Csend Háza épül a Mátrában

| Cikk eltávolítása
Cimkék:

Csend Házát építenek Mátraverebély-Szentkúton, amely a nemzeti kegyhely látogatóinak 2020 végétől egy külön, elcsendesedésre szolgáló helyet biztosít. Ezen túl szabadtéri recepcióval, egészségügyi eszközökkel és kerti berendezésekkel is bővült a ferences zarándokhely infrastruktúrája.

A kegyhely parkjának karbantartására, a zarándokok egészségügyi biztonságát szolgáló orvosi szoba felszerelésére és búcsújárók fogadására létrehozott szabadtéri recepcióra is kapott támogatást a kegyhely. A szlovák-magyar együttműködési programnak köszönhetően a kegyhely műemlékeinek és műtárgyainak rekonstruálására, a kegytemplom szigetelésére és külső festésére, a nyílászárók restaurálására, aszfaltozásra, tájépítészetre, és egy fedett foglalkoztató megépítésére is sor kerül.

A pályázat jóvoltából a kegyhelyen ősszel elkezdődik a Csend Házának építése is, amely a mátraverebély-szentkúti zarándokközpont kiegészítő épülete lesz, s amely a látogatók számára elvonulásra, a hitélet teljesebb megélésére lesz alkalmas.

?Az újjáépített kegyhely egységes arculatába illeszkedő visszafogott, földszintes épület télen is fűtött, meleg helyet biztosít majd az elcsendesedni vágyó látogatóknak? ? tette hozzá Orosz Lóránt kegyhelyigazgató, aki elmondta azt is, milyen nagy segítség, hogy a búcsúszezonra már mind a kerti eszközöket, mind pedig az orvosi felszereléseket be tudták szerezni.

?A melegben előfordul, hogy néhányan rosszul lesznek, többnyire amiatt, hogy nem isznak elég folyadékot, vagy elfelejtik reggel bevenni a gyógyszert. De volt már példa darázscsípésre és kiránduló balesetre is, ami miatt fontosak ezek az eszközök.  Hála Istennek ennél súlyosabb eset eddig nem történt ? jegyezte meg Lóránt atya.

A határon átívelő ferences kulturális örökség megőrzésére nyert Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében a SKHU/1601/1.1/060 MONUMENTIS projekt teljes költsége 2 939 885 euró, amelyből Szentkút mellett Pozsonyban, Füleken és Szécsényben történnek komoly átalakulások. Többek között megújul a gótikus pozsonyi ferences templom tornya, és a szintén gótikus szécsényi ferences templom sekrestyéje és szentélye is.

További információ: http://skhu.szentkut.hu/

The post Csend Háza épül a Mátrában appeared first on BellaCafe.hu.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A Disney kétnapos expóján, a D23-on kiderült, 2022
2019-08-24 21:01:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Cinematix
Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H
2019-08-24 11:58:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Látnok, újító és alkotó, aki szembeszállt a kategorizálással, és megtestesített mindent, ami menő
2019-08-23 18:57:00 | Hozzászólások: 0 | Harmonet
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez