Ultimátumot adtak a kormánynak a gyógyászati segédeszközösök

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ultimátumot adtak a kormánynak a gyógyászati segédeszközösök

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat-tervezet miatt válságtanácskozást tartottak a gyógyászati segédeszköz szakmai szervezetek. A Forgalmazók az Egészségért Szövetség, az Orvostechnikai Szövetség, az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség és az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete a jövő évi költségvetés-tervezet várható hatásait egyeztetve, a következő megállapításokra jutottak:

A szervezetek csalódottan állapították meg, hogy a költségvetés tervezésekor most sem vették figyelembe a szakma által megfogalmazott javaslatoka, ahogy az előző kormányzati ciklusokban sem. A segédeszközök után a betegek és fogyatékkal élők által fizetendő általános forgalmi adó mérséklését kérték, valamint a gyógyászati segédeszközök kiszolgálása után járó szolgáltatási díj bevezetését. Hiába. Egyetértettek abban, hogy kritikus helyzetbe került az ágazat: a jövő évre elfogadott újabb, ezúttal nyolc százalékos bér- és járulékköltség emelkedését várhatóan már több hazai vállalkozás nem tudja kigazdálkodni mivel a jelenlegi, rögzített árak nem fedezik a kiszolgálást végző egészségügyi szakdolgozók bérköltségeit. A gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó hazai kis- és mikrovállalkozások bérterheinek emelkedése miatt a gyógyászati segédeszközöket kiszolgáló vállalkozások munkaerő-megtartó képessége folyamatosan csökken. Emelkedik az egészségügyben dolgozó szakemberek elvándorlása, ami veszélyezteti a betegek megfelelő kiszolgálását és biztonságos ellátását. A kritikus helyzet elkerülése érdekében szükség van a kormány által biztosított bérkompenzációra és a finanszírozási rendszer átalakítására. A szakmai szervezetek egyeztetést és együttműködést sürgetnek a kormányzattal. A fogyatékosügyi szervezetek kifogásaival összhangban felhívják a kormányzat figyelmét, hogy a segédeszközellátó-hálózat fenntartható működéséhez szükséges források biztosítása kormányzati feladat.

A gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó szövetségek egyetértenek a kormányzat béremelési céljaival, de felhívják a figyelmet arra, hogy a finanszírozási rendszer évek óta húzódó átalakítása nem tűr halasztást azért sem, mert Magyarországon több mint egymillió ember szorul ? időszakosan vagy állandóan ? gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során.

Intézkedés hiányában, a rászorulók jövőre nem fognak országosan hozzájutni a megfelelő segédeszközökhöz, ha a szolgáltatók a kötelező béremelést nem képesek biztosítani.   

Kiemelt kép: MTI / Krizsán Csaba

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Totalcar szerkeszője videón mondta el, hogy bár igazuk van a távozó indexeseknek, ő marad az indexközeli autós újságnál
2020-08-06 11:43:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Kétnyelvű csecsemőszínházi premierre készül a Budapest Bábszínház
2020-08-06 11:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Egy vendéglátó működését ideiglenesen fel is függesztették
2020-08-06 11:26:07 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Miután kiderült, hogy a Debreceni Egyetemen nem szerzett PhD-fokozatot, távoznia kellett XXII
2020-08-06 11:23:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Letöltendő fegyházbüntetést indítványoz a Fővárosi Főügyészség
2020-08-06 11:15:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Polgár Kriszta, az egykori szépségkirálynő megosztotta betegségének történetét, amit a műmellei okoztak
2020-08-06 11:10:52 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez