Magyar Nemzet: Nem túlterheltek a tanárok

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Magyar Nemzet: Nem túlterheltek a tanárok

?OECD: Nem túlterheltek a tanárok” címmel jelent meg egy cikk a hétfői Magyar Nemzetben. A világszervezet 2018-as felmérésben 48 ország tanárai és igazgatói válaszolták meg a kérdőíveket, összesen csaknem 160 ezren. Magyarországról 3245 tanár és 182 intézményvezető vett részt a tesztben, akik az 5?8. évfolyamon dolgozó mintegy 44 ezer pedagógust, vagyis a felső tagozatos tanárokat reprezentálják.

Minden országról, így Magyarországról is külön jelentést közölt az OECD. Ebből kiderül, hogy:

a magyar tanárok átlagéletkora 48 év, és 48 százalékuk 50 évesnél idősebb; a két mutató OECD-átlaga 44 év, illetve 34 százalék, tanórai fegyelmezéssel eltöltött időben, illetve az órákon valóban tanulással eltöltött időben az OECD-átlag környékén vannak a magyar tanárok, a magyar tanárok felkészültsége szintén az OECD-átlag környékén van, viszont továbbképzésben nagyon kevesen vesznek részt, a magyar tanárok 80 százalék állította, hogy fel van készülve speciális nevelési igényű (SNI) gyerekek tanítására, miközben mindössze 21 százalékuk tanít olyan osztályban, ahol az SNI-s gyerekek aránya meghaladja a 10 százalékot az osztályban.

A jelentésben arról nem esik szó, hogy a magyar tanárok különlegesen keveset dolgoznának, mint ahogy a tanulmányban sem említik meg Magyarországot abban a táblázatban, amelyben a 2013 és 2018 között  tanári munkaórák változásait mutatják be különböző országokban.

A kormánypárti Magyar Nemzet mindenesetre azt emelte ki, hogy ?a magyar pedagógusok munkaideje egyébként teljesen átlagosnak tekinthető, saját bevallásuk szerint 39,1 órát dolgoznak hetente a válaszadók, ami nagyjából megfelel az OECD-átlagnak”. A helyzetet némileg árnyalja, hogy eszerint a táblázat szerint mindössze két helyen töltenek 30 óránál többet a tanárok tanítással, illetve tanórákra készüléssel. Az adminisztrációval eltöltött idő nem látszik ezen az ábrán.

Mindeközben tanév végén több mint 2300 pedagógus hiányzott a magyar oktatási rendszerből.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

folytatás

Legkedveltebb hírek
Ajánló - Mit tenne a gyereked? és Vigyázat, gyerekkel vagyok: szombat és vasárnap délutánonként a Su
2019-07-23 01:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Rémes sztorik vasárnap éjjel a Humor+ -on!
2019-07-23 00:30:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Ajánló - Szereplők: Mark Wahlberg, Michael Pena, Danny Glover, Kate Mara, Elias Koteas, Ta
2019-07-22 23:55:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez