt és közben táplálják is azt, valamint serkentik az anyagcsere-folyamatait. A legfrissebb tanulmányok szerint pedig levendulával felvértezve a hajhullás ellen is eredményesen vehetjük fel a versenyt, így nem túlzás azt mondani, hogy a növénynek van egyfajta szépségmegőrző funkciója is.

Mindezek mellett azt is meg kell jegyeznünk, hogy bár furán hangzik, a levendulának remek közösségteremtő ereje van, amit a Főapátságnál is felismertek.

A gyógynövényes kultúra és a levendula emberek ezreit vonzza évente Pannonhalmára, ez pedig remek lehetőséget biztosít a szerzeteseknek arra, hogy elvégezzék missziós feladataikat. Hiszen mint minden keresztény közösségnek, a pannonhalmi szerzeteseknek is küldetésük van: hirdetni Isten emberek iránti szeretetét. Itt pedig nem kell mindenáron csak az imádságokra gondolni.

Ez a szeretet ugyanúgy megnyilvánulhat az apátság szerzetesei által  a látogatóknak készített olajokban, kozmetikumokban és italokban, amivel a bencés szerzetesek hozzájárulnak ahhoz, hogy a Pannonhalmára látogató vendégeknek egy kicsivel boldogabb legyen az élete.

Szponzorált tartalom

A cikk a Pannonhalmi Főapátság támogatásával készült.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Real Madrid hazai környezetben csak 1?1-es döntetlent játszott a Real Valladoliddal a spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) 2
2019-08-24 22:15:59 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A nők elleni erőszakkal is foglalkozó Patent jogásza szerint még mindig gyakran előfordul, hogy nem hallják meg a segítségkérést
2019-08-24 22:05:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Amennyiben Ezequiel Garay nincs a helyén, vélhetően gólt kapott volna csapata
2019-08-24 21:54:31 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 34. héten megtartott ötös lottó és Joker szá
2019-08-24 21:47:37 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A szervezők a felvonulók és a közönség testi épségének védelmében fújták le a felénél az eseményt
2019-08-24 21:35:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
A II. kerületi nyomozók elfogták azt a párost, akik egy autót törtek fel az Ördögárok úto
2019-08-24 21:30:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez