Ultimátumot adtak a kormánynak a gyógyászati segédeszközösök

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Ultimátumot adtak a kormánynak a gyógyászati segédeszközösök

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat-tervezet miatt válságtanácskozást tartottak a gyógyászati segédeszköz szakmai szervezetek. A Forgalmazók az Egészségért Szövetség, az Orvostechnikai Szövetség, az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség és az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete a jövő évi költségvetés-tervezet várható hatásait egyeztetve, a következő megállapításokra jutottak:

A szervezetek csalódottan állapították meg, hogy a költségvetés tervezésekor most sem vették figyelembe a szakma által megfogalmazott javaslatoka, ahogy az előző kormányzati ciklusokban sem. A segédeszközök után a betegek és fogyatékkal élők által fizetendő általános forgalmi adó mérséklését kérték, valamint a gyógyászati segédeszközök kiszolgálása után járó szolgáltatási díj bevezetését. Hiába. Egyetértettek abban, hogy kritikus helyzetbe került az ágazat: a jövő évre elfogadott újabb, ezúttal nyolc százalékos bér- és járulékköltség emelkedését várhatóan már több hazai vállalkozás nem tudja kigazdálkodni mivel a jelenlegi, rögzített árak nem fedezik a kiszolgálást végző egészségügyi szakdolgozók bérköltségeit. A gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó hazai kis- és mikrovállalkozások bérterheinek emelkedése miatt a gyógyászati segédeszközöket kiszolgáló vállalkozások munkaerő-megtartó képessége folyamatosan csökken. Emelkedik az egészségügyben dolgozó szakemberek elvándorlása, ami veszélyezteti a betegek megfelelő kiszolgálását és biztonságos ellátását. A kritikus helyzet elkerülése érdekében szükség van a kormány által biztosított bérkompenzációra és a finanszírozási rendszer átalakítására. A szakmai szervezetek egyeztetést és együttműködést sürgetnek a kormányzattal. A fogyatékosügyi szervezetek kifogásaival összhangban felhívják a kormányzat figyelmét, hogy a segédeszközellátó-hálózat fenntartható működéséhez szükséges források biztosítása kormányzati feladat.

A gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó szövetségek egyetértenek a kormányzat béremelési céljaival, de felhívják a figyelmet arra, hogy a finanszírozási rendszer évek óta húzódó átalakítása nem tűr halasztást azért sem, mert Magyarországon több mint egymillió ember szorul ? időszakosan vagy állandóan ? gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során.

Intézkedés hiányában, a rászorulók jövőre nem fognak országosan hozzájutni a megfelelő segédeszközökhöz, ha a szolgáltatók a kötelező béremelést nem képesek biztosítani.   

Kiemelt kép: MTI / Krizsán Csaba

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Békés Megyei Központi Kórházról van szó.
2019-07-19 08:32:00 | Hozzászólások: 0 | HVG
Hiába kapott különleges hatáskört, nem élt a lehetőséggel ? értékelik jogvédők a távozó ombudsman, Székely László ténykedését
2019-07-19 08:30:00 | Hozzászólások: 0 | Népszava
A matematikán kívül szinte minden tantárgyból jobb eredménnyel zárult az idei érettségi, mint a tavalyi – írja a pénteki Magyar Nemzet az Oktatási Hivatal honlapján elérhető adatokra hivatkozva
2019-07-19 08:22:55 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Új előzetes érkezett a Brad Pitt főszereplésével készült Ad Astra – Út a csillagokba című
2019-07-19 08:21:41 | Hozzászólások: 0 | 24.hu
Tavaly az összes szlovén szennyvíziszap Magyarországra kerülhetett, 30 ezer tonnát importáltunk
2019-07-19 08:18:05 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Várhatóan a magyar miniszterelnök nem éri be általános kérésekkel
2019-07-19 08:14:40 | Hozzászólások: 0 | Népszava
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez