Orbánt nem hatotta meg, hogy a teljes német tudományos elit megkérte az MTA békén hagyására

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
Orbánt nem hatotta meg, hogy a teljes német tudományos elit megkérte az MTA békén hagyására

A levelet még azelőtt kapta kézhez a magyar miniszterelnök, hogy a parlament megszavazta volna az MTA kutatóintézeteinek elvételéről szóló törvényt. A teljes német tudományos elit tiltakozása azonban semmire sem volt elég, a fideszes többség átnyomta a parlamentben az Orbán-kormány akaratát.

A levelet csütörtökön a német sajtóban közölték, illetve annak fordítása az MTA honlapján is megjelent. Az aláírók a legnevesebb német tudományos szervezetek vezetői:

Hans-Christian Pape, Alexander von Humboldt Alapítvány Peter Strohschneider, DFG Német Kutatási Alap Reimund Neugebauer, Fraunhofer Intézet Peter-André Alt, Német Rektori Konferencia Matthias Kleiner, Leibniz Társaság Jörg Hacker, Leopoldina, Német Tudományos Akadémia Margret Wintermantel, DAAD Német Felsőoktatási Információs Központ Otmar Wiestler, Helmholtz Társaság Martin Stratmann, Max Planck Társaság Martina Brockmeier, Német Tudományos és Bölcsészeti Tanács

Tehát a német tudományos elit egy emberként sorakozott fel a magyar akadémia megcsonkítása ellen, de nem használtak az észérvek. Mint ahogy korábban sem, amikor a tízből kilenc szervezet Palkovicsnak írt levelet ugyanebben az ügyben.

Palkovicsot azok a német tudósok leckéztetik, akikre előszeretettel hivatkozikA német tudományos élet legfőbb tekintélyeiben aggodalmat kelt a magyar kormány MTA-t államosító terve.

?A magyar Országgyűlés arra készül, hogy 2019. július 12-ig elfogadja azt a törvényt, amely átalakítja a Magyar Tudományos Akadémia működését, és leválasztva annak kutatóintézeteit egy önálló kutatóhálózatot hoz létre. Miniszterelnök Úr, az Ön kormánya arra készül, hogy közvetlen befolyást gyakoroljon az új kutatóhálózat tudományos céljaira” ? így kezdődik a német tudósok levele, és mint azt már tudjuk, ez a határidőn belül meg is történt.

A németek szerint az MTA-törvény ?jól illeszkedik azon jogszabályok sorába, amelyekkel a magyar kormány a tudományos kutatás területén is törekszik befolyásának kiterjesztésére”. Felidézik, hogy harmincnál is több nyílt levelet kapott már emiatt a kormány.

Palkovics miniszter úr szerint az átalakítás a német nem-egyetemi kutatási szervezetek mintáját veszi alapul, és hasonló a volt kelet-német akadémiák feloszlatásához. Ez a párhuzam nem állja meg a helyét

? cáfolják a német tudósok egységesen az MTA feldarabolására kijelölt miniszter egyik kedvenc érvét. A levélben részletesen leírják, hogy a német akadémia átalakítása éppen ellentétes volt a magyar folyamattal, ugyanis az növelte a tudományos élet autonómiáját és megbízhatóbbá tette a finanszírozást is.

Aggályosnak tartják, hogy a kormány határozza meg a jövőben Magyarországon, hogy mit lehet kutatni. Példának hozzák a genderkutatás esetleges tiltását, ?amely a kormány szerint egy ideológia, így például nem volna finanszírozható, hiszen állítólag nem is tudomány”. Miközben a német álláspont egyezik a tudományossal, miszerint a társadalmi nemek kutatása egyértelműen tudománynak számít.

A tudósok kifejtik, hogy miért problémás a politikai irányítás alá vont projektalapú finanszírozás, és az, hogy a kutatóintézetek aapfinanszírozása is ezen múlik majd a jövőben.

Az utóbbi években az Európai Kutatási Tanács (ERC) jelentős pályázatainak elnyerésében Magyarország volt a legsikeresebb EU13 tagállam. Ez részben a Magyar Tudományos Akadémiának is köszönhető és annak is, ahogyan ez az intézmény az elmúlt években fejlődött. A tervezett átalakítás számottevő versenyhátrányhoz és ennek hatására a minőség visszaeséséhez vezethet

? emlékeztetnek a német tudósok, hogy milyen károkat okozhat az MTA felszabdalása.

Levelüket azzal zárják, hogy a tudomány és a politika szétválasztása szolgálja a leginkább a közérdeket.

folytatás

Legkedveltebb hírek
 Ne hagyd ki az Újratervezés legújabb epizódját!
2019-11-21 00:01:42 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Újra mindent beleadnak majd a játékosok abba, hogy "kifosszák" a Nyomd a gombot, tesó! stúdióját
2019-11-21 00:00:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A lelkész a ?Humanitárius kötelesség - biztonsági kockázat?" című rendezvényen bölcselkedett
2019-11-20 23:22:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Rendező: Mike Flanagan Szereplők: Kate Bosworth, Thomas Jane, Jacob Tremblay, Annabeth Gis
2019-11-20 23:10:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
A korábban fideszesként, majd a Fidesz jelöltjével szemben, függetlenként is nyerő Nagy Szilárdot sikkasztás miatt ítélték el
2019-11-20 23:07:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Az Újratervezők teljes erejükkel a Végh család otthonának felújításán dolgoznak
2019-11-20 23:02:35 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez