Négygyerekes anya és FBI-tolmács is csatlakozott az Iszlám Államhoz

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Az Iszlám Állam terrorszervezethez több tízezer külföldi csatlakozott az évek során, a legtöbben értelemszerűen a Közel-Keletről. A 2015-2016-os párizsi és brüsszeli terrortámadások után Európában is megnőtt egy időre a terrorveszély, ami rávilágított arra, hogy a kontinensről mintegy 5000-6000 ember csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Az Egyesült Államok főszerepet játszik a terrorizmus elleni küzdelemben, és az országból kiutazó potenciális terroristák számát tekintve alacsony kockázatot jelent. Becslések szerint mindössze 250-300 amerikai utazhatott Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon a terroristákhoz, többségében fiatal férfiak.

A terrorszervezet elleni háború végének közeledtével, 2019 februárjában Donald Trump felszólította az európai országokat, hogy vigyék haza a Szíriában elfogott dzsihádistáikat, akiknek a fogva tartása egyre nagyobb gondot okoz a szíriai kurd erőknek. Párizs, Brüsszel, London és Berlin bizonytalan volt, hogy mit kezdjen velük, hiszen egyszerre jelentettek politikai és biztonsági kockázatot. Franciaország inkább megállapodott Irakkal, hogy ott álljanak bíróság elé, akár úgy is, hogy mindenki tisztában van azzal: Bagdadban nem számíthatnak tisztességes tárgyalásokra, és szinte biztos a halálos ítélet (ez több esetben be is következett).

Azonban nem minden európai ország mondott le így az állampolgárairól. A helyzet érzékenysége miatt senki sem veri ezt nagy dobra, de kurd források folyamatosan számolnak be arról, hogy hozzátartozókat (gyermekeket, feleségeket) átadtak Belgiumnak, Hollandiának vagy éppen az Egyesült Államoknak.

Fotó: Ron Sachs / CNP / Getty Images

Az USA hozzáállása meglehetősen ellentmondásos Trump elnöksége alatt. Noha Trump az európai országokat arra szólította fel, vigyék haza terroristáikat és azok családtagjait, amikor februárban az egyik szíriai táborban megtalálták az amerikai Hadi Muthanát, az elnök utasította Mike Pompeo külügyminisztert, hogy akadályozza meg a hazaszállítását. Muthana 19 évesen hagyta ott szüleit Alabamában és utazott el Törökországon át Szíriába, ahol az Iszlám Állam egyik propagandaarca lett. A háború végén 18 hónapos gyermekével szeretett volna hazatérni, tetteit és a rá váró büntetést is vállalva.

Ahhoz képest, hogy az jemeni-amerikai nő körül mekkora vihar keletkezett, az USA mégiscsak otthon kívánja tárgyalni az Iszlám Állam egykori amerikai tagjainak és hozzátartozóinak ügyét. Június elején két asszonyt és négy kiskorút hoztak haza Szíriából, hogy új személyazonossággal letelepítsék őket az országban. Az FBI továbbra is aktívan keresi a menekülttáborokban az amerikai állampolgárokat, eddig mintegy 20 embert azonosítottak, akik közül féltucatnyian fegyveresek, a többiek nők vagy gyerekek. Három férfi és egy nő vár jelenleg tárgyalásra, egy embert már elítéltek (ő húsz évet kapott), míg másik három vádalkut kötött a hatóságokkal, sőt egyikőjük már le is töltötte a büntetését és kiszabadult.

Kettőtől húsz évig Denis Cuspert Bonnban, 2012-ben. Fotó: AFP /DPA/ Henning Kaiser

Az eddig ismerté vált esetek alapján semmi különös közös jellegzetességet nem lehet megállapítani az Iszlám Államhoz csatlakozó amerikai állampolgárokról. Van köztük tanár, négygyerekes, baptista családból származó édesanya, egyetemi hallgató és egy FBI-tolmács is. Daniela Green egy csehszlovákiai születésű, Németországban felnőtt nő, aki összeházasodott az ott állomásozó amerikai hadsereg egyik tisztjével.

Később visszaköltöztek az USA-ba, ahol Greent ? valószínűleg német nyelvtudása miatt ? az FBI alkalmazni kezdte azzal a céllal, hogy ismerkedjen meg Denis Cuspert ghánai-német származású rapperrel, aki maga is áttért az iszlámra és az Iszlám Állam egyik toborzója lett.

Az amerikai nő idővel privátban is kapcsolatba lépett Cusperttel, majd családi látogatás címén visszatért Németországba, ahol személyesen is találkozott az egykori rapperrel. Onnan közösen Szíriába utaztak, hogy csatlakozzanak a szélsőségesekhez. Greene viszonylag hamar rájött, hogy súlyos hibát követett el, sikerült elmenekülnie és visszatérnie az USA-ba. Megbánást tanúsítva és a hatóságokkal együttműködve két év letöltendő börtönbüntetéssel megúszta.

Ez az ítélet az egyik legenyhébb volt az amerikai ISIS-szimpatizánsokra kiróttak között. A Virginia államból származó Mohamad Jamal Khweis például sokkal súlyosabb ítéletet kapott. A 28 éves férfi 2015-ben utazott el Szíriába, katonai és a vallási kiképzés után iraki területeken vetették be. Érkezése után mindössze tíz héttel azonban máris az iraki kurdok fogságába esett, akik átadták az amerikai hatóságoknak. Khweis húsz év letöltendő börtönt kapott, ami a legsúlyosabb ítéletek közé tartozik, de még mindig igen kedvező, ha összevetjük a sorsát azokkal a francia vagy ausztrál önkéntesekkel, akiket országuk inkább az iraki hatóságokra bízott.

Kiemelt kép: Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / APF

folytatás

Legkedveltebb hírek
Borotválkozás közben jutott eszembe, hogy kedd van, és ha kedd, akkor meg kell látogatnom Ernát, igencsak meglepődtem, mert az elmúlt három évben még egyszer sem felejtettem el a keddet és Ernát, kicsit szégyelltem magam, de nem volt időm az érzelmekre, pontban kilenckor Ernánál kellett lennem, sietnem kellett, sosem szerette a késést, fogtam hát a szemöldökcsipeszét, és kitépkedtem a hosszú orrszőreimet, Erna ugyanis undorodik az orrszőrtől, a fájdalomtól könnyeztem, nem is hullik a hajam, gondoltam, csak átnő a fejemen keresztül az orromba, aztán zuhanyoztam, befújtam magam sprayjel, és azt a zakómat vettem fel, amit huszonhat éve vásároltunk Ernával, amikor végre kineveztek igazgatóhelyettesnek, vigyáztam rá, drága darab, Erna büszke volt, az elegáns pesti nagyáruház ruhaüzletében azt mondta, mikor kijöttem a próbafülkéből: ?Igen, ez az, ez már nem Nyelvtan Náci magyar- és történelemtanár, hanem Horváth Ignác gimnáziumi igazgatóhelyettes!?  Generációk jöttek és mentek, de engem mindenki így hívott a hátam mögött: Nyelvtan Náci, nemcsak a diákok, a tanártársaim is, gyűlölöm ezt a nevet, de hát ki szereti a gúnynevét, tény, hogy néhányszor csúnyán túlreagáltam néhány ?dícséretet? és ?muszályt?, sőt A magyar helyesírás szabályai 12
2019-08-24 09:26:52 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Ég a Föld tüdeje az Amazonas mentén és Szibériában, az egyre sürgetőbb nemzetközi fellépést helyi politikai érdekek hátráltatják
2019-08-24 09:25:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A XIX. században még földünkön is bőven voltak feltérképezetlen, fehér foltok, az els
2019-08-24 08:55:16 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Győr-Ménfőcsanakról érkezett a bejelentés a rendőrségre csütörtökön este kilenc után, hogy az utcán egy ittas férfi megvert egy gyereket ? írja a Police
2019-08-24 08:52:31 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
A rendelkezésre álló adatok szerint az egyelőre ismeretlen férfi 2019
2019-08-24 08:46:53 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Egy 2009-es rendelet alapján nagy összegű bírságot helyezett kilátásba a kutyatulajdonosoknak a belvárosi önkormányzat
2019-08-24 08:43:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez