Erzsébet szeret kivételt tenni, és amerikaiakat is lovaggá ütni

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Károly herceg lovaggá ütötte Ralph Laurent, ami viszonylag sok szempontból érdekes hír. Egyrészt mert Ralph Lauren divattervező, na meg azért is, mert Ralph Lauren nem brit, hanem amerikai. Ezzel egyébként ő lett az első amerikai divattervező, aki megkapta ezt a rangot. A ceremóniát június 19-én, szerdán tartották a Buckingham-palotában, ahol Károly egy tiszteletbeli lovagi címet adományozott Laurennek, aki már a Francia Köztársaság Becsületrendjét is megkapta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ralph Lauren (@ralphlauren) által megosztott bejegyzés, Jún 19., 2019, időpont: 2:00 (PDT időzóna szerint)

Már 2018 novemberében bejelentették, hogy a 79 éves tervező lovagi címet kap, ezt pedig akkor azzal indokolták, hogy kulcsfontosságú szerepet töltött be a transzatlanti kapcsolatokban kulturális és gazdasági szempontból is. Na, meg persze valószínűleg azért is, mert rendszeresen öltöztette DianaKatalin, illetve Meghan hercegnét is.

De nem ő az első celeb, sőt, még csak nem is az első amerikai, akit lovagi címmel díjazott a brit királyi család valamelyik tagja.

Az Egyesült Királyságban ninden évben kitüntetnek a királyi család tagjai egy rakás művészt, sportolót vagy tudóst. Ezek az emberek a Brit Birodalom magas rangú elismeréseiben részesülnek ilyenkor, vagy megkapják a lehető legmagasabb kitüntetést, mégpedig azt, hogy lovaggá ütik őket.

 

Emma Thompson

A brit színésznőt egy évvel ezelőtt, 2018 júniusában ütötték lovaggá, amivel megkapta a lovagi cím női megfelelőjét, vagyis a Dame előnevet. Emma Thompson Vilmos hercegtől kapta meg a rangot, méghozzá a színészi teljesítményei elismeréséül.

2014-ben – Fotó: David M. Benett/Getty Images

 

Maggie Smith

Bőven Thompson előtt, még 1990-ben kapta meg a Dame titulust, szintén a színházi és a filmes világban elért munkái miatt.

1969-ben – Fotó: Allan Jones/Evening Standard/Getty Images

 

Paul McCartney

1997-ben kapta meg a lovai címet a királynőtől, és elég csak annyit mondani: Beatles.

1975-ben – Fotó: Michael Putland/Getty Images

 

Michael Caine

A színész születési neve, a Maurice Micklewhite elé kérte a lovagi címet, amit 2000-ben kapott meg. Nyilván azért, mert brit, és mert nagyon híres színész.

1976-ben – Fotó: Larry Ellis Collection/Getty Images

 

Angelina Jolie

Bár hivatalosan amerikaiak nem kaphatják meg a lovagi címet, II. Erzsébet királynőnek azért van némi mozgástere, és így adhatott egy tiszteletbeli címet Angelina Jolie-nak. A többi színésznővel ellentétben őt viszont a nők ellen elkövetett szexuális erőszak elleni harca és tevékenysége miatt tüntette ki.

2013-ban – Fotó: Oli Scarff/Getty Images

 

Bill Gates

Mivel amerikai, ő is csak egy tiszteletbeli címet kaphatott. Magyarázni mondjuk viszonylag felesleges, de Gates nem csak azért állhatott Erzsébet királynő elé, mert ő a Microsoft alapítója, hanem mert feleségével, Melinda Gatesszel viszonylag sok dolgot tettek a világért alapítványukon keresztül.

Fotó: Doug Wilson/CORBIS/Corbis via Getty Images

 

Helen Mirren

Erzsébet királynő 2003-ban ütötte lovaggá a színésznőt, három évvel azelőtt, hogy Mirren eljátszotta volna Erzsébetet A királynő című filmben, amiért végül Oscart kapott.

1997-ben – Fotó: Michael Tighe/Donaldson Collection/Getty Images

 

Anthony Hopkins

1993-ban ütötte lovaggá Erzsébet királynő az egyébként wales-i származású színészt. Egyáltalán nem kérdés, hogy miért.

1972 – Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

 

Julie Andrews

A brit színésznő 2000-ben kapta meg a lovagi címet, ami igazán kijárt már neki azután, hogy eljátszotta Eliza Doolittle-t és Mary Poppinst is, két nagyon angol karaktert, igaz amerikai filmekben.

1982 – Fotó: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

 

Twiggy

A 60-as évek ikonikus modellje, Twiggy, vagyis Twiggy Lawson is lovagi címet kapott, méghozzá a divat világában, a művészeti illetve jótékonysági munkái elismeréséül.

1966 – Fotó: Meagher/Getty Images

 

Elton John

Diana hercegné egyik legjobb barátja volt, egyben Harry herceg keresztapja, szóval annyira nem meglepő, hogy 1998-ban megkapta a lovagi címet az énekes. Persze hivatalosan nyilván nem a keresztapaságát és barátságát emelték ki az érdemei közt.

1974 – Fotó: Michael Putland/Getty Images

 

Sean Connery

Az már bőven elég indok a lovagi címre, hogy ő volt James Bond, de mivel skót, és annyira nem is rossz színész, Erzsébet úgy érezte, tényleg muszáj megkapnia a neve mellé a Sir előtagot.

1962 – Fotó: Chris Ware/Keystone/Getty Images

 

Mick Jagger

2003-ban a trónörökös, Károly herceg ütötte lovaggá az embert, akinek hatalmas a szája, és még 70 év felett is úgy mozog, mint egy gumibábu.

1970 – Fotó: Michael Putland/Getty Images

 

Ian McKellen

Az Egyesült Királyságban már A gyűrűk ura előtt is tudták, hogy ki az az Ian McKellen, ezrét is kapta meg a lovagi címet 1991-ben, amit majdnem visszautasított akkor arra hivatkozva, hogy szerinte teljesen felesleges mindenféle címet viselni a nevünk előtt.

1986 – Fotó: Deborah Feingold/Getty Images

 

Daniel Day-Lewis

2014-ben Vilmos herceg volt a szerencsés, aki lovaggá üthette a háromszoros Oscar-díjas színészt. Igen, három Oscarja is van és még brit is, úgyhogy nem kell sokat magyarázni az okokat. Ha valakiben mégis felmerülnének kérdések, akkor az nézze meg a Vérző olaj című filmet.

1990 – Fotó: Catherine McGann/Getty Images

 

Schiff András

És egy magyar is kapott már lovagi címet ? Schiff András 2014-ben, Daniel Day-Lewis-zal egyidőben kapta meg a kitüntetést ? a hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért. Schiff Magyarországon született, de már Londonban töltötte gyerekkorát, ezért is kaphatta meg a lovagi címet.

Fotó: Lawrence K. Ho/Los Angeles Times via Getty Images

Kiemelt kép: Erzsébet királynő lovaggá üt 1982-ben – Fotó: David Levenson/Getty Images

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ben és Emma kölcsönt akarnak felvenni a házra, csakhogy a lány számára világossá válik, hogy Ben még mindig Melt szereti, ezért úgy döntenek, hogy szakítanak
2020-12-01 03:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Clara lánya Elsa bajba keveredett, ezért közmunkát kell végeznie a kórházban, ám nagyon hanyagul végzi a munkáját
2020-12-01 03:16:01 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ingrid volt barátja megjelenik a kolostornál éjnek idején, majd akarata ellenére magával viszi
2020-12-01 02:39:47 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ivo és Felhő megosztják egymással a sérelmeiket és ez közelebb hozza őket egymáshoz
2020-12-01 02:12:09 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Mikor Jamie és Eddie esküvője előtt, Erin találkozóra hívja Eddie-t egy nyomozás miatt a két nő között feszültség alakul kijjjj
2020-12-01 01:51:19 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Érdekes koncepció, hogy az emberek órát hordanak a kezükön, és nem is volt ez mindig így
2020-12-01 01:19:48 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez