A munkaerőhiány, a növekvő bérek és a nyugdíjba vonuló vállalkozók miatt új stratégiát gyárt a kormány

| Cikk eltávolítása
Cimkék:
A munkaerőhiány, a növekvő bérek és a nyugdíjba vonuló vállalkozók miatt új stratégiát gyárt a kormány

További adócsökkentést lehetővé tevő gazdaságfehérítést célzó, valamint az egyéni vállalkozók széles körének helyzetét javító intézkedések kidolgozásában, az egyéni vállalkozók adóbevallásának egyszerűsítésében, a NAV által elkészített vállalati adóbevallások körének szélesítésében gondolkodik, a kisvállalkozások számára létrehozott adónemek további erősítésére is vállalkozik az a kormány elé kerülő előterjesztés, amely a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiáját taglalja. A vaskos dokumentumot a gazdaságfejlesztési ügyek elsődleges felelőse, az Innovációs és Technológiai Minisztérium készítette a kormány részére, és a 2030-ig terjedő időszak teendőiről szól (a lapunk birtokába került anyag még a kormányülés előtti verzió).

A konkrét törvénymódosításokat, részletes intézkedéseket idén és jövőre dolgozzák ki, de a mostani előterjesztés már felsorolja, miben gondolkodnak.

1. A vállalkozóbarát szabályozási és adózási környezet megteremtése címszó alatt a fent említetteken kívül:

folyamatos adminisztrációs tehercsökkentés, Doing Business Akcióterv, az interneten szerveződő üzleti rendszerekhez kapcsolódó egyéni- és kisvállalkozások működési környezetét javító intézkedések kidolgozása.

2. A hét pont köré szerveződő stratégia másik témaköre a kkv-k üzleti környezetének és az e-kormányzat eszközeinek fejlesztése. Ennek keretében például

a külföldön dolgozó magyarok ösztönzése, hogy költözzenek haza és kezdjenek vállalkozásba. Felhőalapú, a NAV rendszereivel összekötött könyvelőrendszerek bevezetésének ösztönzése. Az adózás digitális automatizálásának kiterjesztése. Elektronikus számlázás ösztönzése. Mobil-alkalmazással egybekötött vállalkozói online felület kialakítása. A vállalkozói mobil-alkalmazás továbbfejlesztése.

3. A kkv-k fejlődési képességének, innovációs és digitális teljesítményének erősítése címszó alatt:

Magyar Multi Program, Modern Mintaüzem Program, hátrányos térségeket célzó támogatások, Beszállítói Fejlesztési Program, országos virtuális inkubátorprogram, az Ipari Parkok és a Technológiai Parkok újraszabályozása, Bay Zoltán Nemzeti Kutatóintézet-hálózat kialakítása, az öntözéses gazdálkodás feltételrendszerének javítása, nyílt innováció támogatása, egyetemi innovációs ökoszisztéma fejlesztése.

4. Kkv-k finanszírozáshoz jutásának ösztönzése magába foglalja ezeket:

Magyar Tőkealap Program, gazdaságfejlesztési városi alapok felállítása, Kishitel Program bevezetésének megvizsgálása, Országos Mikrohitel Program megújítása, vállalati energiahatékonysági beruházások finanszírozását biztosító konstrukciók bevezetése.

5. A kkv-k nemzetköziesedésének elősegítése ezt takarja például:

határon túli vállalkozások fejlesztése, és a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Tőkealap tevékenységének kiterjesztése. Külgazdasági Integrált Együttműködési Platform (KIEP). HYPER program. HEPA Exportakadémia.

6. A szükséges tudás megszerzésén, a vállalkozói kultúra erősítésén ezeket a teendőket érti a minisztérium:

felnőttképzés pályakövetési rendszer és munkaerő-piaci előrejelző rendszer, a magyar vállalkozói világ valós működését és igényeit vizsgáló elemző, tudományos tevékenységek ösztönzése, speciális vállalkozói csoportok vállalkozói képességeinek erősítése, a vállalkozói szellemű oktatás fejlesztése Magyarországon, vállalkozói életforma népszerűsítése, rugalmas, családbarát foglalkoztatási formák ösztönzése, felsőoktatásban végző fiatalok és a kkv-k összekapcsolása.

A csupa szép és jó célt megfogalmazó, már-már álomvilágba kalauzoló nagyszabású stratégia azzal a realitással számol, hogy hamarosan nagy számban fognak nyugdíjba vonulni a rendszerváltás után (kényszer)vállalkozókká lett emberek. Ezért a generációváltást is meg szeretné könnyíteni a minisztérium.

7. A generációváltás támogatásának keretében:

cégátadást segítő pénzügyi konstrukciók fejlesztése és támogatása, cégtulajdon átadását segítő szervezeti háttér kialakítása, a generációváltáshoz kapcsolódó üzleti szolgáltatások piacának fejlesztése, támogatása, tájékoztató, figyelemfelkeltő kampány, a vállalkozások generációváltását segítő tanácsadási és mentorálási szolgáltatások fejlesztése.

A generációváltási kényszer csak az egyik oka annak, hogy az ITM szerint miért kell tudatos kormányzati kkv-s fejlesztési stratégia.

A munkaerőhiány és az abból fakadó megemelkedő bérszint a vállalkozási szférát automatizálásra, a termelékenység fokozására kényszeríti.

Az anyag szerint a 2010 óta Magyarországon a vállalati szférában bekövetkezett termelékenységjavulás minden méretkategórában meghaladta a többi V4 (visegrádi négyek – Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Szlovákia) és az EU-ban mért ütemet, de ez sem volt elég ahhoz, hogy elérjük akár a V4-ek átlagát, az EU átlagáról nem is beszélve. Az EU-átlag csupán 40 százalékát éri el a magyar kkv-k termelékenysége, az itteni nagyvállalatok valamivel jobb mutatót produkálnak, de így is alig haladja meg azok termelékenysége az EU28-ak termelékenységének a felét.

folytatás

Legkedveltebb hírek
A korábbi kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó a szükségesnél négyszer több aláírást gyűjtött össze
2019-08-26 10:03:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Ajánló - Spencer félórás fogásai: szombat és vasárnap délutánonként a LiChi TV-n!
2019-08-26 09:45:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Már csak pár nap van hátra a nyárból, de a kánikula egyelőre marad
2019-08-26 09:44:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Sammy anyja, Trish hazatér Ausztráliába, de mivel le van égve és nincs hol laknia, beállít Rafterékhez
2019-08-26 09:40:00 | Hozzászólások: 0 | Tények TV2
Az állatvédők piros festékkel leöntött plüssöket és mécseseket vittek a nő tanyája elé, hogy a sokat szenvedett állatra emlékezzenek
2019-08-26 09:40:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Kifizette volna az ellenzéki jelölt költségeit, ha Bács-Kiskunban visszalép a parlamenti választáson
2019-08-26 09:37:00 | Hozzászólások: 0 | Index.hu - Belföld
Tipp: Kattints a képre a következő hír megtekintéséhez